Nemhogy csúnyák és hasztalanok, veszélyesek is a crossover kupék

A Citroën dizájnfőnöke a kupészerű crossovereket kritizálja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár szívemből szól, nem én szapulom a crossoverek kupéit, hanem Frédéric Duvernier, a Citroënek külsejéért felelős dizájner. Szerinte sem ez a helyes út.


A C4 Cactus atyja joggal kritizálja a prémiumgyártókat, hiszen az elmúlt években egy abszolút a nagyzolásra építő koncepciót majmolnak egymásról. Elég ha megnézzük a Mercedes-Benz GLE kupéját, amivel a BMW X6 már évek óta futó koncepcióját vették át. Az ötlet újrahasznosítsa persze nem új keletű, a BMW például házon belül is elsütötte még egyszer egy mérettel kisebben, így született meg az X4. Szépek? Praktikusak? Az előbbi ízlés dolga, de a második kérdésre a válasz egyértelműen nem. A lejtős tetővonalú szabadidő-autókhoz képest a hagyományosabb felépítésű crossoverek napi használhatósága sokkal jobb. Nem is beszélve arról, hogy belőlük a hátrafelé kilátás már csak jellegükből adódóan sem a legjobb.
Hirdetés


Frédéric Duvernier, a Citroën külső formatervezési vezetője szerint ráadásul ez a műterepes, prémium díszkupékra jellemző megoldás egyenesen veszélyes is. Tolatókamera nélkül egy ilyennel tényleg nem vicces a rükvercben elindulás. Duvernier szerint már épp elég ebből a stílusból, így a francia gyártó biztos nem fogja elkészíteni a saját klónját. Nem mintha a Citroën, mint tömeggyártó belezavarhatna a németek piacába, de 2017-re azért ők is elkészítik a saját középkategóriás crossoverjüket. A Sanghajban bemutatott Aircross tanulmányukkal mutatták meg, hogy is képzelik el (naná, hogy meredek farral) ezt az új modellt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  A 6-os mindig ronda volt??? Ember, szemészetre kell menni… Az E24-esnél sosem alkottak szebb béemmvét és biztos vagyok benne, hogy már nem is fognak. Az egyetlen bömös, aminek minden porcikája gyönyörű.

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  nem hiszem hogy komolyan kéne venni egy D kategorias tervező kritikáját… Savanyú a szőlő… Az ö termékei szerintem Design citrom dijat nyernének..

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  A mostani 5-ös, 6-os, 7-es szerintem ronda. 5-ösből az E 60 nagyon el lett találva, a 6-os mindig is ronda volt, az X3 olyan, mint egy béna kacsa, a 2-es meg maga a nevetség. Pár éve volt egy BMW reklám, aminek a szövege ez volt: “Meghajtott kereket kormányozni?”. Az idők változnak és beálltak ők is a sorba.

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Meg az 5er meg a 6er meg a 7er meg az X5 meg az X3, sőt a 2es sem aránytalan darab. És elég sok lehetőség van a szépítésre az árlistán. De akárhogyis, nem a PSA lenne az a márka amelyik jelenleg taníthatá a szépre…

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Főleg,az ilyen bmw-ek,ilyen barmok,az utakon,az énképük,nagyarc lesz,csak ha kiszállnak,akkor lesznek kisfiúk,mert minden autónál,van erősebb és gyorsabb,de a biztonság többet jelent,ökörarcú!

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Szerencsére az ízlésedért, ahogy mindenki másnak, magadnak kell helytállnod.
  Mivel a BMW eladási számai szárnyalnak, szerintem te vagy kisebbségben ezzel a véleményeddel.

  Szerintem pl. a BMW újra nagyon szép autókat gyárt. nekem sem tetszik mind, de pl. a kijelentéseddel egyáltalán nem értek egyet.

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  A BMW újabban olyan ronda autókat csinál, hogy úgy néznek ki, mint önmaguk kínai másolatai. Egyedül a 3 és 4-es szériák néznek ki jól. De a jelvény eladja az összeset. Mindezt BMW tulajként írtam le.

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Igaz, hogy csúnyák és hasztalanok, de a Lexus is meg fogja csinálni a sajátját, ez biztos. Mert bár nincs meghívva, de ő is szeretne a német buliba beszállni, mint japán vendég.:)

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Pedig a DS4 erről volt hírhedt. Eleve a DS4 után nekem ne hadováljon Citroënes praktikumról.

  A DS5nél meg csak simán elrejtették egy szokatlan helyre….

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Azért lenne szégyenlős sarokbatérdelés, ha a Citroennél is minden modellhez társítanánk egy üzenetet… Inkább nem adok tippeket, de jelentkezzen már valaki, aki szerint az Aircross-ból jó a kilátás hátrafelé kamera nélkül 🙂

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  Mondja ezt az a márka tervezője, amelyik képes kihozni wannabe prémiummodellt öt ajtóval de lehúzható ablak nélkül? :)))

  Amúgy az Aircross study tényleg dögös lett, még abban lehetetlen színben is…. A PSA hozta el a két legvagányabb tanulmányt Frankfurtba…[url]http://autossagok.blog.hu/2015/10/07/uzenet_az_agynak_az_utolso_napon_es_hetvegen_ne_menjen_az_ember_autoszalonra[/url]

 • 2017.10.28. at 12:34
  Permalink

  A “kiváló” germán mérnököknek üzenném, hogy azért van még parlagon heverő kategória bőven: például nincs kabrió kombi, sportkocsiba oltott haszongépjármű(pl. Porsche 911 Van), pickup-kupé, luxus kisautó(az Aston Martin Cygnet mintájára)…a lehetőségek végtelenek. Kapjatok a micsodátokhoz, Fritzek, aztán gyerünk dógozni!:)

Vélemény, hozzászólás?