Ne nézze, vetítse ki a sebességet!

Sebességmérő a szélvédőn - minden autóba beszerelhető a Head Up Display

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokaknak nevetséges kütyünek tűnik, pedig hasznos biztonsági extra a szélvédőre vetítő sebességkijelző.

Tudja már, mit kap karácsonyra apósa, veje, sógora? Vélhetően ő is örülne egy prémiumautónak, amiből persze valódit kevesen adhatnak, ám arra való utalást, egy stílusos kulcstartót, esetleg egy modellautót sokan adnak. Sajnos mindegyik csaknem hasztalan, persze kedves, örömmel fogadott ajándéknak tekinthető, ám jobbat, hasznosabbat ajánlunk. A luxusautók világából származó extrát, a Head Up Display (HUD) néven ismert szélvédőre vetítő sebességkijelzőt. Az autóiparba 1988-ban elsőként a General Motors által átemelt, 1998-tól a Corvette C5-ben már színes vetítéssel alkalmazott rendszer a repülőgépek világából származik. Utóbbiak esetében még kevesebb idő van arra, hogy a pilóta a műszereket vizslassa. Idő egyébként az autóban sincs sok, hiába lehet a sebességet mindössze egy pillanat alatt leolvasni, amíg odapillantunk, fókuszálunk, majd tekintetünket ismét az útra tesszük, s szemünket is hozzáigazítjuk a külső, eltérő fényviszonyhoz, illetve a messzebbre tekintéshez, alsó hangon is eltelik 1 másodperc. 100 km/óránál pedig ez alatt csaknem 28 métert tesz meg az autó. Az pedig óriási táv, egy jobb fajta téligumival csaknem meg is lehetne állni ilyen hosszon. Ha viszont épp a műszerfali sebességmérőt olvassuk éppen, nem fogjuk időben látni a hirtelen felbukkanó akadályokat, akár egy kiszaladó gyereket vagy elénk vágó autót. Ezért aztán egyre több gyártó alkalmazza, a GM után bevezette a Toyota, majd az európai gyártók közül a BMW is, ma pedig már egyebek mellett az Audi, a Citroën és a Peugeot, a Nissan, valamint a Kia modelljeiben is megkaphatjuk, a GPS Arena egyik legújabb termékével pedig bármelyik autóba utólag is betehetjük.

A beszédesen GPS HUD névre hallgató rendszer nem más, mint egy viszonylag precíz és gyorsan pozicionáló, Sirf Star III GPS-vevős sebességvetítő. A tempót mérföld/órában vagy kilométer/órában vetítheti a szélvédőre, pontosabban egy oda ragasztandó, belülről áttetsző, kívülről tükröződő fóliára. A 20 csatornás, a szivargyújtóba kötendő vevő áramot kapva automatikusan éled, s a műholdakat olyan gyorsan megtalálja, hogy mire a józanul fél perc melegítést tartó, azaz övkapcsolás, elhelyezkedés után induló sofőr gázt ad, maga is indulásra készen áll, s vetíti a tempót, a valós, GPS jelekből kiolvasott tempót. Így aztán magától szerényebb értéket mutat, mint az autók - előírás szerint felfelé csaló - műszere. Szokni kell, hogy a róla leolvasott értékre már nem kell, illetve érdemes ráhagyást hagyni, ha a megengedett tempóval megyünk, akkor már rendszerint tartjuk a forgalom átlagát, de ha nem, az sem baj, hiszen úgy a szabályos. Aki szeretné a valós sebesség helyett az autó által mutatottat látni a szélvédőn, az a HUD menüjéből beállíthatja a gyári "csalás" mértékét.
Tapasztalataink szerint a GPS HUD egyébként teljes mértékben leszoktatja a sofőrt az autó saját sebességmérőjének olvasásáról. Eleinte persze még téma, hogy vajon mennyit csal a gyári óra, ám utána az teljesen feleslegessé válik, hiszen miért pocsékolna annak olvasására bárki értékes másodperceket vezetés közben. A sebességkijelzés persze egyelőre csak egy fontos alapinformáció, míg a gyári rendszerek már nem ritkán a fordulatszámot, s ami még hasznosabb, a navigációt is ki tudják vetíteni. Előbbihez az autó elektronikájával, például OBD csatlakozón keresztül kellene összekapcsolni az utólagos HUD-ot, utóbbihoz azonban csak egy térképszoftverre, illetve azt kezelő háttérre lenne szükség, s csaknem biztosak vagyunk abban, hogy az utólagos, sebességkijelzős HUD után a navigációs „aftermarket” termék is meg fog jelenni előbb-utóbb. Aki azonban már a sebességkijelzésre is költene, az bevezető áron, vagy ha úgy vesszük, karácsonyi kedvezménnyel 29  800 forint helyett 24  800 forintért, azaz 5000 forint árelőnnyel veheti meg a biztonsági szempontból is hasznosnak tekinthető, s egy falatkát a prémiumautókból is adó utólagos extrát.
Hirdetés


A készülékhez természetesen szivargyújtós töltő, a szélvédőre ragasztandó fólia, illetve a műszerfalra ragasztandó öntapadós rögzítő csík is jár, melyre maga a készülék tépőzárral tehető rá, azaz nem kell (és nem is ajánlott) azt a tolvajok szeme előtt hagyni. A sebességkijelzés mellett figyelmeztetés is beállítható, alapból is kínál bekapcsolható, 50, 70, 90, 100, 110 km/órás értékeket a rendszer, de akár egyediek is beprogramozhatók, miként az is, hogy a figyelmeztetés egy ikon vagy hangjelzés legyen. További fontos részlet, hogy a szélvédő mögé, azaz a lehető legjobb helyre tett, precíz GPS vevő Bluetooth-kapcsolattal is rendelkezik, így okostelefonnal vagy laptoppal is összekapcsolhatjuk, s azokon keresztül már navigálásra vagy adatrögzítésre is használhatjuk. Egyetlen, nem elhallgatható hátránya persze van a rendszernek, az aktuális szabályzás szerint a szélvédőre semmilyen fólia sem ragasztható, így közúti vagy műszaki ellenőrzés során az autót szemlélő jóindulatára lesz bízva, hogy elnézi-e a menetbiztonsági elektronikát. Ha nem, az sem tragédia, legfeljebb a fólia levételét kérheti, az pedig szinte filléres tételként lehet pótolható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 10:17
  Permalink

  “Kicsit drága”… kb 1 tank benzin áráért meg lehet kapni. Szerintem vicc ez az összeg egy ilyen cuccért, pláne ha azt nézzük, hogy a komolyabb autókban pl. BMW-be 10x ennyi a HUD, mint extra, plusz ahhoz nem árt a navi is, hogy legyen navi is a HUD-ban, ami min. plusz kb. 500e Ft.
  Érdemes megnézni, hogy ugyanezt a technikát Németországban mennyiért árulják:
  http://www.pearl.de/a-PX1278-5480.shtml?vid=957

  Itthon egyébként a cikkben is említett http://www.gpsarena.hu webáruházban érhető el.

  Én már beruháztam egyre, hihetetlenül jó, azóta sokkal nyugisabb a vezetés és nem szükséges a műszerfalra tekintgetni.

  Az okostelefonos alkalmazásokat próbáltam én is korábban, de az nem a legjobb. Fényerő, olvashatóság elmarad ettől + annyi mindent tudnak már ezek az Android/iPhonos eszközök, hogy egyszerre 3-4 alkalmazást is kellene futtatni vezetés közben (ha az összes autózás során használatos alkalmazást használni akarunk). Az akkut ilyenkor pedig eszi rendesen + ha kirakom a szélvédő mögé és hív valaki, állandóan matatni kell, hogy levegyem, visszateszem, ami súlyos másodperceket von el a vezetéstől, ráadásul nyáron nem biztos, hogy szeretni fogja az 50-60 fokos napsütést a szélvédő mögött az okostelefon.
  Ez az eszköz meg célhardver, erre lett gyártva, úgy jó, ahogy van!

 • 2017.10.30. at 10:17
  Permalink

  A mai autók legtöbbjében már ott a navigáció beépítve gyárilag színes, nagy kijelzővel és mindent tud, amit érdemes tudni a megadott útvonalról. A túl sok információ megjelenítése sem jó…. elveszik benne az ember. Némelyik autó műszerfala ma már olyan, mint egy űrrepülőgépé! 🙂
  Nem tudom, hogy a cikk írója hol vette, én az http://www.ebay.co,uk össznépi piactéren találtam rá.

 • 2017.10.30. at 10:17
  Permalink

  Jó kis kütyü, csak kicsit drága. Én Androidon a Speedview nevű progival szoktam néha játszani (mindenfélére lehet színezni a számokat – max két féle színre, h igazodjon az autó színeihez)! Sebességen kívül napi számlálót, tájegység irányt és tszf magasságot tud kiírni egyszerre.

  Kíváncsi vagyok mikor lesz aftermarket navi is beleépítve, vagy mondjuk egyben Bluetooth kihangosító!

  Ha az ember fixre építi be, akkor meg lehet ezt szépen csinálni, hogy a kábelt szépen elvezetni a műszerfal alatt/mögött, szélvédő tövében kibújtatni. Vagy kell belőle egy aksis-napelemes kombináció.

 • 2017.10.30. at 10:17
  Permalink

  Androidra free [url]https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blogspot.imapp.imgpshud&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5ibG9nc3BvdC5pbWFwcC5pbWdwc2h1ZCJd[/url]
  vagy egy navival kombinált cucc: [url]https://play.google.com/store/apps/details?id=idv.xunqun.navier&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImlkdi54dW5xdW4ubmF2aWVyIl0.[/url]

 • 2017.10.30. at 10:17
  Permalink

  nagyon jó kis kütyü lehet,de amiatt a batár zsinór miatt én nem tenném be.Kellene a forgalom rögzítő kamera is,ez is,meg navi is és akkor olyan érzésem lehetne a kocsiban mint valami akadálypályán 🙂
  De érdekes cikk,köszi Mátyás. Reméljük jól szuperál a Scenic

Vélemény, hozzászólás?