Önállóan vág füvet a Honda legújabb modellje

Honda Miimo: Asimo szorgos kisöccse

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az automata Honda Miimo fűnyíró a japán cég első kereskedelmi forgalomban értékesített otthoni robotja, működése az automata porszívókéra hasonlít.

[kepallojobb=391624]Engedjék meg, hogy bemutassam öcsémet, Honda Miimót![/kepallojobb]
A kerti gyepszőnyeg igen megosztó terület, mindenki szeret rajta taposni, fetrengeni, de míg karbantartása egyesek számára mélyre ható, pihentető meditációt jelent, mások a berregő, nehézkesen mozgatható, több órára süketszobába záró fűnyíró gondolatától is rosszul lesznek. Ha Ön a második csoportba tartozik, akkor örömhírünk van, ugyanis megérkezett Honda Miimo, a japán cég első kereskedelmi forgalomban kapható, otthoni használatra szánt robotja.
A Honda Miimo tökéletes megoldás lehet a szép zöld gyep után vágyakozó, de azért tenni képtelen, illetve lusta kerttulajdonosok számára. A Honda Miimo abban különbözik a humán fűnyíróktól, hogy egyáltalán nem hagyja túlburjánzani a füvet, hanem körletét rendszeresen, folyamatosan pásztázza, és általában csak 2-3 mm-rel kurtítja meg a gyepszőnyeg átlagos magasságán túlnyúló rakoncátlan szálakat. Munkavégzésére nem mondható, hogy robotol, hiszen véletlenszerűen kialakított minta szerint is képes végigjárni a kertet, ami kevésbé terheli le a gyepszőnyeget, mintha mindig ugyanazokon az utakon közlekedne, ezáltal egészségesebb növekedést biztosít, miközben csökkenti a gyomnövények megjelenésének lehetőségét. Mivel nagyon finoman trimmeli a fű tetejét, gyűjtőkosárra sincs szüksége: a lehulló apró fűdarabkák a talajra hullás után a vízzel bemosódnak a gyökérrendszerbe, és természetes műtrágyaként javítják a fű minőségét.
Hirdetés
A Honda Miimo tájékozódását vezérlőpanelek, időzítők és szenzorok biztosítják, de azért nem szuperintelligens, üzembe helyezése előtt a gyepszőnyeget körbe kell venni egy villanypásztorként funkcionáló, földbe beásható drótkerítéssel, ami ezt követően kordában tartja a munkát végző berendezést. Ráadásul a szerkezet öntöltő, ha úgy érzékeli, hogy lítium-ion cellái lemerülnek, visszaáll a nagyteljesítményű akku töltését biztosító dokkolóra. Vágófejébe egy ventilátort is beépítettek, amelynek forgása szépen felfele szívja a fűszálakat, ennek köszönhetően pengéi egyenesebbre vágják a felületet, és a földre hulló nyesedék is egyenletesebben oszlik el a kertben.
[kepallobal=391625]Serényen dolgozik, táplálkozásáról önmaga gondoskodik[/kepallobal]
Pengéit (3 db) kemény, törékeny fém helyett hajlékony, puha műanyagba ágyazva készítették: ha kemény tárgyba ütköznek, meghajlanak, továbbá nem kell attól tartani, hogy a hirtelen kemény tárgyba ütköző kés eltörik, és balesetveszélyes darabkákkal borítja be a kertet. A vágási magasság 20 és 60 mm között állítható, és három különféle üzemmódban képes dolgozni a robot: random módban teljesen véletlenszerűen mászkál a kertben, és vágja a kósza szálakat, directional üzemben úgy viselkedik, mint a fűnyírót fel-alá tologató kertész, és kombinálni is képes a két munkastílust.
A Honda Miimo három, egymástól függetlenül működő, 360 fokban látó szenzorral figyeli az akadályokat, ha a szenzor működésbe lép, a robot megáll, elfordul, és más irányban folytatja útját. Akár 24 fokos emelkedőkön is képes felmászni, ha pedig az átlagosnál vaskosabb, vagy hosszabb fűvel találkozik, csökkenti mozgása sebességét, hogy megfelelő gondossággal bánjon el a nehezebben kezelhető területtel. Fontos kiegészítése a két emelőszenzor, melyek akkor kapcsolnak be, ha a Honda Miimót felemelik a földről: a pengék forgása azonnal leáll, a gép figyelmeztető hangot ad ki, és csak egyedi PIN-kódjával lehet újra bekapcsolni. A szerkezet ezzel a funkciójával kézlevágás és besurranó-felkapó tolvajok ellen is tökéletes biztonságot garantál. Az Európában 2013 elejétől elérhető, franciaországi Orléans-ban gyártott Honda Miimo kétféle kivitelben lesz kapható. 2000 m2-es alapterületig a 300-as típust javasolják, míg a nagyobb 2-3000 m2-es füves területekre az 500-as modell lehet jó választás.
Ráadásul többé az sem kérdés, hogy (Honda) Miimo-zog a zöld levelű csipkebokorban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?