Mennyit érhet egy Suzuki, ha ajándékba adják?

Van valami, amitől egy tízéves alap Swift is nagyon értékes lehet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ajándék autó csak a mesében létezik - gondolhatják sokan, pedig van ilyen. Nemcsak családon belül, pajtásnak, hanem önzetlen felajánlásból is.


Mindenki tudja, hogy a használt Suzuki Swift az olcsón autózás szimbóluma. Az az autó, amit nem sikk ugyan választani, de a létező legjózanabb döntés, ha valaki ilyet vesz. Az esztergomi kisautó ugyanis nem tartja annyira jól értékét, mint egy Japánban gyártott példány, pedig nyilván ugyanazoknak a minőségbiztosítási elvárásoknak kell megfelelnie, és tudjuk, meg is felel, elképesztően tartós is. A 2005-ben kigördített persze már nem annyira tartós, mint elődje, de ez általános tendencia, a nyolcvanas, kilencvenes évek japán autóinak csakis a rozsda volt az ellensége, az újabbaknál pedig azzal már nincs gond, de mivel jóval bonyolultabbak, az egyebekkel azért adódhat. A Swift viszont ma is, tízévesen is egy tökéletes kisautó, ár/érték arányban remek. Ennyit a Swiftről, mert az itteni fotókon látható Swiftnek talán a legkevésbé érdekes része maga az autó.
Egy Swift ugyanis még akkor sem egyedi, ha tízévesen is csupán 50 ezer kilométer van benne, valamint első tulajos. Ez ugyanis mind elmondható erről a narancsmetál ötajtósról. Viszont ez az autó úgy került a látókörömbe, hogy egy közös ismerősünk megosztotta tulajdonosának Facebookra írt felhívását: „elajándékozom a kitűnő állapotban lévő, 10 éves, 51 ezer km-t futott, 5 ajtós, gránátnarancs színű Suzukimat kizárólag rászoruló, budapesti, nem értelmi fogyatékos, jól tanuló, tehetséges, mozgássérült gyerek iskolába történő szállítása céljából, legkésőbb karácsonyi átadással”. Elsőre nyilván mindenkiben felmerül, hogy ez nem lehet igaz. Ilyen önzetlen személy aligha létezik. Ha viszont igen, akkor írnunk kell róla - gondoltam magamban, és rögtön írtam is ismeretlenül, hogy a nagyobb elérés érdekében esetleg közzétehetjük-e a felhívást egy cikk formájában, valamint szívesen kihangsúlyoznám azt, hogy legyünk tisztában vele: a piac által csöppet lenézett Swift tényleg maga a csoda lehet, még tízévesen is.
Hirdetés

Talán hetekbe telt, mire választ kaptam, köszönettel elutasítást, ami érthető is, hiszen addig is több 100 megkeresést kapott a felajánló. Viszont megkérdezte, hogy autós témában feltehet-e néhány kérdést. Néhányszor beszéltünk telefonon, már nem is emlékeztem, de a személyes találkozáskor kiderült: sikerült rábeszélnem, hogy zömében városi használatra automataváltós autót vegyen. Hölgyként kicsit félt tőle, igyekeztem eloszlatni minden ellenérzését, elmondtam, hogy én magam sem szeretek túlzottan kézi váltós autóval járni Budapesten, közlekedésbiztonság szempontjából is jobbnak tartom, ha eggyel kevesebb dologgal kell foglalkozni vezetés közben. Aztán kaptam egy üzenetet, megrendelte új autóját - automata váltóval, köszöni a tanácsokat, a Swiftet pedig - bár az összes többi médiumot elutasította - nekem mégis megmutatná.
Rajtam múlott, hogy a találkozót csak a múlt héten sikerült megejtenünk, de egy biztos: sosem késő. Jól jött, hogy nem először beszéltünk, volt merszem első kérdésként feltenni a kérdést: milyen indíttatásból ajánl fel valaki egy újnak valóban nem új, de a hazai autópark 13,7 éves átlagéletkoránál fiatalabb, tökéletes autót? A reflektorfényt kerülni próbáló, nevének közlését is elutasító hölgy megkérdőjelezhetetlen okot tárt fel: ő maga is mozgáskorlátozottként született. Gyötrelem volt villamossal, hátizsákkal, rajztáblával iskolába járni. Aztán volt olyan szerencsés, hogy egy sikeres műtét nagyon jelentős javulást ért el nála. Úgy érzi, hogy neki is feladata, hogy segítsen.
Nem először kívánja ezt megtenni. 10 évvel ezelőtt egy akkor 16 éves Daihatsu Charade-ot cserélt le. Akkor még nemigen volt ismert felénk az amúgy már két évvel korábban, 2004-ben alapított Facebook, hiába írt több médiumnak is, akkor azok válaszra sem méltatták felhívását. Ő ugyanis nem alapítványnak kívánta adni autóját, hanem közvetlenül egy általa megismert és kiválasztott családnak. Ha van a Suzukinál is kevésbé elismert márka hazánkban, akkor az talán a Daihatsu. A teljes mértékben a Toyota tulajdonába tartozó - szintén japán - gyártó remek kisautókat gyárt, ám szerény ismertsége és rövid hazai szereplése miatt neve és persze alkatrészellátása sincs kellő mértékben. Akkor a Daihatsut kénytelen volt a mostani Suzuki árába számíttatni. A tökéletesen működő, 80 ezer kilométert futott, metálkék fényezésű Charade-ért 100 ezer forintot adott a Suzuki szalon, amely végre hajlandó volt nem hitelre értékesíteni. Tíz évvel ezelőtt ugyanis ez ment: új autó akár 0 forintos kezdőrészlettel, a kereskedőknek érdekük volt, hogy ne készpénzre értékesítsenek (jutalék...). Aztán tudjuk, hogy mi lett belőle. Igaz, azért akkor is volt értéke a jó használtautónak is, a 100 ezer forintért beszámított Charade 300 ezer forintért jelent meg a kínálatban.
A konklúzió viszont nem az lett, hogy akkor meg kell hirdetni az eladó autót, hanem az, hogy igenis meg kell találni azt a gazdát, akinek ez a használt autó, jelen esetben már ez a Swift még a piaci értéknél is többet érhet. A felhívásra ugyan sokan úgy is jelentkeztek, hogy megvennék a Swiftet, ám sem az, sem egyéb ajánlat nem volt érdekes. Csakis az olyan családok, akiknél tehetséges, mozgáskorlátozott gyerek életének javítását szolgálhatja tovább a Swift. Nem meglepő, hogy akadt ilyen. A kiválasztás, a döntés nyilván szubjektív volt, de ez nem is baj, a lényeg a segítség. A teljesen hibamentes Swift egy vezetni tudó, de mozgásában korlátozott egyedülálló anyukát és 9 éves, szintén mozgásjavító iskolára szoruló, de matematika-, versmondó-, ének- és úszóversenyeket sorra nyerő kislányát fogja szolgálni. Ők egy 23 éves, már valóban cserére érett korábbi Swiftből ülhetnek át.
A Swift első gazdájának nagyobb öröm, hogy segíthet, mint az, hogy kapjon érte 600-800 ezer forintot és meghallgassa az alapvetően problémamentes Swift fellelhető hibáit egy beszámításnál. Szinte kizárólag városban használt autó, elmondható, hogy belterének kopásnyomai (főként a hátsó ajtókon) jelentősebbek, mint amit szerény futása alapján feltételeznénk. Ez egyébként szinte minden olyan autónál megfigyelhető, amit szint kizárólag városban, kifejezetten rövid távokra használtak. Magas az egy kilométerre jutó ki-beszállás, pakolás aránya. Szintén városi autós jellemző, hogy találhatunk karcokat lökhárítóin. De vajon számít ez? A lényeg sokkalta inkább az, hogy a 2005-ben megjelent Swift már kellően modern volt ahhoz, hogy még ma is gond nélkül megállja a helyét. Biztonság, vezethetőség és megjelenés szempontjából is, a megbízhatóság pedig sosem volt kérdéses. Azt pedig tökéletesen meg tudom érteni, hogy jobb érzés segíteni, mint piaci értéket kapni egy tízéves autóért, mert az jóval szerényebb annál, mint amit maga az autó valójában ér, pláne egy olyan családnak, ahol anya és lánya egyaránt nehezebben mozog. Bizonyítandó, hogy a felajánlás és a sztori nem kamu, az autó átadásáról is be fogunk számolni - egy fotó és néhány sor szöveg erejéig. Nagy felhajtást ugyanis nem szeretne az adományozó, aki leginkább egy üzenetet szeretne közvetíteni: mielőtt bárki beadná autóját egy kereskedéshez, legalább nézze meg, hogy mennyit ér az valójában. Nem kell komoly kutatásokat végezni, elég egy keresés a Használtautó.hu rendszerében. A hirdetés feladása sem sokkal nehezebb. De persze még jobb, ha az ő példáját követve elajándékozza, vagy jótékony célra ajánlja fel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 00:34
  Permalink

  Öreg, nicknév meg arctalanság mögé bújva bármit lehet fröcsögni, csak tudod, vannak, akik átlátnak a szitán. Te szoros kapcsolatot egyedül a sötétséggel ápolsz, mert otthon, a lyukban az az egyetlen barátod. Egy “csöppet” hiteltelen lennél, ha bizonygatni akarnád, hogy van benned bármiféle jóérzés vagy emberség, főleg az általad használt nicknévvel és a mindenkori kommentjeid stílusával. Szerintem hagyd abba a színészkedést, mert senki sem kíváncsi arra, miként akarsz ezután “jó útra térni”. Pont olyan üres szövegelés lenne, mint amilyen a személyed is. Maradj a trollok szintjén ezután is, ha neked az úgy jó – ugyanis láthatóan nagyon esetlenül mozogsz a pénzben nem mérhető jellemzők világában.

 • 2017.10.28. at 00:34
  Permalink

  Megindító, felemelő, gyönyörű történet, és tényleg az történik amit a felajánló szeretne.Az alapítványokkal szemben azért már fenntartásaink vannak ismert okok miatt.Csak fejet hajtani tudok a hölgy előtt, minden tiszteletem az övé.

  Aki meg itt mással foglalkozik az szégyellje magát, de nagyon!!!

 • 2017.10.28. at 00:34
  Permalink

  Ha olvassák a hozzászólásokat az érintett felek hamar kiderülhet számukra ki ez a görény…
  Biztos nyilvánosan alázatos szolgáját játssza a flusztrációt meg feszültséget itt éli ki.
  Szörnyű rágondolni hogy ilyen embert ismerve mint ez a görény.. ilyen kétszínűséggel megáldva ezt olvasva egy újbóli személyes találkozó után milyen alattomos gondolatok foroghatnak benne.
  Kár ismerni egy ilyen lényt aki még a görényeinél is nagyobb féreg.

 • 2017.10.28. at 00:34
  Permalink

  Ráadásul ez nem is alap Swift, mert azoknak fényezetlen visszapillantóik és kilincseik voltak, nem volt fordulatszámmérőjük és ilyen színben nem is lehetett kapni. Bár nem is közepes felszereltség, mert ahhoz meg járt gyári rádió. Szóval ez valami limitált széria lehetett anno.

  Mondjuk tök mindegy, mert a lényeg az, hogy nagyon szép gesztus volt a hölgytől.

 • 2017.10.28. at 00:34
  Permalink

  Az illető hölgyet személyesen ismerem, az autóját is. Méltatlan, hogy a cikk alatt egy ilyen csalfa rómeó féle nyomorult egyáltalán megszólalhat a témában. De nem baj, mert tökéletes lenyomata annak, hogy egy igazi magyar tahónak mi jut eszébe elsőként a cikket olvasva, ha nem esküdt ellensége, aki előtt én megemelem a süvegemet.
  Azért szerencse, hogy a cikkben szereplő autó és annak gazdája alva/leállítva is ezerszer többet ér, mint az elsőként megszólaló, olvashatóan pondró alak.
  Elég baj ez ennek a honlapnak.

  csalfa, csak a tőled elvárható szintet hoztad, ez még a rettegett kempelenednek is biztosan tetszik.

 • 2017.10.28. at 00:34
  Permalink

  Jó, hogy léteznek még ilyen emberek. Az anyagias, mindenben a pénzt látó Kempelen-klónok elfüstölt aggyal kémlelik a monitort, és gőzük sincs, mi van… Ez számukra totálisan felfoghatatlan szint: az emberség világa. Görcsi persze mindjárt jön a válasszal, de most még morfondírozik:”Melyik nicknevemmel lépjek be ma? Hmmm…melyik is legyen… Mivel [b]p[/b]éntek van, legyen a [b]P[/b]eller…”:)))

Vélemény, hozzászólás?