Lépnie kell az EU-nak a “kínai kémautók” miatt?

A kínai gyártókkal akart kitolni az EU, egyelőre csak az európaiak veszítettek rajta

"Négy keréken guruló kínai kémbotok" miatt élesít kőkemény kiberbiztonsági szabályozást már az idei évben az EU, ám egyelőre csak európai gyártók jelezték, hogy nem tudnak megfelelni a szabályozásnak. Ismét lábon lőtték magukat a döntéshozók?

A legújabb autókon megszámolni is nehéz hány szenzor és kamera figyel a biztonságra, illetve segít a jármű fedélzeti számítógépének a minél jobb felhasználói élmény megteremtéséért. A kényelmi funkciókon túl viszont a legérzékenyebb kiberbiztonsági kérdést is egyben, hiszen az autók szoftveres részét messze nem olyan bonyolult rendszerekkel védik, mint például a kormányzati eszközöket. Nemrég felfigyelt erre az ENSZ és az EU is, és gyors lépéseket sürgetnek az autógyártók részéről.
Hirdetés
Persze nem nehéz mögé látni a dolgoknak, az európai döntéshozóknak a kínai autók terjedésével vált égetővé a probléma. 2024 július 7-étől minden újonnan forgalomba helyezett személyautónak meg kell felelnie az Európai Unió vonatkozó rendelkezéseinek, amelyek szerint az autókat különleges kiberbiztonsági rendszerekkel kell felszerelni, hogy azok adatai ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Bár a szabályozás még nem éles, mégis több autógyártó döntött úgy, inkább leállítja a problémás modellek forgalmazását, mert túl költséges lenne azokat megfeleltetni az új rendszernek. A még kísérleti stádiumban lévő törvény már olyan áldozatokat szedett mint a Volkswagen up! és Transporter 6.1, de emiatt nem lehet már Európában kapni belső égésű motoros Porsche Macant, vagy épp Porsche 718 Boxstert és Caymant. Egyes autóipari értesülések szerint a lista később bővülhet Audi, Renault és Smart modellekkel is, ellenben a Mercedes-Benz arról számolt be, hogy felkészültek, és megfelelnek majd az új szabályozásnak.
Hirdetés
Moritz Schularick közgazdász, a német Handelsblatt portálnak sokatmondó nyilatkozatot adott, amikor a kialakult helyzetről kérdezték:
Hirdetés
"Sok érzékeny adat rossz kezekbe kerülhet - főleg az elektromos autók esetében. A különböző hírszerzések szemében ezek az autók - kamerákkal és szenzorokkal felvértezve - csupán négy keréken guruló kémeszközök"
Egy korábbi nyilvános eseményen ugyancsak Schularick emelte fel a hangját a jelenség miatt. Akkor arról beszélt, hogy a kínaiak így könnyedén figyelni tudják az európai nagyvárosokat, adatokat gyűjthetnek, és kifigyelhetik a lakosság szokásait. A monológ után kifordult a közönséghez, majd költő kérdést intézett a hallgatósághoz: "tényleg azt akarjuk, hogy idegen kormányzatok figyeljenek és hallgassanak le minket több millió autó segítségével?"
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2024.04.19. at 17:56
  Permalink

  “tényleg azt akarjuk, hogy idegen kormányzatok figyeljenek és hallgassanak le minket több millió autó segítségével?”
  Add olcsóbban a saját terméked b.meg!
  Azt fogják venni!
  A milliárdos (juróban!) haszonból bőven telne!

Vélemény, hozzászólás?