Mit jelent nekünk Paul Walker halála?

Az autóbalesetben elhunyt sztár halálával is növeli rajongótáborát és a filmjeit kritizálókét is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Halálos iramban sorozat kasszasiker filmjeinek főszereplője életében is megosztotta a közvéleményt. Rajongók ezrei és az ellentábor ment ölre az életéről, a munkásságáról és most már a haláláról folytatott vitában is.

Paul Walker egy hete egy Porsche Carrera GT utasaként szenvedett halálos autóbalesetet, amikor egy Los Angeles melletti jótékonysági rendezvény után barátjával és támogatójával, Roger Rodassal elhajtottak a helyszínről.
Walker a Halálos iramban autós filmek sztárjként öt részben alakította a rendőrség bűnözők közé beépített ügynökét, Brian O'Connert. A filmek központi témája a közúti illegális autóversenyzés, illetve annak világa. A szénné tuningolt verdák és az autós jelenetek hangulata, valamint persze a látvány volt az, ami megfogta az idővel folytatásos sorozattá fejlődött mozifilm rajongóit, és meghozta Walkernek (és a másik főszereplőnek, Vin Dieselnek is) a hírnevet. Paul Walker magánemberként is benzinvérű hírében állt; garázsában, ha nem is a filmekben szereplő, de sokkal inkább valóságos álomautók és versenygépek álltak. Az autóversenyzésen kívül köztudott volt vonzódása a tengerbiológiához és jótékonykodott is, természeti katasztrófák túlélőinek gyűjtött halálos balesetének napján is.
Walker halála kapcsán rögtön felröppentek a találgatások, többen rögtön úgy vélték, illegális autóverseny miatt történt a végzetes karambol - s erre utal egy videófelvétel is. Ami biztos, hogy a 2005-ös évjáratú, piros Porsche Carrera GT-t Walker jó barátja, Roger Rodas vezette, az ő autója volt, Walker ült az utasülésben. Egy biztonsági kamera felvételén a becsapódás után közvetlenül látható egy másik autó, de a rendőrség nem erősítette meg, hogy illegális versenyen vettek részt. A Porsche vezetője valami miatt elvesztette uralmát a szupersportautó fölött, előbb egy oszlopnak, majd egy fának ütközött. Rodassal az ütközés ereje végzett, Walkert az és a szinte azonnal fellobbanó tűz ölte meg a halottkém jelentése szerint. A tűz miatt nehéz megállapítani, hogy műszaki hiba okozta-e a tragédiát, de folynak még a vizsgálatok.
Hirdetés
Az 610 lóerő, a középmotoros Porsche egyszerre high-tech és puritán technikája, az ESP hiánya és a versenytapasztalattal rendelkező Rodas egy apró kis hibája könnyedén okozhatta a balesetet. Az nagyon valószínű, hogy jóval gyorsabban hajtott, mint a megengedett sebesség.
Az internetes közösség szétszedte a Walker halálával példálózó újságírót
Valószínűleg egy újonnan induló médiavállalkozás felfuttatásához használta fel egy leleményes újságíró a sztár halálát. Ez az ügyes trükk egyben egy igen etikátlan húzás. Pontokba szedve közölte glosszájában[/url], hogy milyen előnyökkel jár Walker halála. Így szerinte nem lesz több idegesítő Fast and Furious film, rég nem volt ilyen jó sztárhalál, az eset bebizonyítja, hogy a gazdag ficsúrok korán halnak. Vicces megjegyzés, hogy Walker halála miatt Vin Diesel színészként talán új oldalát is megmutatja és kilép az akcióhős szerepből.

Walker halála és élete a rajongók szemében egybevág James Dean sorsával, aki szintén egy Porschéban halt meg. A kritikusok a szemére hányják a filmekben is közvetített felelőtlenséget, amivel egy interjú szerint Walker maga sem értett egyet teljesen[/url]. Akik nem szerették a Fast and Furious filmeket, a hamis életérzést, a szakmaiatlanságot látják bele Walker halálába is. Szerintem ezt mindenki döntse el maga. Sokan egy hőst vesztettek el Paul Walker személyében, sokan nem tartották semmire a munkásságát. Vele biztosan elhunyt egy kevéssé példás apa és egy jótékony ember. Ha az én ízlésemtől távol is áll a Fast and Furious filmek világa, biztosan előremozdította autós kultúránkat. Walker halála is megmutatta, hogy a legnagyobb sztárok is törékeny emberek, és ők sem hághatják át a fizika szabályait. Rajongói szemében pedig még halálával is hatalmasat nőtt. Valós és filmbeli személye előtt egyaránt tisztelegnek a világ számos országában (így hazánkban is) szervezett - természetesen autós - felvonulásokkal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 16:14
    Permalink

    A FF filmeket én sem tartom sokra, kár volt ennyi részt csinálni belőle.
    Emberként viszont borzasztóan sajnálom, a baleset óta olyan dolgokat olvastam róla, amiről azelőtt nem is hallottam. Ha csak a fele igaz belőle, már akkor nagy és jó ember volt. Nem ezt érdemelte.
    Rest in peace Paul 🙁

Vélemény, hozzászólás?