Külföldre mész? Ugye van téli gumid?

Mától kötelező a téli gumi - nálunk ugyan nem, de számos szomszédos országban az

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nálunk csak ajánlott, több, akár szomszédos országban is kötelező november 1-jétől a téli gumi. Nem alaptalanul.


Hogy télen, sokszor fagypont alá eső hőmérséklet, havazás vagy a még cudarabb ónos eső mellett ajánlott a téli gumiabroncs, az nem lehet kétséges. A legújabb, idei kiadásával e héten publikált téligumitesztünk eredményei is felhívják erre a figyelmet: jeges úton nyári gumival akár háromszoros féktávot is kaphatunk. Nálunk az úrvezetők számára - egyelőre - saját belátásukra van bízva, hogy vesznek-e, szereltetnek-e autójukra téli gumiabroncsot. A fővárosi taxisok számára eddig már október 15-től előírás volt a téli gumik használata, jövő évtől már csak december 1-jétől lesz.
Hirdetés
A túl szigorú szabályzást talán túlzottan megengedő követi, hiszen legnagyobb valószínűség szerint hazánkban is az az előírás lenne a leginkább ésszerű, ami például a szomszédos Ausztriában vagy Szerbiában is alkalmazott: esetükben már november 1-jétől kötelező a téli gumiabroncsok használata. A héten megszavazott fővárosi szabályzásnál logikusabb lenne a Szlovákia és Szlovénia által is alkalmazott november 15-től előírt kötelező téligumi-használat, de persze fölösleges is az időpontokon vitázni, ha hazánkban még abszolút nem előírás a téli gumi használata, s a nem megfelelő abroncs miatt elakadó autókat, illetve sofőrjeiket sem bírságolják.
Külföldre utazva azonban jobb felkészülni, nem csak ajánlott, kötelező is lehet a téli gumi, s akár a hólánc megléte is az autóban. A hóláncot természetesen nem csupán a csomagtartóba tenni érdemes, hanem ajánlott használatát begyakorolni vagy legalább egyszer kipróbálni, hogy ne éjszaka, fagyban legyen az első találkozásunk vele. Az alapos, körültekintő autós külföldre indulás előtt nemcsak az adott ország előírásait ellenőrzi, hanem az aktuális időjárás-előrejelzést is - ami persze a belföldi utaknál is ajánlott, miként még néhány egyéb, elakadás esetén nagyon hasznos apróság bepakolása is.
Hol kötelező a téli gumi, illetve a hólánc?
Ausztria:
November 1. és április 15. között, személygépkocsiknál és 3,5 tonna megengedett össztömeg alatti teherautóknál, télies útviszonyok esetén kötelező minden keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumival rendelkezni. Hóláncot is kötelező ezen időszakban az autóban tartani, de azokat általános előírás és logika szerint csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35 eurótól 5000 euróig (~1,6 millió forintig!) terjedő büntetésre számíthatnak. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a radiál abroncsok esetén 5 mm, diagonál abroncsok esetén 6 mm profilmélységű téli gumik használata.
Csehország:
November 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nehezebb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6 mm profilmélységű téli gumi használata kötelező Csehországban azokon az útszakaszokon, ahol ezt "Zimni vybava" táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik.
Franciaország:
Franciaországban általánosan nem kötelező a téli gumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, amelynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.
Horvátország:
Jeges útviszonyok vagy 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező hóláncot tartani az autóban. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négy évszakos gumiabroncsok használata. Lika és Gorki Kotar körzetében kötelező a hólánc használata.
Luxemburg:
A téli gumi télies útviszonyok mellett (havas, jeges úton) kötelező, télen természetesen mindig ajánlott.
Németország:
Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, az 40 euró, aki a forgalmat akadályozza (például elakad a nyári gumival), 80 euró büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téli guminak minősülnek az M+S és hópihejelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6 mm (józanul persze téli gumiból legalább 4 mm-es profilmélységű ajánlott). Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.
Olaszország:
Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téli gumik és a hólánc használata. Az Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi.
Svájc:
Bár Svájcban nem kötelező a téli gumi, elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. Ha valaki nyári gumival balesetet okoz vagy elakad, a magas bírságon és kártérítésen túl a mentési költségek megfizettetésére is számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák.
Szerbia:
November 1. és április 1. között Szerbiában kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata, ha az időjárási viszonyok indokolják, akkor később is.
Szlovákia:
Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata. Ennek hiányában a büntetési tétel 60 euró. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni.
Szlovénia:
November 15. és március 15. között Szlovéniában kötelező a téli gumi használata, ebből azonban elég kettő is. 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.
Románia:
Romániában 2011-től november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy képez forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.
Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:
December 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téli gumi.
Svédország, Norvégia:
Belföldieknek kötelező a téli gumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen.
Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország:
Nem kötelező, de ajánlott a téli gumi és a hólánc.
Forrás: Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?