Ismét emelkednek az üzemanyagárak

A vártnál is jelentősebben drágul a benzin és a gázolaj

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A múlt héten is számítani lehetett az üzemanyagok újabb árnövelésére, ám nem olyan mértékűre, mint ami csütörtöktől érvénybe lép.

Miután az előző héten 5 forinttal drágult a benzin és 3-mal a gázolaj, a világpiaci változások, azaz a benzin és a gázolaj jegyzési árának emelkedése, illetve a forint, a dollárhoz mérten romlott árfolyama ismét üzemanyagár-emelkedést jósolt e hétre. A Mol áremelésről hozott döntése mégis meglepő, és sajnos egyáltalán nem pozitív értelemben. A hétfői ünnepnap miatt csak kedden napvilágot látott és csütörtöktől érvénybe lépő döntés ugyanis a vártnál komolyabb drágulást hoz: a benzin 8, illetve a gázolaj 5 forintos literenkénti áremeléséről szól. Ennek eredményeként a benzin literenkénti átlagára 438, a gázolajé 436 forintra nő, azaz megfordul a két üzemanyagfajta közötti ársorrend, csütörtöktől a benzin lesz a drágább.
Hirdetés
Noha az árak még nem érték el a benzin esetében áprilisban 451, a gázolajnál január közepén 449 forinttal tetőzött szinteket, jelentősen - a benzin esetében csaknem 10 százalékkal - magasabbak, mint a nyár derekán tapasztaltak. Ha pedig az egy évvel ezelőtti, a benzin esetén 373, a gázolajnál 366 forintos literárakhoz viszonyítunk, 16 százalékos árnövekedést láthatunk. A drágulás másként érinti az alternatív üzemanyagokat: E85 a hét második felében várhatóan 348, LPG, azaz autógáz 236 forintos literáron lesz tankolható. Egy évvel ezelőtt pedig az akkor még a jelenleginél kedvezőbb jövedéki adóval terhelt E85 292, az LPG 220 forintos átlagáron volt kapható, azaz utóbbi esetében egy év alatt 5 százalékos drágulás sem adódott, míg az E85 drágulása ugyan az összes üzemanyagfajta közül a legjelentősebb, esetében adóváltozás is közrejátszott.
Természetesen az e heti drágulás után is elmondható, hogy a töltőállomások között az átlagárakhoz mérten 20-30 forintos literenkénti eltérések is lehetségesek, így csütörtökig csak annak érdemes tankolnia, aki addig olcsó hely mellett halad el, a heti áreltérés ugyanis ezúttal is szerényebb, mint az egyes kutak közötti.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 18:40
    Permalink

    Hülyének nézik a magyar embert, már Albániában is lehet külföldi TV műsorokat nézni és azok is láthatják hogy más országokban a benzinárak lefelé mennek mert csőkket a nyerolaj ára. Itt pedig már hetek óta dumálják TV..rádió hogy a Forint soha nem volt ilyen erős!!!!!AKKOR ?????
    Úgyis már mindenki tudja: kell a pénz orbánc és hasonlóknak hogy még gazdagabbak legyenek

Vélemény, hozzászólás?