Menő autók karácsonyi filmekben: te is észrevetted őket?

Íme néhány ünnepi film, amelyekben egyes autók is fontos háttérszerepeket kaptak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megszokott és kevésbé megszokott ünnepi mozikban kutakodtunk, hátha találunk érdekes négykerekűeket. Bár alapesetben ezek a filmek nem az autók körül forognak, akad bőven olyan jármű, ami nélkül nem lenne ugyanolyan kerek a történet.

Vészesen közeleg a szenteste, avagy a halászlé, a bejgli, a fenyőfa és a karácsonyi filmek ideje. Mivel az előbbiekkel kapcsolatban nehéz autós tartalmat készíteni, így most inkább az utolsóra koncentrálok. Hoztam nektek néhány autót, amit lehet, hogy észre sem vettetek, még az adott film sokadik újranézése során sem, a karácsonyi hangulatból kiemelve viszont máris érdekessé válik. Nehezebb feladat ez, mint hinnétek, hiszen ezekben a mozikban nem az autóké a főszerep.
Hirdetés
Esélytelen, hogy kimaradjon a listáról a Hull a pelyhes című karácsonyi eposz, melynek erős kapitalizmusfricskáját legfeljebb a néhol gyenge, néhol eltúlzott színészi játék ronthatja el. A történet szerint mindenki kedvenc Arnold Schwarzeneggere apukaszerepbe kényszerül: ő játssza az üzletembert, aki nem ér rá a fiával foglalkozni, így sorra halmozza a meg nem tartott ígéreteket. Hogy javítson a renoméján, december 24-én száll harcba a kapitalista társadalommal és elindul megszerezni az év legkeresettebb játékát, egy Turbo Man akciófigurát, ami már rég elkelt mindenhol. Hű társa a most tomboló SUV-láz egyik előfutára, a GMC Yukon, ami a főhős balszerencséjének egyik szimbólumává válik. A GMC Yukon a Chevrolet Tahoe ikertesója, konkrétan csak a logók mások a két modellen már évtizedek óta. 1992-ben jelent meg, és amikor új volt, nem csak az ára, a méretei is azt sugallták, hogy a Schwarzenegger által játszott karakter egy igazán sikeres üzletember. Az autó 5,05 méter hosszú, 1,95 méter széles és 1,82 méter magas, mindezt egy 5,7 literes V8-as benzinzabáló viszi arrébb. Schwarzeneggernél tényleg csak az autónak van nagyobb balszerencséje a filmben: rögtön egy leállósávon dugókerüléssel kezdődik a móka, később rátolatnak vele egy rendőrmotorra, majd kifogy belőle a benzin, végül vandálok lelopják róla a kerekeket és az ajtókat, kibelezik, és a szélvédőjére fújják helytelenül, hogy "Boldog Karácsonyt!"
Hirdetés
Az élet csodaszép egy átlagon felüli alkotás, kiemelkedő nem csak a karácsonyi filmek, de úgy összességében minden film közül. Az első másfél óra George Bailey életéről szól, akinek fel sem tűnik, hogy mennyi mindent tesz a környezetében élőkért. Mikor az ő élete fut zsákutcába, szentestén leissza magát, és részegen, világítás nélkül egy fának hajtva összetöri az 1919-es Dodge Brothers 4-door touring convertible-jét. Ez az utolsó csepp a pohárban, továbbindul, és egy hídról leugorva próbál véget vetni az életének, ám ekkor őrangyala ráébreszti, hogy milyen lenne a világ nélküle. A filmben szereplő autó egy 1919-es Dodge, ami a maga korában igen modernnek számított: acél alvázának hála merevebb volt a fa alvázra épülő konkurenseinél, ráadásul 35 lóerős, négyhengeres motorral szerelték. A konkrét autót, amelyet a filmben használtak, egy coloradói gyűjtő restaurálta, majd később saját célra megvásárolta, és a mai napig hordja különböző filmes rendezvényekre. Idén karácsonykor Seneca Fallsban állították ki a filmről megemlékező múzeumban, ahol gyűjtést szerveztek, hogy megvásárolhassák a klasszikus járművet a múzeumnak.
Hirdetés
De mi a helyzet akkor, ha már unod a "klasszikus" karácsonyi mozikat és alternatív ünnepi filmeket keresel? Akkor se csüggedj, mert van olyan is bőven, ráadásul gyakran ezekben még több is a menő kocsi, hiszen a karácsonyt kicsit messzebbről, kicsit másképp mutatják meg ezek az alkotások, így marad idő más fontos dolgokra is a szeretet ünnepén kívül. Mindenképp megéri egyszer-kétszer elvonatkoztatni a megszokásoktól és megnézni, hogy milyen egyéb filmeknek képezi szerves részét a karácsony. Már magában a felvetés is vitaindító, hogy karácsonyi film-e a Drágán add az életed, pedig szerintem az. Nem csak karácsonykor játszódik, de az ünnepnek fontos szerepe is van a filmben, John McClane ugyanis részben emiatt érkezik feleségéhez Los Angelesbe, akinek a munkahelyén épp karácsonyi bulit tartanak. Erre a rendezvényre egy nagyszájú limuzinsofőr hozza egy megnyújtott Lincoln Town Car-ban, amelynek hátulja egy igazi guruló nappali, még beépített mobiltelefonnal is rendelkezett, 1989-ben. Maga a modell alapesetben nem ilyen hosszú, a Town Car a Lincoln Continental alá pozicionált kisebb prémiumautó, ami konkrétan ezzel a generációval vált ki a Continental szériából, korábban csak annak egy változata volt. A filmben egyszerre feszültségoldó és feszültségkeltő szerepet kap a limó, sofőrjével együtt parkol ugyanis a lezárt épület mélygarázsában, extráinak hála ezzel az egyetlen működő telefon az épületben, amellyel segítséget lehetne hívni. A sofőr azonban úgy belemerül a bulizásba, hogy fel sem tűnnek neki a környezetében történő furcsaságok. Ha rájöttetek, hogy ez a film is játszik, akkor biztosan tudtátok, hogy a mai utolsó autónk nem maradhat le a listáról: mégis mi lehetne királyabb egy turbinahajtású Batmobile-nál? Semmi. Az 1992-es Batman visszatér a második Batman film Tim Burton rendezésében, és egyértelműen karácsonyi film. A Danny DeVito által játszott Pingvin születésétől a cselekmény jelentős részéig minden a karácsony körül forog, konkrétan a film végén, úton hazafelé Wayne és Alfred boldog karácsonyt kívánnak egymásnak - és ezzel a nézőknek is - a titokzatos fekete macska megtalálása után. Mindehhez az előző filmből ismert, ikonikus Batmobile frissített változatát kapják az autórajongók, amelynek retro, mégis modern dizájnja jól tükrözi Gotham City hangulatát. Egy 10 000 lóerős turbinamotor hajtja, két M1919 Browning gépfegyvert rejtenek a kerékdobjai, és egy korabeli infotainment rendszert is kapott, ráadásul hangvezérléssel és egy mai szemmel is korrekt méretű képernyővel, amelynek szintén fontos szerepe van a cselekményben.
Hirdetés
Ha kedvetek támadt bármelyik filmhez, akkor jó hírünk van: itt az alkalom egy kis házimozizásra, az ünnepek alatt ugyanis mindegyik témába vág. Így utólag újranézve őket (és még sok más filmet, amiben nem találtam elég jó alanyt az anyaghoz) én két filmet élveztem igazán: a Drágán add az életed és az Élet csodaszép mindenképp megéri az idődet, az egyik a klasszikus mivolta és érdekes korképe miatt, a másik pedig azért, mert mai szemmel nézve is egy meglepően izgalmas és érdekes akciófilm. Most pedig, ahogy azt annyian teszik az említett filmekben,

mi is boldog karácsonyt kívánunk nektek innen a képernyő túloldaláról, no meg persze jó étvágyat a cikk elején említett halászléhez és bejglihez, és jó szórakozást az itt felsorolt, vagy akár a listából kimaradt karácsonyi filmekhez!

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?