Mutatjuk, milyen kölcsönöket kaphatsz villanyautó vásárláshoz!

Fizetett hirdetés

Elektromos autót vennél töltővel együtt? Mutatjuk hozzá a kölcsönöket

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Aki igazán környezetbarát mobilizációra vágyik, az a tisztán elektromos járművek felé kacsintgat. De az autót tölteni is kell, vajon a töltő árát is tudja fedezni a személyi kölcsön? Mutatjuk!

Az elektromos autó szép és jó – akár nyaraláshoz is?
Hirdetés
De bizony meg is kell vásárolni, és tölteni is kell. Az elektromos autók árai még mindig jóval magasabbak a hagyományos hajtású társaiknál, annak ellenére, hogy most már több gyártó is piacra dobott kisebb, árban is elérhetőbb modelleket. Városi autózásban az elektromos autók előnye vitathatatlan. Csendes, nem szennyezi a levegőt, és a városon belül kisebb távolságokat megyünk, tehát hatótávolság gondjaink sem lehetnek. Jártadban-keltedben pedig használhatod mondjuk a szupermarketek töltőit is, amik gyakran ingyenesek.
Hirdetés
Hosszabb utaknál az elektromos autózás igényel némi előre tervezést, de a feladat egyáltalán nem megugorhatatlan. A Teslával például megterveztetheted, hogy milyen útvonalon célszerű menned mondjuk a horvát tengerpartra. Tudni fogod hol állj meg, és hol mennyit kell időznöd míg az autód feltöltődik. A tervezéshez jól használható mobilapplikációkat is segítségül hívhatsz.
Hirdetés
A PlugShare az elektromos autót vezetők legnagyobb közössége, számtalan információt megtalálsz benne. Térképen mutatja, hogy hol milyen töltőt találsz, annak milyen a töltési sebessége vagy milyen a csatlakozás típusa. A töltés szolgáltatója szerint is szűrheted a töltőállomásokat, látod például a Mobiliti, a Lidl eCharge, a MOL vagy a Tesla Destination hálózatait. A szolgáltatóknak külön applikációi is vannak. Ott van például a MOL Plugee, amit a MOL elektromos töltőihez használhatsz, beleértve a horvát Plugee töltőket is. A Mobiliti az MVM hálózata, és ez is használható külföldön, de említhetnénk még a Shell Recharge, az Ionity vagy a drivE.ON alkalmazásokat.
És mi a helyzet az otthoni töltéssel? A nyaralás közbeni töltés persze egy rendkívüli helyzet, hiszen a legjobban akkor éri meg az elektromos autó üzemeltetése, ha otthon (is) töltöd. Még a megemelkedett áramdíjak mellett is jobban járhatsz az elektromos járgányoddal, mint egy benzines vagy dízel autóval. (Ahol veszíthetsz, az az elektromos autó szervizelése, ami most még elég drága, de egyes számítások alapján 5 év távlatában még ezzel együtt is az elektromos lehet a nyerő.) Így pedig, figyelembe véve a jelenlegi inflációt is, személyi kölcsönből is megéri fizetned az autót és kialakítanod a töltési lehetőséget otthon.
Hirdetés
A legtöbb elektromos autóhoz kapsz egy töltőkábelt is, amelyet bedughatsz az otthoni hálózatba. Azt viszont tudnod kell, hogy ezeket a kábeleket nem mindennapos használatra találták ki, és ráadásul az otthon található dugaljak sem alkalmasak a folyamatos otthoni töltésre. Akár veszélyesek is lehetnek, hiszen a konnektort hosszú ideig és nagy megterhelésnek teszed ki, amit a vezetékek nem biztos, hogy elbírnak. Ez egy vésztöltő, amit inkább csak végszükség esetén használj. Érdemes tehát kialakítani biztonságos otthoni töltőt, amit szakember segítségével tehetsz meg. Szükség lehet az áramhálózat bővítésére. Ezt mindenképpen regisztrált szakembernek kell elvégeznie, és lehet, hogy a helyileg illetékes hálózat engedélye is kell hozzá. Családi ház esetén a bővítés költsége 220-350 000 forint körül van. Az is kérdés, hogy milyen típusú és teljesítményű fali töltőt építenél ki. Az otthoni hálózat váltakozó áramot (AC – Alternating Current) ad, az elektromos autódat viszont az egyenáram (DC – Direct Current) látja el energiával. Az autót mindkettővel töltheted, és mindkét töltési módra kapható fali töltő. A vésztöltő az előbbi kategóriába tartozik, és egyébként a legtöbb otthoni töltő is váltakozó áramot használ.
Hirdetés
Az AC töltők esetében a váltakozó áram egyenárammá alakítását az autó fedélzeti töltője végzi. Az AC töltők lehetnek 1 vagy 3 fázisúak, és többféle teljesítményben elérhetők 3,7 kW-tól 22 kW-ig. A nagyobb teljesítményű töltők gyorsabb töltést tesznek lehetővé, és kevesebb a töltési veszteség, de amikor a teljesítményt kiválasztod, akkor azt is vedd figyelembe, hogy az autó egyenirányítója (gyakran inverternek hívják, ami valójában épp fordítva működik, az egyenáramot alakítja váltakozó árammá) milyen teljesítményt képes felvenni. A DC töltők általában bonyolultabbak, és drágábbak, bár nagy teljesítményűek. Általában 20 kW-tól 500 kW-ig terjedhet, és létezik 400 vagy 800 V-os változatuk is. Ezeknek a töltőknek a mérete is nagyobb. Akárhogy is döntesz, igyekezz jó minőségű töltőt választani. Egy fali gyorstöltő ára nagyjából 250-500 00 forint körül mozog, de léteznek jóval drágább típusok is. A töltő árát hozzácsaphatod az autóéhoz Megvásárolsz tehát egy elektromos autót mondjuk 12 millió forintért. További költséget jelent majd egy jó fali töltő kialakítása, illetve, ha a hálózatot is bővítenéd, akkor 500-850 000 forint körüli plusz költséggel is számolhatsz.
Hirdetés
„Ha az autó vételárát részben személyi kölcsönből fedeznéd, akkor ehhez a töltő kialakításának költségét is hozzáteheted, hiszen a kölcsön szabad felhasználású.” Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Vannak viszont kifejezetten autóvásárláshoz vagy zöld hitelcélokra kínált személyi kölcsönök is, ahol a felhasználás legalább is részben kötött lehet, viszont kamatkedvezményt vagy jóváírási kedvezményt kaphatsz cserébe. A MagNet Bank például autóvásárlásra akár 8 millió forintot is ad, zöld célokra, amelyek között a házi autótöltő kialakítása is szerepel, 5 millió forintot igényelhetsz. A legjobban akkor jársz, ha a banknál számlát nyitsz, és vállalod, hogy a MagNet számládra rendszeres átutalás érkezik. Minél nagyobb a számládra érkező összeg, és minél magasabb a kölcsön összege, annál kedvezőbb a kamat. Havi 250 000 forint feletti átutalás és rendszeres számlahasználat mellett, illetve 3,3 millió forint feletti hitelösszegnél akár 11,47%-os kamatot, illetve 12,3%-os THM-et is elérhetsz. Az UniCredit Bank viszont akár 12 millió forintot is ad személyi kölcsön keretében. Ez kivételesen magas összeg, ami rajta kívül még az Ersténél elérhető. A kamata nagyon kedvező, viszont magas, 600 000 forint körüli havi nettó jövedelem kell hozzá. Egy ekkora összegű kölcsönt havi 216 443 forintos törlesztőrészlet és 12,54%-os THM mellett kaphatsz 7 éves futamidőre. Egy 5 millió forintos kölcsönért ugyanilyen futamidőre havi 92 422 forintot kell fizetned.
Hirdetés
A kölcsön remek megoldás, ha ki kell egészítened a saját megtakarításod. Széleskörűen használhatod, gyakorlatilag bármire költheted, ami az autóvásárlás és a töltő kialakítása kapcsán felmerülhet. Arra viszont figyelj, hogy bármilyen kedvező is legyen, mégiscsak egy hitel, amit vissza kell fizetned, ezért mérlegeld alaposan, hogy mekkora kölcsönt szükséges igényelned. Cikkünk összeállítását a BiztosDöntés.hu segítette.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2023.05.31. at 06:26
  Permalink

  Érted?
  7 éven át 100-ezret fizetsz.
  (+indulásként 1-2 milla az otthoni töltőért + ha van napelemed, 500-ezer 5 évente inverter cserére mert a szolgáltató előírja)
  Akkor jó eséllyel gombokért megszabadulhatsz 2 tonna veszélyes hulladéktól.
  És kezdheted előröl!
  A hülyének is megéri!

Vélemény, hozzászólás?