Kihátrál a Ford is: nem csak villanyautókat kínálhatnak 2030-tól

Már a Ford sem bízik a teljesen villanyos jövőben?

Eddig úgy tűnt, hogy 2030-tól csak villanyautókat értékesít Európában a Ford, viszont újonnan már a konnektoros hibridek sem tűnnek ördögtől valónak - már ha lesz rájuk kereslet.

2021 februárjában jelentette be a Ford, hogy 2030 után felhagy Európában a belsőégésű motorral felszerelt személyautók értékesítésével. Mostanra azonban a piaci helyzetet látva úgy döntöttek, hogy lemondanak az Európai Unióénál is ambiciózusabb tervről, és az évtizedforduló után is értékesíthetnek benzines vagy akár dízelmotoros modelleket - legalábbis erről beszélt a Martin Sander, a Ford európai személyautókért felelős részlegének vezetője.
Hirdetés

"Ha nagy igény mutatkozik a konnektoros hibridekre, akkor természetesen nálunk is lesz"
Hirdetés
Ahogy más márkák, úgy a Ford is elismeri ma már, hogy az elektromos autók iránti kereslet messze nem akkora, mint azt előzetesen várták. Ennek ellenére Sander továbbra is kitart amellett, hogy a távoli jövő egyértelműen a kizárólag villanyos járműveké. Az elmúlt években a márka 2 milliárd dolláros (723 milliárd forintos) fejlesztést hajtott végre a németországi Köln mellett található üzemében, hogy ott tudják előállítani a Volkswagen MEB platformjára épülő Explorert. A németek platformjára egyébként még az idén érkezik egy másik modell is, valamint a Puma is megkapja a teljesen elektromos kivitelét is - ezt Romániában fogják gyártani. A villanyos autók térnyerésével a hagyományos modellek fokozatosan kiszorultak a Ford európai palettájából. A Fiesta gyártása véget ért, 2025-ben pedig a Focus is búcsúzik. Európában már a Mondeo sem kapható, ahogy a Galaxyt is beszántották. Utóbbi kettő a spanyolországi Valenciában látta meg a napvilágot, manapság itt a Kuga gurul le a szalagokról, amely elérhető konnektoros- vagy full hibridként, de akár kizárólag belsőégésű motorral is. Sander ugyanakkor leszögezte, vannak terveik ezen túl is a kikötővárosban.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?