Megérkeztek a 2015-ös tarifák, van olcsó kgfb ajánlat

Hétfőtől új díjakkal kalkulálhatunk és köthetünk kötelező biztosítást

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár az év végi biztosítási forduló már az autósok több mint harmadát nem érinti, még mindig fontos a november eleji tarifamódosítás.


2015. január 1-től érvényes tarifáikat a biztosító társaságoknak jövő hét hétfőig, 2014. november 3-áig kell kihirdetniük. A biztosítók zöme azonban már most közzétette új tarifáját, hogy a jövő héttől az autósok már rögtön az új számokkal kalkulálhassanak - szokás szerint nagyüzemben készítik most kalkulátoraikat az alkuszok. Az eddig napvilágot látott adatok értelmében árcsökkenés már nemigen várható, ám ez a kötelezőváltás-kampány is tartogatni fog meglepetéseket. Mint az köztudott, a kötelező biztosítás minden üzembentartó számára kötelező, aki a közúti közlekedésben részt vesz, vagy részt kíván venni autójával. Azonban a jogalkotók a szerződők részére azt a lehetőséget meghagyták, hogy a biztosítók közül mindenki szabadon választhassa ki, hogy melyiknél szeretné ezt a díjat megfizetni. A szabad biztosító választásnak azonban szabályai vannak, melyeket be kell tartani az ügyfeleknek és a biztosítóknak is. A szerződőknek rengeteg határidőt, és formai dolgot kell betartani, míg a társaságoknak a kötelező biztosítás új tarifa szabályait.
A törvényi rendelkezések alapján a biztosítóknak legkésőbb az érvénybe lépés előtt 60 nappal előbb kell kihirdetniük új tarifájukat. Erre tavaly óta év közben is lehetősége van, de a következő év január 1-től érvényes díjait továbbra is november első munkanapjáig, idén november 3.-áig kell közzétegyék - saját weboldalukon és a MABISZ weboldalán. A www.biztoshely.hu Biztosítási Portál statisztikái alapján ez a díjhirdetés közel 2,4 millió gépjármű tulajdonost fog érinteni, ugyanis nekik van most lehetőségük biztosítót váltani. Az autójukat 2010. január 1-jét követően vásárlók számára a szerződéskötés dátuma jelenti az átszerződés lehetőségét adó biztosítási évfordulót. A többség számára azonban év végén, az új tarifák ismertetését követően van lehetőség kiszámolni a díjakat és kedvezőbb ajánlat esetén a régi szerződést felmondva újat kötni.
Mivel ma már 14 biztosító foglalkozik a kötelező biztosítás módozattal, így az összes ajánlat begyűjtése időigényes lenne. Éppen ezért nagyon jó, hogy a biztosítók fejlődésével egy időben a biztosítás közvetítés is fejlődött. Napjainkban a kgfb-kalkulátorok segítségével pillanatok alatt lehet megismerni a teljes hazai kínálatot. Az alkuszok webes alkalmazásai várhatóan november 3-ától követően kezelik majd az új díjakat is. Ezt követően lehet számolni az aktuális ajánlatokat, és elgondolkozni azon, van-e értelme a biztosítóváltásnak.
De addig is nézzük meg, hogy a már közzétett tarifák milyen érdekességeket és kedvezményeket tartalmaznak! Kedvezmények tekintetében már fel sem kapjuk a fejünket akkor, ha gyermek, közalkalmazott, vagy nyugdíjas kedvezményekről beszélünk, de ami újdonság a 2015-ös kampányban az a sajtó kedvezmény (a Posta Biztosító által alkalmazott 20% kedvezmény sajtó vagy újságírói igazolvánnyal rendelkezőknek), benzines autó kedvezmény 5%. Kiszélesedett azon biztosítók köre is, amelyek együttkötési kedvezményt alkalmaznak kötelező + casco, vagy kötelező + lakásbiztosítás együttes kötése esetén, mely kedvezmény 5 és 20% között alakul. Újdonságnak számító további kedvezménynek számít az idősebb járművek kedvezménye, melyet a Genertel Biztosító alkalmaz és 10%-kal honorál.
Hirdetés

A biztosító társaságok pótdíjakat is alkalmaznak, úgymint év közbeni díjnemfizetés esetén újrakötői pótdíj, illetve károkozás pótdíj, taxi, vagy bérautó pótdíj.
A jelenlegi díjtarifák alapján nagy általánosságban elmondható, hogy a Posta Biztosító, a K&H Biztosító, az Astra és az Allianz biztosító díjai stagnálnak, illetve szegmentálva van ahol olcsóbbak és egyes csoportoknál pedig drágábbak lettek, az Uniqa Biztosító, az MKB és a Signal Biztosító esetében úgy látszik, hogy helyben hagyták a 2014 évre közzétett díjaikat, ezen társaságok csak helyenként korrigáltak.
Összességében úgy látszik, hogy a 2015-ös biztosítóváltás-kampányban is megéri mindenkinek kalkulálnia, ugyanis a régóta balesetmentesen közlekedők nagyon kedvezően szerződhetnek, és van keresgélni valójuk azoknak is, akik 2014-ben kárt okoztak, ugyanis ők egy váltással lényeges megtakarítást érhetnek el. A Biztoshely.hu weboldalán már megtalálhatóak a 2015-re érvényes kihirdetett tarifák.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?