Mutatjuk, miként változik a hatósági áron tankolás

Mától nem a 480 forintos hatósági ár szerepel a kútoszlopokon, de a magyar autósoknak mégis megmarad

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Magyar Közlönyben olvasható már a rendelet, miként folytatódik az üzemanyagok hatósági ára, ami mostantól csak a magyar honosságú személyautókra alkalmazandó.

Miként arról tegnap beszámoltunk, a kormány döntése alapján a 480 forintos hatósági üzemanyagár az elmúlt hónapokban jelentős, így a magyar költségvetést is súlyosan terhelő üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében módosult: mostantól csakis magyar rendszámos autók tankolhatók az ársapkával enyhített áron. Kérdéses volt, hogy ez miként lesz megvalósítható, az éj leple alatt pedig meg is jelent a vonatkozó rendelet a Magyar Közlönyben, ami tisztázza a kérdéseket.
Hirdetés
A Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet 1a pontja kimondja:

az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámos jármű töltésének céljából értékesítik.

Ugyanakkor rögtön utána azt is, hogy "(1a) bekezdéstől eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető."
Hirdetés
Minden autós érzékelni fogja a változást, hiszen a töltőoszlopokon mostantól nem a hatósági, hanem a piaci ár kell szerepeljen, a totemoszlopokon ugyanakkor alighanem a hatósági marad, hiszen a rendelet szerint "Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen." A tankolás aztán meglepetést okozhat, de ezek elkerülése érdekében az alábbi passzus is szerepel a rendeletben: "Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy a magyar és az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel hatósági áron vásárolhat; b) a nem magyar és nem az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel nem hatósági (piaci) áron vásárolhat, amely megegyezik a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árral.(3) A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza."
Miként lesz ez betartatható?
Ahogyan azt a rendelet írja: Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az 1. § (1a) és (1b) bekezdésben meghatározott szabály érvényesítése érdekében, amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására. Magyarán a forgalmi engedély bemutatásával, magyar rendszámmal kaphatunk hatósági áras üzemanyagot, a jelen szabályzás szerint július 1-ig.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?