Könnyűből nehézbombázó: gyári páncélozás a Jaguar XJ-hez

Jaguar XJ – jórészt acélból

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem látszik rajta, mégis több, mint 1,5 tonna acélt hordoz magával a Jaguar XJ Sentinel. Páncélozott változat az orosz oligarcháknak.

Hol másutt, mint a Moszkvai Autószalonon mutatkozik be az új Jaguar XJ gyárilag páncélozott változata. A Sentinel névre keresztelt védelmi csomag kívülről láthatatlan, mégis igen magas B7 kategóriájú védelmet képes biztosítani a kocsi utasainak - képes ellenállni 15 kg TNT robbanóerejének. Ennek érdekében az alumínium karosszériás autót 1527 kilogrammnyi nagy szilárdságú acéllal bélelték ki, amelyet még egy réteg kevlárral is megerősítettek. Az eredmény 3,3 tonnás saját tömeg, és 500 kg-os terhelhetőség, azaz a testőrök nyugodtan vihetnek magukkal fegyvereket, az autó bírni fogja. A 3,8 tonnás össztömeg egyébként azt jelenti, hogy Magyarországon teherautónak lehetne csak forgalomba helyezni a gépet – ennek megfelelően autópályán például csak 80 km/h-val lehetne vele szabályosan haladni, azaz a KRESZ betartásával nem igen tudna elmenekülni üldözői elől az XJ Sentinel.
Egyébként van rá lehetősége, igaz nem túl nagy. Az extra tömeg - amelyet értelemszerűen mindig magával cipel az autó - azt jelenti, hogy az ötliteres, 385 lóerős V8-as szívómotor bárhogy erőlködik, csak 9,7 másodperc alatt tudja álló helyzetből 100-as tempóra gyorsítani a Sentinelt. A megállásról a kompresszoros változat nagy teljesítményű fékrendszere gondoskodik, így azzal valószínűleg nem lesz baj. A páncélozott változatra három év/80 000 km garanciát vállal a Jaguar, természetesen csak a természetes elhasználódásból eredő hibákra. Golyó ütötte lyukakat nem foltoznak be a márkaszervizek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?