Nincs többé fagyos kéz

Meleg kéz egy pattintásra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hordozható kézmelegítők úgy vannak tervezve, hogy elférjenek a zsebében, a táskájában, az íróasztalon vagy épp a kocsi kesztyűtartójában. Miért ne használnánk őket?


Igyekeztünk Olvasóinkat a lehető legjobban felkészíteni a télre, számos praktikus tanácsot adtunk, mi minden jó, ha van a fedélzeten. Egy valamit azonban még nem említettünk, amit elsősorban nem autósboltokban vagy benzinkutakon kell keresni: ez pedig az úgynevezett zárt rendszerű kézmelegítő tasak. Több túrabolt, túlélőbolt is árulja, „vészhelyzetre”. Hasznát veszik azonban a kisgyermekes anyukák, a sportolók, a túrázók, a síelők vagy a leshelyükön várakozó vadászok, a motorosok és az autósok is.
Ez a kézmelegítő tulajdonképpen egy műanyagba tasakba zárt folyadék, amelyben egy kis fémkorong van. A korongot párszor meghajlítva a folyadék megszilárdul és tűzforró lesz. Fajtától (és ártól) függően 20-30 perctől 5-6 órán át melegítenek.
A megszilárdult, kemény tasakba aztán általában viszonylag egyszerűen újra életet lehet lehelni.
Ha 5-10 percig forralja, a szilárd kézmelegítők újra felolvadnak és újra folyékony halmazállapotba kerülnek. Teljesen fel kell olvasztani minden kristályt, különben a folyadék újra megszilárdul!
Ezt a folyamatot elméletileg örökké újra és újra megismételheti, az általában néhány száz forintért kapható tasak ugyanis korlátlan ideig eltartható és a legtöbb gyártó örök garanciát vagy több száz pattintást vállal rájuk – de aki már égetett oda ilyen tasakot, az tudja, hogy rettenetesen büdös, oda kell hát figyelni a kiolvasztás során! (Esetleg érdemes egy kisebb anyagdarabot alátenni a vízben.)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?