Megszavazták: 1000 forintra nő a taxik alapdíja Budapesten

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: emelkednek a taxis tarifák

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Május 9-től emelkednek a taxis tarifák, anna kellenére, hogy a Gazdasági Versenyhivatal inkább a verseny élénkítését javasolta Budapest számára.

Egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a taxirendelet módosítását, így az alapdíj 700 forintról 1000 forintra nő, a kilométerdíj 300 forintról 400 forintra emelkedik, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra drágul. A 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett eddig is jelentős üzemanyagár-emelkedéssel, valamint a megnövekedett inflációval és a minimálbér emelkedéssel magyarázták. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt is közölte, hogy a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi. Ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal több alternatívát is felvázolt a Fővárosi Önkormányzat felé, amelyek hatékonyabban szolgálhatnák a fogyasztói érdekeket. A versenyhatóság még azelőtt megkereste a Fővárosi Közgyűlést, mielőtt megtárgyalták a főpolgármester előterjesztését a budapesti taxirendelet módosításáról. A versenyhivatal felhívta a figyelmet, hogy a rögzített tarifák miatt a piacon jelenleg nem érvényesülhetnek az árverseny előnyei.

„A taxipiac szereplői rendszeresen igénylik a rögzített hatósági árak növelését, a fogyasztói érdekek képviselete azonban rendre elmarad”.

Ráadásul az egyre magasabb hatósági árak csökkentik a taxik kihasználtságát, amely a taxisok részéről a további díjnövelés irányába hat. Ebből a szabályozási csapdából úgy lehetne legjobban kilépni, ha az önkormányzat minimalizálná az árszabályozási beavatkozását, minél nagyobb teret hagyva a versenynek és az egyensúlyi piaci árak kialakulásának. A GVH javaslatai között szerepel, hogy az árrögzítés azokra az esetekre vonatkozzon, amikor a fogyasztó nem tud megfelelően előre tájékozódni a viteldíjakról (pl. utcai „leintés” stb.) továbbá, ha a fix tarifák helyett a Főváros csupán maximált árat írna elő, akkor kialakulhatna egy szolgáltatói verseny.
Hirdetés

Forrás: MTI és GVH
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.04.13. at 13:38
    Permalink

    Annak ellenére, hogy egyre több tisztán elektromos taxi járja Budapest utcáit, aminek a megvásárlásához is jelentős kedvezményt kaptak. Tegnap a 4-ből 3 helyet taxik foglaltak el az ingyenes Lidl töltőn, ami a vásárlóknak lett kiépítve.

Vélemény, hozzászólás?