Mosógép mellett BMW és Mercedes kipufogó a HAJDU-tól

Fejleszt a HAJDU Autotechnika

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Új alkatrészek gyártására, illetve az azokhoz szükséges szerszámok előállítására kapott megbízást a HAJDU Autotechnika.

Kinek mi ugrik be a téglási, HAJDU (Hajdúsági Ipari Zrt.) kapcsán? Mosógép, vízmelegítő, kazán vagy esetleg valami egyéb háztartási eszköz? Legtöbbünknek nyilvánvalóan az utóbbiak, pedig a cégcsoport autós divíziója, a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. már eddig is világmárkák (pl. Mercedes, Volvo, Audi, Ferrari, Ducatti, BMW, Suzuki, stb.) személyautóihoz, motorkerékpárjaihoz készített kipufogórendszer- és üléstámla-alkatrészeket, valamint kisebb karosszéria elemeket, míg idén 24 darab nagyméretű szerszám tervezésére, és az azokkal való gyártásra kapott megbízást egyik fő vevőjétől, a világ legjelentősebb autóipari alkatrész beszállítói közé tartozó Faureciától.

Mint azt a részvénytársaság vezérigazgató helyettese, Harsányi József elmondta, a közel 200 millió forintos árbevételt jelentő, szám szerint 24 új szerszámmal 13 különféle, nagyméretű alkatrész állítható elő, s általuk a cég megteszi az első lépéseket a tehergépkocsi alkatrészgyártás irányába, azaz immár tehergépjárművekhez is kínálja majd repertoárját, hűtő- és kipufogó-alkatrészeit, kisebb karosszéria-elemeit. Ezen alkatrészek gyártásával a vállalat vezetői szerint közel 1 milliárdos árbevétel növekedést érnek majd el a projekt kiteljesedésekor.
Hirdetés
Év végéig ráadásul egy újabb projekt is realizálódhat, amelyet - az eddig már gyártott BMW kipufogó dobok gyártási tapasztalatai alapján ajánlott fel a Faurecia. Ennek megvalósulásával az eddigi alkatrészgyártáson túl összeszerelt kipufogódobokat is gyártana a téglási üzem. Az éves szinten több mint tízezer, készre szerelt kipufogódob gyártásához új szerelő és hegesztő berendezéseket is telepítenek majd, és a közel ötvenféle dobot különböző típusú BMW és Mercedes modellekbe építik majd be a tervek szerint. Nem kell ezen meglepődni, Bosch vezérlőelektronikával és számos egyéb alkatrésszel eddig is találkozhattunk a német prémiumgyártók modelljeiben, s a Kecskeméten gyártandó B-osztály nyilvánvalóan jelentős mértékben mozgatja meg a hazai beszállítóipart.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?