Képcsokor az Opel Corsa 40 éves történetéről!

Szép kerek jubileumot ünnepel az Opel Corsa

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ami az Astránál az első szériát jelentette, az a Corsánál már a hatodik generációt takarja. 40 év után jutottunk el az F Corsáig.

Idén egy számunkra is nagyon különleges, az Opelhez kapcsolódó jubileumról már beszámoltunk, méghozzá a szentgotthárdi gyár létrejöttének 30. évfordulójáról, ám a villámos márka más ünnepelni valóval is szolgál: a Corsa immár 40 éves! Története 1982-től íródik, népszerűsége lényegében töretlen. Tavaly például a Corsa a német piac legnépszerűbb kisautója volt, miközben az Egyesült Királyságban elnyerte a legnagyobb példányszámban értékesített modell címét. Az akkumulátoros elektromos hajtású Opel Corsa-e kapta az Arany Kormánykerék 2020-as díját, és ma már a Corsa eladásainak közel egynegyedét ez a változat teszi ki.
Hirdetés
Az első Corsák tehát 1982 őszén gördültek le a gyártósorról a márka akkori új, Zaragozában működő üzemében, és 40 év alatt jóval több, mint 14 millió Corsa készült összesen, többségük Zaragozában és Eisenach-ban. Fussuk át gyorsan, hogyan jutott el a hatodik generációig a kisautó.
Opel Corsa A 1982-1993
A Corsa A mindössze 3,62 méter hosszúra nőtt, kockaformája 0,36-os légellenállási együtthatót mutatott, de ez akkoriban rekord alacsony értéknek számított a kisautók között. A vezető formatervező, Erhard Schnell célja egy sportos vonalú, férfias formákkal felvértezett kisautó megrajzolása volt, ami így visszatekintve sikerült is. Az első generáció csúcsán a 100 lóerős Corsa GSi állt, és dízelmotoros változat is szerepelt a kínálatban. A kétajtós ferdehátú és a lépcsőshátú mellé 1985-ben érkezett meg a sikeres ötajtós karosszériaváltozat. A Corsa A sorozatának piaci sikereit jól jelzi, hogy összesen 3,1 millió darab talált belőle gazdára.
Hirdetés
Opel Corsa B 1993-2000
A vonalzóval rajzolt első generáció után úgy döntöttek az Opel szakijai, hogy az utódnak kifejezetten nőiesnek kell lennie. Az Opel legendás formatervezője, Hideo Kodama a korábbinál jóval kerekdedebb megjelenést alkotott, cuki “szemekkel”, amelyhez élénk karosszériaszínek is társulhattak. A Corsa B tíz centivel volt hosszabb az A-nál, így utastere is tágasabb lett. Ráadásul biztonság terén is nagyot lépett előre, oldalütközés elleni védelmével, első légzsákjaival és blokkolásgátlójával. Bizonyos piacokon a ferdehátúak mellett lépcsős és kombi karosszériával, valamint pickup változatban is futott. A benzinmotorokon általánossá vált a befecskendezés és a katalizátor, a GSi immár hengerenként négy szeleppel futott, a dízelmotorokon pedig megjelent a turbó. A Corsa második generációjából összesen négymilliót adtak el.
Opel Corsa C 2000-2006
A C széria is Hideo Kodama keze munkáját dicséri. Az új formavilág a sikeres elődjére támaszkodott. A típus újra nőtt tíz centit, gyarapodott a tengelytávja is, szóval az utastere még tágasabbá vált. A sorozat történetében először galvanizálták a karosszériát teljesen. A hengerenkénti négyszelepes ECOTEC benzinmotorok mellett új, közvetlen befecskendezéses turbódízelek jelentek meg a kínálatban, valamennyi erőforrás teljesítette az Euro 4-es emissziós norma előírásait. A Corsa C-ből 2,5 millió darabot értékesítettek.
Hirdetés
Opel Corsa D 2006-2014
Ettől a generációtól kezdve a három- és az ötajtós karosszériaváltozat külön utakon járt: a kupés vonalú háromajtósok kifejezetten a sportos vevőket célozták meg. Az ötajtós viszont tágas és teljes értékű családi autóvá lépett elő. Bár a Corsa D is tovább nőtt, nem nyújtózott túl a 4 méteres hosszon (egészen pontosan 3,99 m hosszú volt). Az Opel ecoFLEX motorjait már stop-start rendszerrel is felvértezték. A Corsa negyedik generációjából 2,9 milliót adtak el világszerte.
Opel Corsa E 2014-2019
A Corsa E eladási számain már érződik, hogy a kisautók kategóriáját elkezdte megtépázni a SUV-mánia, hiszen az 1,3 millió eladott darab elmarad az elődök számaitól. Pedig az ötödik generáció már átlépte a 4 méteres hosszúságot (4,02 m). Megjelentek benne olyan extrák, mint például a fűthető kormány, az ülésfűtés, valamint a követési távolságra figyelmeztető, előre néző kamera, a táblafelismerő rendszer és a sávtartó. Az infotainment rendszerhez 7 colos színes érintőképernyőt is lehetett rendelni okostelefonos applikációk kompatibilitásával. Készült belőle 207 lóerős OPC változat, de a 150 lovas GSi sem vallott szégyent, ha mókáról volt szó.
Opel Corsa F 2019-óta
A 6. generáció 2019-ben, a Frankfurti Autószalonon debütált. Az aktuális Corsa a modell történetében először tisztán villanyhajtással is elérhető. A modell egyik különlegessége az adaptív működésű és vakításmentes Intelli-Lux LED mátrix világítás, amely a kisautók kategóriájában itt jelent meg először. A fejlett vezetői asszisztensrendszerek sora igencsak hosszú, automatikus vészfékkel, gyalogosfelismeréssel és radaros adaptív sebességtartóval is rendelkezik, az immár 4,06 méter hosszú kisautó. Viszont a tetővonal 48 mm-rel fut alacsonyabban elődjénél, ám a fejtér mégsem csökkent, hiszen a vezetőülés is 28 mm-rel alacsonyabban helyezkedik el a korábbinál. További érdekessége az aktuális generációnak, hogy belőle készült az első akkumulátoros elektromos hajtású raliautó. A Corsa-e Rally 2021 óta már az ADAC Opel e-Rally Cup sorozatban próbálja meggyőzni a rajongókat, hogy van helye ennek a hajtásmódnak a raliban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?