Most még csökken a benzin ára, októberben majd nőni fog persze

Péntektől egy hajszálnyit olcsóbb lesz a benzin, hamarosan többel drágul

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minimális üzemanyagár-változást láthatunk e héten, csak pénteken, csak a benzin ára csökken egy kevéssel. Októberben aztán jön majd a jelentősebb drágulás.


Nemrég tudtuk meg, hogy októbertől emelkedik a benzin és kétszeres mértékben a gázolaj jövedéki adója is, ami minden bizonnyal a töltőállomásokon is meg fog jelenni 5-10 forintos drágulásként. Addig azonban még többször is változhatnak az üzemanyagárak. Most pénteken csak a benziné fog, szerény 2 forinttal csökken majd, amivel átlagára literenkénti 332-333 forintra apad, a gázolajé marad a jelenlegi 331-332 forintos szinten.
Hirdetés

Noha most még a gázolaj olcsóbb, mint a benzin, és ez még a pénteki korrekció után is így lesz, október elejétől annak jelentősebben emelkedő jövedéki adója miatt várhatóan az lesz a drágább üzemanyag. Az árak természetesen az egyes töltőállomások között is jelentősen eltérhetnek, s mivel most nagyon közel lesz egymáshoz a 95-ös benzin és a dízel ára, ársorrendjük is töltőhelyenként változhat. Az viszont biztos, hogy a literenként jellemzően 200 forintos LPG és a kilogrammonként 345 forintos (1,5 liternyi benzinnek megfelelő energiatartalommal bíró) CNG olcsóbb autózást kínál, mint a benzin és a gázolaj. Mivel utóbbiak jövedéki adója októbertől nem emelkedik, a gázautózás még egy hajszálnyival jelentősebb előnyt ad majd. De ne feledjük, villanyautót tölteni hozzájuk képest is sokkalta olcsóbb, árukhoz (az újak esetén) pedig hamarosan jön a kormányzati támogatás, amivel persze még mindig nem szűnik meg a használt példányok jelentős árelőnye, ám az újak felára mérséklődik a hagyományos hajtásláncú (automataváltóval és azonos felszereltséggel) összevetendő azonos modellekhez mérten.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?