Minőségi zene autóba okosról

Hifituningolás a Dension által - beépíttetünk egy Gateway Lite BT-t

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rohamléptekkel terjednek az okostelefonok, zsebünkben hordhatjuk teljes zenetárunkat - kár, hogy az autó hifijéhez temérdek, még néhány éves prémiumautónál sem biztosított a csatlakozás. A Dension azonban megoldja!

Új autók esetén nem csak a bluetooth kihangosító, a hang-átjátszásra képes, bluetooth audiostreaminget kínáló kihangosító sem ritka. Korosabb modelleknél azonban nem csupán utóbbi hiányával, azzal is számolni kell, hogy még egy 5-6 éves prémiumautó esetén is elmaradhat a kihangosítás minősége a ma megszokottól, a ma elvárttól. Új verziót, okosabb készüléket beépíttetni gyári forrásból nem lehet, már kifutott modelljeikhez nem fejlesztenek újításokat az autógyártók. A hifi-kiegészítőkre specializált cégek, amilyen például a 100 százalékosan magyar tulajdonú, magyar fejlesztőkkel dolgozó és termékeit itthon gyártó Dension azonban igen. Mi egy nem egész 6 éves Lexus RX 400h-val kerestük meg őket.
Hirdetés

A profi, Mark Levinson hifis hangrendszerhez elsősorban külső audiocsatlakozót áhítottunk, ugyanis hiába MP3-olvasós a gyári hangrendszer, kívülről sem USB-, sem iPod-, sem aux-bemenet nincs hozzá, s a gyárinál profibb kihangosítóhoz hasonlóan ilyenek utólag sem kaphatók hozzá. Pedig mindre szükség lenne. Tulajdonosa, zsebében okostelefonnal, feleségének mai kisautójában már megszokta, és megszerette a zsebből zenelejátszás lehetőségét, s gyakorta tapasztalja, hogy prémium szabadidő-autójának kihangosítója semmiképp sem prémium minőségű.

Megoldás bőven van a Densionnál - az, hogy az autóba melyik egységük illeszthető be, leginkább a gyári fejegységen múlik. Modernebb autókba már a fedélzeti, CAN-buszos elektronikán keresztül kommunikáló, a középkonzoli kijelzőn, sőt egyes autókban a központi egérmozira is feliratozó GatewayPRO kerülhet, ide a Gateway Lite BT lett beépítve. Ez CD-tárként csatlakozik a hifi fejegységéhez, akkor is, ha az már eleve kezel CD-tárat. A Lexusban MDI felirattal, mini-disc lejátszóként jelent meg, a párosított okostelefonról vagy a csatlakoztatott pendrive-ról, iPod-ról MP3 vagy a még tömörebb, jobb minőségű AAC fájlok lejátszására is képes és természetesen kihangosítóként is működik. Óriási előnye, hogy a zeneszámok között a hifin keresztül, multikormányos autók esetében közvetlenül a volánról lehet barangolni. Ráadásul kihangosítót is kapunk, ami esetünkben – saját mikrofonjával a vonal másik végén egyértelműen jobb hangminőséget ad, mint az eredeti, s míg a gyári rendszer időnként kihagy egy-egy tizedmásodpercnyi hangot, itt utóbbit nem tapasztaltuk. Ráadásul, míg a gyári kihangosítók a VOIP, péládul Skype, Viber hívásokat nem képesek kezelni, a Dension kihangosítója azokat is átveszi.

A beépítés egyszerű és barkácsolástól mentesen, tökéletesen profin kivitelezhető. Több száz csatlakozójával a Dension az összes támogatott autótípus fejegységéhez vezetékvágás szüksége nélkül csatlakozik. Magyarán bontani csak annyit kell, hogy a hifi központi egységét ki lehessen húzni a középkonzolból, abba kell bedugni a Dension Gateway – fél cigarettásdoboznyi – eszközt, pontosabban annak kábelét. Az eszköz a kesztyűtartóba tehető, kábelét kell csupán hátul elvezetni. Az így teljesen láthatatlan rendszerrel az okostelefonokból saját, otthon bármikor szerkeszthető zenetárunk hallgatható. Fontos tényező ez, míg ugyanis pendrive-ot viszonylag ritkán visz magával az ember, okostelefonunk mindig velünk van, vélhetően elsőként arra töltjük le a legújabb zenéket, például a Dension által kínált zeneletöltő rendszerből, hogy aztán azt az autóban vagy akár otthonukban hallgathassuk - ma már vezeték nélkül. De nem csak zenét játszhatunk át, a youtube-ról megnyitott videók, filmek hangját is az autó audiorendszerén keresztül élvezhetjük, s az „okostelefonod van, mindened van” szlogen értelmében az ott futtatott navigáció hangja is gond nélkül mehet a gyári hangszórókba.

A vicc pedig a termék ára, a 250 autótípushoz passzoló Gateway Lite BT MkII ára 35 990 forint – egy középkategóriás kihangosító ára. Itt azonban jóval többet kapunk, hiszen a hangátjátszással az okostelefon a CD-lemezeket, a zenelejátszókat, de még a navigációs készülékeket is nyugdíjazhatja. Tartó, töltővel rendelkező aktív bölcső – a kormánykerékről vezérlés lehetőségével – iPhone-hoz, iPod-hoz és univerzális méretben egyéb okostelefonokhoz is kapható hozzá, így a gyári (például navigációs) rendszerekhez képest akár százezres megtakarítást adhat, ha már az okostelefon a zsebünkben van. A korosabb, akár luxusautóknál pedig olcsón ad új, naprakész funkciókat, melyek által akár még évekig odázhatjuk a leginkább a szórakoztatóelektronika rohamos fejlődése által sürgetett autócserét. Így már nem százezrek, súlyos milliók megspórolásáról beszélhetünk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 12:39
  Permalink

  mtxaudio! Most az jönne, hogy az MTX audio termékei olcsók és sokkal jobbak… ez annyira olcsó és annyira ciki…
  Rendelj egy Bentley-t iPod illesztővel és abba is Dension-t kapsz! Ennek valószínűleg azért van oka. Azért kerülnek annyiba a termékei amennyibe, mert nem kell, hogy mindenki ilyet vegyen. Vannak olcsóbb termékek is. Apple terméket sem engedhet meg mindenki magának.

 • 2017.10.30. at 12:39
  Permalink

  Sziasztok! Mit ajánlatok akkor helyette, melyik gyártó készülékét érdemes beszerelni? Én inkább raktam volna be magyar terméket, de ha nem jó az ár-érték arány, akkor mást választok.

 • 2017.10.30. at 12:39
  Permalink

  Én azért ennyire nem reklámoznám és sztárolnám a Dension termékeket! 18 év autóhifis szakmai multal állíthatom ,hogy az iPod dokkolójukon kívül normális minőséget nem sikerült produkálniuk ! Szinte az összes termékük volt a kezembe szerelés alatt és sajnos azt kell mondanom hogy egyre rosszabbak minőségben,és itt értem a jel zaj viszonyt és egyébb teknikai alapokat ami a 21. Században alap lenne !!!

Vélemény, hozzászólás?