Két év múlva Holdra száll az Audi

Audi lunar quattro - a négykarikások új világot kívánnak meghódítani

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Villanyautó, üzemanyagcella? Nem téma, az Audi egyenesen a Holdra készül, hogy tanulmányozza azt nekünk.


Az Audi nem viccel, ha fejlődésről van szó, a haladás technikája szlogent fújó márka legutóbb a Part Time Scientist nevű, számos iparágból válogatott szakértőket tömörítő, valóban részmunkaidőben foglalkoztatott tudóscsoporttal kezdett együttműködésbe, hogy beszálljon a Google Lunar XPRIZE versenybe, aminek kiírása szerint idén év végéig leadott tervű, 2017-ig a Holdra is szálló holdjárót hoznak létre. A négykarikások így már két év múlva a Holdra kívánják küldeni lunar quattro névvel illetett holdjárójukat.
Hirdetés

A nevéhez és a márkához hűen összkerékhajtású lunar quattro mindegyik kerekét egy-egy villanymotor hajtja, így egyetlen kerekének tapadáskor is tud mozogni, végsebessége 3,6 km/óra. Az önjáró holdjárót két sztereókamerával és egy tudományos kamerának nevezett speciális érzékelővel is felszerelik. Amennyiben minden a tervek szerint halad, a lunar quattro már 2017-ben útnak indul, hogy a Földtől 380 ezer kilométernyire, a legutóbb a Holdra látogató Apolo 17 landolási pontjától nem messze talajt fogjon. A kiírás szerint a holdjáró legalább 500 méteres utat kell teljesítsen odafent, s onnan nagyfelbontású képeket és videót kell küldenie, hogy elnyerje a Google által felajánlott 30 millió dolláros (8,37 milliárd forintos) díjat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?