Ózdra és Vácra is eljutnak Magyarország legokosabb zebrái!

Életet menthetnek az ország legveszélyesebbjeinek megszavazott zebrák átalakításai

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Generali alapítványa és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából Ózdon és Vácott is egy-egy SafeCross okoszebra segíti majd a közlekedést. 200 758 ember véleménye alapján ezen településeken található ugyanis az ország két legveszélyesebb átkelője.

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái megmutatják: 2020-ban közel 2000 személysérüléssel járó gyalogos baleset történt Magyarországon. 2019-ben és 2018-ban egyaránt 1000 körüli számú gyalogosgázolás történt csak a kijelölt gyalogátkelőhelyeken. A zebrákat a biztonságosabb közlekedés érdekében hozzák létre, ám ezzel a keresztező gyalogosforgalom nagy része ezekre a pontokra csoportosul, így ott, a kijelölés és a biztonságosabb feltételek ellenére is növekszik a baleset esélye. Éppen ezért - bár még mindig sokkal jobb az összesített helyzet, mintha ott sem lennének - az átkelőhelyeken fordulnak elő leggyakrabban balesetek vagy balesetveszélyes helyzetek. A probléma megoldását előmozdítva a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. megszavaztatta az ország legveszélyesebb zebráit, a két győztes átkelőt pedig hamarosan "megokosítják".
Hirdetés
Az így épülő SafeCross® okoszebra® egy mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal ellátott rendszer, ami a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek biztonságának javítására szolgál. A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat. 2018 óta összesen 40 okoszebra készült már országszerte, egy ilyen átkelő kialakításának költsége körülbelül 3 millió forint. A lakóhelyem közvetlen közelében, Szegeden, az Agyagos utcában is van egy ilyen átkelő, éjjel komoly könnyítés az autóvezetők számára is, hogy már messziről látható, van-e gyalogos az átkelő közvetlen közelében. Egy debreceni gyalogátkelőhelyen mérték is a hatékonyságát, az okoszebra telepítése előtt 55% volt az autósok megállási hajlandósága, az átadást követő második héten az arány már 65% volt, két hónap múlva pedig már 76%-ra emelkedett a megállási hajlandóság. Idén tavasszal a Generali és a Pearl Enterprises Kft. szavazása alapján a 64 232 voksot kapott ózdi Munkás úti zebra, valamint a 51 478 szavazó által javasolt váci Vác-Alsóváros Földvári téri gyalogátkelő alakul át okoszebrává.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?