Innovatív megoldásokkal tör a karbonsemlegességre a Continental

A Continental fejlesztéseinél a fenntarthatóság és a biztonság az elsődleges szempont

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autógyártókon túl az egyéb autóipari szereplőket is erősen sújtja a már lassan két éve fennálló félvezetőhiány, valamint a nemrég kitört orosz-ukrán háború is komoly hatással lehet a piacra. Ennek ellenére a Continental bizakodó a jövőt illetően.

Jelenleg globális szinten is égető probléma az orosz-ukrán konfliktus, ennek megfelelően a Continental éves sajtótájékoztatóján is szóba került az orosz hadművelet. Nikolai Setzer, a vállalat vezérigazgatója mélyen elítélte Oroszország agresszióját és szolidaritását fejezte ki az ukrán állampolgárok felé. Gazdasági szempontból a Continentalnak nincs érdekeltsége a háború sújtotta területeken, de az oroszországi Kalugában található gyár működését felfüggesztették, és minden tevékenység szünetel az ország területén. Magyarországon jelenleg 6 gyárat és 2 fejlesztőközpontot is üzemeltet a Continental 7500 alkalmazottal, melyek működését a kialakult helyzet közvetlenül nem befolyásolja - erről már Dr. Keszte Róbert, a Continetal magyarországi ügyvezető igazgatója beszélt. A közvetett hatások azonban elkerülhetetlenül utolérik majd hazánkat is, hiszen mindkét országban az autóipar számára kulcsfontosságú nyersanyaglelőhelyek találhatóak, de ezek pótlása az infrastruktúra átszervezésével jelenlegi helyzetben pótolhatóak Dr. Keszte Róbert szerint.
Hirdetés
A Continetal jelenleg három jól elkülöníthető csoportszektorral működik, a vállalat távlati céljai között szerepel, hogy 2050-re mindhárom szektor 100 százalékban karbonsemlegessé váljon. Jelenleg az elektronikai eszközöket gyártó részleg már 2020 óta karbonsemlegesen állítja elő termékeit, 2040-re pedig a teljes vállalat gyártósora károsanyag-kibocsátás nélkül működhet. Ezen törekvések mentén fejlesztik jelenleg a Conti GreenConcept abroncsot is, mely a későbbiekben akár teljes egészében megújuló anyagokból készülhet, de ami ennél is érdekesebb, hogy már jelenleg is léteznek olyan gumik, melyek egy része újrahasznosított PET-palackokból készült. Újságírói kérdésre válaszolva Mirco Brodthage, a Continental Tyres üzletág délkelet-európai régiójának vezetője elmondta, akár már ma is megvalósítható lenne kizárólag újrahasznosítható anyagokból előállítani a gumiabroncsokat, azonban ez az eljárás jelenleg a biztonság rovására menne. A későbbiekben az új technológia egyik hozadéka lehet, hogy a fenntartható anyagokból készülő abroncsok oldalfalai átlátszóvá válnak, köszönhetően az újrahasznosított PET-palackoknak.
Hirdetés
A sajtótájékoztató után - melynek a Continental budapesti MI Fejlesztő Központja adott otthont - az újságírók egy tesztúton leshettek be a mesterséges intelligencia fejlesztésének rejtelmeibe. A jelenleg fejlesztés alatt álló rendszer három alappillére a sense, plan, act (érzékelés, tervezés, cselekvés) elv; a budapesti központban elsősorban az érzékelés fejlesztésével foglalkoznak a szakemberek. A rövid tesztkörön meglepő pontossággal ismerte fel a környezetét a tesztautó, ügyesen színekre bontva a külvilágot. A jelenlegi technológia már önmagában képes felismerni és megkülönböztetni a gyalogosokat, az autókat, a bicikliseket, de pontosan rajzolta fel az útburkolati jeleket is, illetve a statikus környezetet is jól választotta el az aktív forgalomtól. A szakemberek szerint a most bemutatott technológia egyenes út lehet az önvezető autók elterjedése felé, hiszen a kizárólag a kamerák alapján tájékozódó járművekkel szemben az "MI" képes önállóan felismerni a különböző helyzeteket, és új ismereteket elsajátítani, így egy olyan környezetváltás sem jelenthet gondot neki, mint az utcai környezetből a parkolóházba hajtás, ami a legtöbb hasonló rendszerrel szerelt autónak még gondot jelenthet. Távlati tervek között szerepel, hogy a jövőbeli autókat egy felhő alapú rendszerre kapcsolják, így a járművek egymást is segíthetik az utakon a MI technológia mellett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?