Készülődik az okosparkolás Budapest V. kerületében

Okosodik Budapest belvárosa, telefonon láthatók a szabad parkolóhelyek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy apró eszköz került 135 belvárosi parkolóhely alá, ezeknek köszönhetően - egyelőre tesztüzemben - telefonon látható, hogy szabad-e épp az adott hely.


Lassan megszokjuk, hogy nem csak telefonunkban, autónkban is ott lapul a SIM-kártya, hiszen egy ideje kötelező felszereltség az újak esetén az automatikus vészhívó, ami ugyanúgy SIM-kártyát használ, mint például a nyomkövetés, amit utólag is beépíthetünk, de számos autó esetén alapból is megvan. De évek óta hallhatjuk, hogy az IoT, azaz az Internet of Things, avagy a dolgok internete egészen új dolgokat hoz. Ilyen az például, hogy a villanyautó-töltők esetén tudhatjuk, hogy épp szabadak-e, s ennek mintájára ma már Budapesten is van 135 olyan közterületi parkolóhely, amelynek foglaltsága okostelefonról lekérdezhető.
Hirdetés

Igen, a rendszer már működik, bár egyelőre még csak tesztüzemben. Jövő év elejére várható a publikus bevezetés, majd a jövő évben az összes V. kerületi parkolóhely esetén várható a jeladók telepítése. Mint azt megtudtuk Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármestertől, utcáikon a forgalom harmada parkolóhelyet kereső autó, ám vannak felmérések, amelyek szerint akár a forgalom 74 százaléka is épp parkolóhelyet vadászó lehet, ezt kívánják csökkenteni, valamint a belvárosiak életminőségét javítani a kényelmi szolgáltatással, ami részint a parkolódíjak visszaforgatásából valósul meg. Első körben 135 parkolóhelybe került egy aszfalt alá épített érzékelő, ami a kis mennyiségű adat továbbítására alkalmas keskenysávú rádiótechnikával ad jelet arról, hogy van-e épp a parkolóhelyen autó, amit pedig mágnesesen érzékel. Ennek megfelelően egy fém kukát is autónak érzékel, de egy műanyagot már nem.
A majd jövőre megjelenő applikációban nem csak a parkolóhelyek foglaltsága, a rá vonatkozó parkolási információk (díjak és időszak) is láthatóak lesznek, az applikációból indítható lesz a parkolóhelyhez a navigálás, majd ha megérkeztünk (s addig nem foglalta azt el más) a parkolási díjfizetés is. Mint azt Király Istvántól, a rendszert kiépítő Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős igazgató-helyettesétől megtudtuk, a földbe épített eszközök egyetlen elemmel 5-10 évet képesek üzemelni, majd egy hatékony fúrásos technológiával gyorsan kaphatnak új telepeket. Az új fejlesztés mindenképp üdvözlendő, ám a parkolási problémákat nem oldja meg, csupán azt, hogy már telefonunkról láthassuk: a belvárosban nincs sok szabad parkolóhely, oda minél kisebb autóval, de még inkább kétkerekű járgánnyal érdemes csak elindulni, amennyiben nem a tömegközlekedést választjuk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?