Mi történik ha belecsap a villám a kocsidba? Mutatjuk a videót!

Villámcsapás ért egy Jeepet Amerikában, az esetet kamera is rögzítette

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokak félelme a villámcsapás, nem véletlenül. Ha védtelenül eltalál, komoly veszélybe kerülhetsz. Érdekes tanulsága van viszont annak a friss videónak, ami élesben mutatja be mindezt autóval. A terepjáróban egy fiatal pár utazott három kisgyerekkel.

2021 júniusának végén készült ez a fedélzeti kamerás videó, amelynek képkockáin egy közlekedő autót telibe találó villámcsapást figyelhetünk meg. Gyalogosként sem feltétlenül halálos a villám, körülbelül 10 százalék az esélye, hogy a villámcsapás lenne életünk utolsó élménye. Ennek ellenére a maradék 90% esetén sem valószínű, hogy jól járnánk vele, szinte biztos a valamilyen mértékű maradandó sérülés. Éppen ezért sokan félnek - jogosan - a villámtól, még az autóban is. Erre szerencsére nincs túl sok okuk, mutatjuk a felvételt, ami nem kísérlet, hanem maga a valóság.
Hirdetés
Mint látható, az autóba tényleg belecsap a villám, de nem az a csóva végállomása: az elektronok a karosszériát megkerülve folytatják útjukat a föld felé. Az autóban utazó család a beszámolók alapján karcolás nélkül úszta meg az esetet. Az egyetlen áldozat az autó elektromos rendszere volt, az eset pedig már ettől is balszerencsésnek tekinthető. Legtöbbször ugyanis még ennyi sem történik, ezt kísérleti úton bizonyította be Richard Hammond a BBC Top Gear című műsorában körülbelül 15 évvel ezelőtt, ahol egy Golf V-ösben ülve próbálta laboratóriumi körülmények közt túlélni mindezt. Az ő esetében még az autónak sem lett semmi baja.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?