Még felkészültebb a villanyautó-tüzekre a katasztrófavédelem!

E-oltólándzsákat adományozott az MKIF és a Magyar Közút a katasztrófavédelemnek

A villanyautók akkumulátortüzeinek oltására 13 e-oltólándzsa készletet szerzett be a Magyar Közút, illetve a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az oltólándzsákat a társaságok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak adományozták.

A plug-in hibrid vagy teljesen elektromos járművek terjedésével párhuzamosan az utóbbi években többször is előfordult, hogy egy kigyulladt villanyautó miatt akár több órára is le kellett zárni egy-egy útszakaszt, ezzel jelentős fennakadást okozva a közlekedésben. Az e-oltólándzsa készletek azonban a hagyományos tűzoltási módszerhez képest jelentősen lerövidítik az elektromos járművek oltási folyamatát, így a mentési munkálat sokkal hatékonyabban mehet végbe, rövidebb ideig tarthatnak ilyen eseteknél a korlátozások, ami így nagyban növelheti a közlekedésbiztonságot és egyúttal lerövidítheti a torlódások idejét.
Hirdetés
Az extrém magas hőmérsékleteket is elviselő e-oltólándzsákkal az elektromos járművek akkucsomagját könnyen és gyorsan átszúrhatják a tűzoltók, így azon keresztül gyorsabban és hatékonyabban tudják bevezetni a vizet, ezzel lehűtve az akkucsomagot és megszüntetve az esetleges robbanásveszélyt. A katasztrófavédelem munkatársai eddig vármegyénként egy ilyen eszközzel rendelkeztek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a meglévő állományhoz 5, míg az MKIF Zrt. 8 újabb eszközzel járult hozzá, ezzel közel megduplázva a rendelkezésre álló e-oltólándzsa készletet. Az alábbi videóban az e-oltólándzsák működését demonstrálják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?