Jogsiszerzés vizsga nélkül, féláron? Túl szép, hogy igaz legyen!

Ne dőlj be a csalóknak: semmiképp se utalj vizsga nélkül kínált jogosítványért!

Egy érdekes oldalra bukkantunk a napokban, akik magukat "a vezetői engedélyek valamennyi kategóriájának előállítására és nyilvántartására szakosodott szervezetként" nevezik meg, és vizsga nélkül kínálnak olcsón jogosítványt. Mutatjuk, hol a csapda!

Sokaknak azonnal egyértelmű, ha internetes csalást látnak, ám sajnos rengetegen akadnak, akiket bizony a legátlátszóbb módszerekkel is be lehet húzni a csőbe. Remek példa erre egy a napokban talált Facebook oldal, ami magát autósiskolaként hirdetve állítja, hogy vizsga nélkül, de biztonságosan, ráadásul online, az otthonod kényelmében szerezhetsz érvényes, valódi vezetői engedélyt. Itt az ideje tehát utánajárni, hogy pontosan mi a célja a rejtélyes oldal üzemeltetőinek, és mi pontosan a szolgáltatás, amit árulnak, közel sem egyedi esetről van ugyanis szó.

Fontos megjegyezni, hogy biztosan létezik rengeteg más módszerrel dolgozó csaló is, éppen ezért mindig ébernek kell lenni, és nem csak ezt az egy oldalt kell messziről elkerülni, hanem az összes hasonlót.

Ha nem vált volna azonnal gyanússá az oldal, amikor megláttad a nevét, akkor mutatjuk, hogy hozzáértőként miből derül ki azonnal a turpisság. Természetesen aki túl van már a jogosítványszerzés procedúráján, az jó eséllyel maga is emlékszik a folyamatra, így velünk együtt veszi észre ezeket a sántító részleteket, ám mivel az oldal célközönségét egyértelműen jogosítvánnyal nem rendelkező személyek képezik, érdemes egyet hátralépni, és a legegyértelműbb problémára is felhívni a figyelmet. Kezdjük rögtön a legelsővel:

Egy frissen létrehozott, a névjegy fül alatt semmilyen elérhetőséggel vagy visszakövethető információval sem rendelkező, alig néhány követőt és kedvelőt számláló oldalról van szó.

Ez semmiképp sem jó előjel, főleg, ha megnézünk egy valódi autósiskolát példa gyanánt, ahol még egy vidéki intézmény esetében is több ezer követőt, sok száz véleményt, működő telefonszámot, létező címet és valódi arcokat láthatunk az oldalon. Mindemellett a valódi autósiskola teljesen más módszerekkel hirdet, valamint nyilvánosan is eljuthatunk az áraik és a szolgáltatásaik pontos leírásához. Visszatérve a gyanús oldalhoz: ha megnézzük az első és egyetlen bejegyzésüket, még több piros felkiáltójelnek kell, hogy felvillanjon a fejünkben. Itt ugyanis már az első mondat sem állja meg a helyét. A "vezetői engedélyek valamennyi kategóriájának előállítására és nyilvántartására szakosodott" szervezet ugyanis Magyarországon nem más, mint a Belügyminisztérium, amelynek tudomásunk szerint nincs hivatalos Facebook oldala, de persze amennyiben mégis akadna, akkor sem így nézne ki. Ha esetleg valaki nem tudná, az autósiskolák nem adnak ki jogosítványt, ők csak különböző tanfolyamokon felkészítenek az elméleti és gyakorlati vizsgára, amelyen a Közlekedési Hatóság egy vizsgabiztosa dönti el, hogy alkalmas-e a tanuló az önálló autóvezetésre, majd sikeres vizsga esetén a Belügyminisztérium állítja ki és küldi el a jogosítványt. A következő mondat viszont még ennél is jobban sántít: "Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy néhány napon belül vizsga nélkül, biztonságosan, online szerezze meg vezetői engedélyét." Ez már teljesen egyértelmű, hogy legális keretek között nem létezhet, nincs olyan, hogy valaki online, vizsga nélkül, pár napon belül valódi jogosítványt szerezzen, sehol a világon.
Hirdetés
Ami viszont már egyenesen felháborító, az a poszt végére biggyesztett utóirat: "Megjegyzés: ne feledje, hogy több mint egyéves vezetési tapasztalattal kell rendelkeznie!" Jogos kérdésként merül fel, hogy mégis honnan lenne vezetési tapasztalata valakinek, aki most akarja megszerezni a jogosítványát? Ha esetleg mégis van a jelentkezőnek rutinja jogosítvány nélkül, akkor ki fog meggyőződni arról, hogy nem csak a szerencsén múlt a túlélése a forgalomban? Főleg, amikor napi szinten jönnek szembe a hírek a jogosítvány nélküli, illetve a vezetéstől eltiltott sofőrök által okozott súlyos balesetekről. Erre konkrétan egy kommentelő is rákérdezett, ám az oldal a válaszadás után szinte azonnal törölte is a saját hozzászólását, szerencsére mi még időben elcsíptük. A válasz természetesen a végleges törlése előtt sem volt kielégítő, ám ennek ellenére is akadtak olyanok, akik kedvelték a posztot, illetve akik láthatóan felvették a kapcsolatot az oldallal, valamint komolyan érdeklődtek a szolgáltatás iránt. Mivel ennél több információhoz mi is csak így juthattunk, először a személyes profilomról írtam az oldalnak, részben arra is kíváncsian, hogy egyáltalán válaszolnak-e valakinek, aki jól láthatóan Magyarország egyik legnagyobb autós portáljának az újságírója.

Meglepetés: válaszoltak, nem is akármit.

Jogosan tartva attól az aprócska ténytől, hogy a profilképemen is éppen autót vezetek, én egy C kategória ára felől érdeklődtem. Érdemes elolvasni az alábbi beszélgetést, de ne aggódjatok, a sokak által áhított B kategóriára is kitérünk a későbbiekben. Itt már csőstül jönnek a problémák, csak néhányat sorolok fel, ami egyértelműen elárulja, hogy itt bizony csalásról van szó. Haladjunk az elejéről:
Hirdetés
 1. "Legális magyar online jogosítvány" nem létezik
  Hirdetés

 2. Miért euróban adják meg az árat, ha ez egy legális, magyar, hatósági szerv?
 3. A "közlekedési rendőrség" nem létező fogalom, valószínűleg a Közlekedésrendészetre gondolt a költő
 4. A jogosítványt nem rendőrök viszik házhoz és adják át, postán érkezik, vagy az okmányirodában vehető át
 5. Az utalást egyértelműen egy magánszemély részére kell teljesíteni, közlemény nélkül

Hirdetés

Ezernyi arra utaló jelet láthatunk tehát, hogy ez egy csalás, ám akadnak, akiknek az ilyesmi nem egyértelmű, akiket a hivatalosnak hangzó, bonyolult fogalmak megtévesztenek.

Érdemes megfigyelni továbbá, hogy "internetes közlekedésbiztonsági oktatás" és "előbb meg kell győződnünk arról, hogy tud vezetni" is szóba került a beszélgetés elején, aztán később híre sincs az ilyesminek, csak küldik a számlaszámot, ahová utalni kell. Viszont mivel a C kategória jóval kevesebb embert vonz, mint a B, vagyis a személyautó, ezért megkértem egy jogosítvánnyal nem rendelkező ismerősömet, hogy írjon az "iskolának" ő is. Alább láthatjátok az ő beszélgetését. És hogy mire megy ki ez az egész? Van egy tippünk! Arra, hogy a gyanútlan facebookozó elutalja a B kategória esetében 115 ezer, a C kategória esetében 140 ezer forintos előleget, majd ne kapjon semmit, az oldal pedig eltűnjön a föld színéről, legalábbis az áldozat számára. Bár innentől mi nem folytattuk a beszélgetést (mivel nem kívánunk pénzt utalni vélhetően csalóknak), szinte biztosan ennyi áll a dolog hátterében. Az oldal minél több áldozatot begyűjt, az utalás után még kommunikál a teljesítési határidő másfél-kétszereséig az átvert ügyfelekkel, hogy húzza az időt, majd amikor megindulnának az első feljelentések, akkor töröl mindent és felszívódik. Ha csak 10 áldozatot szed a nagyjából egy hónapos működése során egy ilyen oldal, már akkor is egymillió forint felett "keresett", de sajnos ennél akár sokkal több áldozatot is szedhet egy ilyen csalás a megadott időkeretben.

Ennek ellenére nem éri meg a csalást választani, mint karrier: a lebukás esélye manapság már jóval nagyobb, mint néhány évvel ezelőtt volt, ráadásul az internethasználók is tudatosabbak lettek.

A gyanútlan vásárló szemszögéből azonban még mindig jobb, ha nem küldenek semmit, mintha mondjuk mégis érkezik valamiféle jogosítványnak látszó tárgy. Azt ugyanis nem akarod felmutatni a rendőrnek, amikor megállít, márpedig ha így szerezted a vezetői engedélyed, akkor valószínűleg elég hamar ki fog szedni a villogós autó. A vezetés ugyanis nem csak az autó kezeléséből áll, ahogy azt megannyi jogosítvány nélkül autózó gondolja, hanem a közlekedési szabályok rendszerének átfogó ismeretéből is.

Ha a rendőrnek egy hamis jogosítványt mutatsz fel, az gyorsan ki fog derülni, az egyenruhások ugyanis nem magát a jogosítványt ellenőrzik, hanem lekérdezik az átadott okmányokon látható számokat a rendszerből.

Ekkor még rosszabbul jársz, mintha "csak" jogosítvány nélkül vezettél volna, a büntetésen és eltiltáson túl ugyanis a közokirat-hamisítást is a nyakadba varrhatják, főleg akkor, ha az oldal már rég eltűnt, és te még bizonyítani sem tudod, hogy honnan szerezted a hamis plasztikkártyát. A javaslatunk tehát egyszerű: ha autót szeretnél vezetni, azt érvényes jogosítvánnyal tedd, ha pedig nem rendelkezel ilyennel, akkor hivatalos úton próbálkozz és egy valódi autósiskola ajtaján kopogtass. És ami a legfontosabb: semmiképp se utalj pénzt magánszemély nevére, közlemény nélkül, hivatalos okiratokért, amelyeket egy Facebook oldal árul.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2023.01.21. at 19:36
  Permalink

  Azt nem is értem, hogy ezen mit kell vizsgálni. Azon sem csodálkoznék, ha holnap bővítenék a szolgáltatásaikat: ” …… ugyanitt gépészmérnöki diploma akár érettségi nélkül….. ” vagy ” …… doktori cím 2 hét alatt, nem kell hozzá más, mint 8 általános …..”
  Azon csodálkozom, hogy ezeket nem jelentette még fel senki, vagy hogy a hatóság nem mozdult rá azonnal. Talán a cikk után mozdulnak.

 • 2023.01.21. at 21:45
  Permalink

  Csak pár kérdés
  – miért nincs még feljelentés az ügyben? Tudtommal ha egy bűncselekmény jut tudomására, jelentenie kéne a rendőrségen
  – miért nem kap nagyobb nyilvánosságot a dolog? Face, Tv, akárhol?
  – Miért nincs egy cyber biztonsági részleg a rendőrségen akik pont a netes csalásokkal foglalkoznának? van elég profi hacker, szakértő akik vissza tudnák fejteni ki honnan ír? esetleg bekérni az adatokat a szolgáltatótól..utána menni a dolognak
  Nem kéne ezeket ennyiben hagyni

Vélemény, hozzászólás?