Jelentés a Halál-völgyből

Álcázott koreaiak a sivatagban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kollégánk saját maga járt az Egyesült Államokban, Kalifornia és Nevada állam között található Halál-völgyben, ahol épp hűtőrendszereket tesztelő koreai mérnökökkel futott össze.


A Halál-völgy, azaz Death Valley az Egyesült Államok legalacsonyabban fekvő és kétségtelenül legforróbb területe. Száraz, sivatagos és az éves csapadékmennyiség 50 mm-nél is kevesebb. Nevét 1849-ben, a kaliforniai aranyláz idején kapta, sok szerencsevadász eltévedt és a szárazság miatt odaveszett a völgyben. Változatos geológiai múltjának köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag. Többek közt itt van a híres Zabriskie Point, a Racetrack Playa vitorlázó kövei, de az 1933 óta védelem alatt álló, 1994-ben nemzeti parkká nyilvánított területen ércek festette sziklák, holdbéli kanyonok is találhatók.

A legforróbb, a Halál-völgyben mért hőmérsékletet 1913. július 10-én regisztrálták, az akkori 56,7 °C érték a Földön mért második legmagasabb, s ehhez hasonlót nem ritkán regisztrálnak évről évre, a nappali átlaghőmérséklet 47 °C júliusban. Kollégánk (aki nem autósújság-író, hanem még nagyobb császár: profi programozó), most augusztusban járt a forró helyen, s autójának fedélzeti számítógépén maga is látott 50 Celsius-fokos értéket, ám az igazi különlegesség nem ez, hanem, hogy a park területén a lehető legnagyobb természetességgel mozgó, szélvédőik mögött autóteszteléshez rendszeresített belépőt mutató koreai, japán, kínai mérnökcsapattal futott össze. A maszkolt autókban számítógépekkel és hőmérőkkel ücsörgő, motort bőgető, illetve a sivatagban (természetesen autóval) le-fel szaladgáló tesztelők csak annyit mondhattak el, hogy hűtő- és klímarendszereket tesztelnek, az elv egyszerű: ha ott bírják a kiképzést, mindenhol helytállnak majd az alkatrészek.
A maszkolt autók között egyértelműen felfedezhető a Hyundai Genesis Coupe, ám már nem azzal az arccal, amivel mi is próbáltuk, vélhetően az először a 2009-es Detroiti Autószalonon bemutatott modellből már a frissített verziót tesztelik. Ezen kívül új Grandeur, illetve az álcázva már szintén látott, alsó-középkategóriás Hyundai egyterű, azaz a Matrix utódja szerepel a képeken. Az autóknak természetesen nem csak emblémáik, árulkodóbb karosszériaelemeik is maszkolva voltak, sőt a felismerhetően hyundai-os alufelnik kupakjait is leszerelték a modelljeiket most még álcázó koreaiak. A látott járgányokból a Grandeur vadonatúj kiadása és a Genesis Coupé frissítése vélhetően a jövő év elei Detroiti Autószalonon debütál majd, míg a Matrix utód kompakt-egyterű minden bizonnyal megmarad tavaszi, európai premiernek, azaz azt tippünk szerint a Genfi Autószalonon láthatjuk majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?