Mivel díszíti a magyar az autóját?

Világító bohócfej, cápauszony, diszkógömb és lábtérvilágítás - mind autókiegészítők

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem elég becézgetni autónkat, ahhoz, hogy valóban a magunkénak érezzük, egyedivé is kell tenni - vélik sokan.


A Használtautó.hu előző kutatásából kiderült, hogy a magyarok közül sokan szebb nevekkel becézgetik az autójukat, mint a párjukat. Vajon tényleg ennyire kedves számunkra az autónk? Hányan lehetnek azok, akik a becéző szavakon túl is kifejezik szeretetüket a kocsijuk iránt? A mostani kutatásban a használt autókkal foglalkozó oldal annak járt utána, hogy díszítik-e a magyarok az autójukat bármivel - akár kívülről, akár belülről. A kérdőívet több mint tizenötezer autótulajdonos töltötte ki, és a válaszadók 16% állította, hogy díszíti az autóját és nem is akárhogyan…
A kutatásból kiderült, hogy azoknak, akik szeretnék díszíteni az autójukat számtalan lehetőség áll rendelkezésükre. Bólogató kutyus a műszerfalon, plüss dobókocka a visszapillantón, egyedi mintás üléshuzat és kormányvédő, LED fények kívül-belül, dísztárcsa és alufelni, matrica a humoros rendszámtábla mellett, króm díszcsík, szélterelő, ültetés, spoiler, hátsó szárny, orrdísz, lábtérvilágítás, zászló, szempillák a lámpán, a határ a csillagos ég.

Belső díszítőelemek közül a kormányhuzat a nyerő!

34%-a azoknak, akik belső díszítést választanak, utóbbira teszik le a voksot, ezután következik az egyedi üléshuzat (20%), a visszapillantóra akasztott dísz (19%), majd jöhet a kocsiba a bólogatós kutya vagy egyéb plüssállat (13%). Akinek pedig ez sem volt elég (15%), az például műfüvet rakatott a kocsijába, mini diszkógömböt lógatott a tetőről, egy úr pedig felfújható ufót, bárányt és plüss medvéket tárol a műszerfalán.
Hirdetés
Külső díszítőelemek közül a dísztárcsa vezet, 30%-a azoknak, akik kocsijuk külsejét díszítik, ezt választják, a matricázás (26%) a második legnépszerűbb külső díszítési mód, ezután a külső ledfények (14%) következnek, ezen felül pedig humoros, vagy egyedi rendszámtáblával (4%) lehet tovább fokozni a kocsi külsejét. 24%-a a kocsijukat kívülről díszítőknek egyedi módszert választott, cápauszonnyal szerelte fel autóját, vagy éppen éjjel világító bohócfejjel rémiszt az utakon.
A hovatartozás hirdetésére kiválóan alkalmasak a matricák és zászlók. Akik hazaszeretetüket szeretnék hangsúlyozni, azok tehetik ezt Nagy-Magyarország térképpel, Trianont emlegető idézetekkel, vagy akár nemzeti színűvé matricázott visszapillantó tükrökkel. Utóbbi a 2016-os labdarúgó EB magyar szurkolóinak egyik közösségi jele is volt, így mára nem tudni, hogy aki még mindig háromszínű tükörrel jár az hazaszerető, vagy csak kitartóan bízik a magyar foci feltámadásában. A kedvenc sportcsapat, vagy klub címere a tükrökön túl is feltűnik a kocsikon, a sportszeretők zászlókkal és matricákkal kürtölik világgá kinek is szurkolnak. A vallásosak kocsijából nem hiányozhat a rózsafüzér vagy a kereszt, de akad egy hölgy, aki mini Jézus figurát is állított Volkswagenje műszerfalára.
Matricákból akadnak viccesek és kreatívok is, például egy BMW azt hirdeti, hogy „Lóerőhiányt bátorsággal pótolni balgaság”, egy Mercedes-Benz tulajdonosa pedig állítja, hogy „A másik autóm turbós”. Népszerű a „Smoke and Charm” és „Faketaxi” felirat, valamint az Apple logó, és a bomba jel. Van, aki agresszívan vezet és nem is titkolja „Ha nem tetszik, ahogy vezetek, tünés a járdáról!” matricával, de szerencsére vannak, akik a biztonságos vezetésre esküsznek, például egy Toyota, aminek teknős alakú matricáján a „Megyek, ahogy tudok!” felirat áll, vagy egy Opel, aminek tulajdonosa elnézést kér „Bocsánat, hogy ilyen közel megyek Ön előtt!” felirattal a farán.
A kreatív válaszadók sosem hiányozhatnak egy kérdőívből, sokan horpadásokkal, sárral, madárürülékkel „díszítik” az autójukat, és szép számban akadnak, akik „egy jó csajjal” teszik szebbé a járművet, de van, aki az anyósával díszíti állítása szerint Opeljét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

   • 2018.02.23. at 10:20
    Permalink

    Bár ez lenne a “legéletveszélyesebb” dolog, amit egyesek elkövetnek.
    Ennél sokkal veszélyesebb és valóban veszélyes cselekedetekért el lehetne venni az autósok egyharmadának a jogosítványát.
    Pl. a telefonhasználat, ittas vezetés, agresszivitás, dekoncentráltság, műszakilag közlekedésre alkalmatlan autóval közlekedni, vagy most éppen aktuálisan a hó- és jégréteg le nem takarítása valóban életveszélyes tud lenni és okozhat balesetet, de olyanról nem hallottam még, hogy egy Wunder Baum, vagy egy rózsafüzér miatt bárki is meghalt volna.

 • 2018.02.23. at 22:26
  Permalink

  Az én verdámban egy rózsafüzér van a belső visszapillantó tükörre felrakva. Nem gondolnám hogy balesetveszélyes lenne. Egyébként nemcsak mi magyarok teszünk vallási jelképeket az autóinkba. Az olaszok is előszeretettel tesznek különféle apróbb kegytárgyakat (leginkább öntapadós kisméretű szobrocskákat) az autóikba.

Vélemény, hozzászólás?