Már négyhengeres turbómotorral is készül Morgan

Teljesen megújult a Morgan Plus Four, bár ez nem igazán látszik rajta

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kevés, a saját hagyományaihoz jobban ragaszkodó márka akad a Morgannél, az angolok 2020-ban is megtartották a 80 éves külsőt, viszont náluk most első ízben kapott négyhengeres motor turbófeltöltőt.

Nem lehet könnyű dolga a Morgan formaterezőinek, úgy kell teljesen megújítani egy-egy típust, hogy közben az archaikus külsőtől nem szabad eltávolodni. A tervezőknek sikerült teljesíteni a szinte lehetetlennek tűnő feladatot, az alkatrészek csupán három százaléka egyezik az elődmodellel, ennek ellenére leginkább csak a típus alapos ismerői fogják kiszúrni a változást. A gyártó is szeretné minél jobban hangsúlyozni, hogy itt bizony egy teljesen új modellről van szó, ezért névcsere is történt, a Plus 4 mostantól Plus Four néven fut.
Hirdetés
A Morgan – szinte már a hagyományokhoz híven – most is a BMW-től szerezte be az erőforrást. Az angol sportkocsigyártó történetében először kerül négyhengeres turbómotor a géptető alá, a kétliteres motor 258 lóerő leadására képes, a maximális nyomaték pedig 400 Nm. Az acél helyett merevebb alumíniumvázat használó sportkocsi 4,8 másodperc alatt éri el a százat, a végsebesség pedig hajat borzoló 240 km/h, de csak abban az esetben, ha nyolcfokozatú automataváltóval kérjük a Plus Four-t. Kéziváltó esetén 5,2 másodpercet kell várni a százra és nyomatékból is csak 350 Nm áll rendelkezésre, viszont a turbómotor számlájára írható, hogy sikerült 30%-ot faragni a károsanyag-kibocsátásból, bár ez a bolygó szempontjából kevésbe releváns, hiszen nem sok Plus Four koptatja majd a világ aszfaltjait. A régi külsőt modern technikával és egy jó adag vezetési élménnyel kombináló Plus Four ára átszámítva körülbelül 24 millió forint, amiért egy ritka, javarészt kézzel készült, az angol autógyártás fénykorát idéző modellel lehetünk gazdagabbak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?