Ritka, kívánatos – a Catreham Seven Superlight Twenty

Különkiadással ünnepel a Caterham

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Puritán autóélmény, ahogy azt a Lotus Seven életérzést a mába ültető Caterham elképzeli. Ez a kikönnyített Superlight ünnepi változata.


A Caterham 1973 óta készíti a legendás Lotus Seven (azaz 7) alapján nyitott sportkocsijait. Colin Chapman szellemiségét megidézve, és a többi replikakészítővel ellentétben a gyártási jogokat is birtokolva tökéletesítik ma is a fél évszázados koncepciót. Közben azért maguk is nagy névvé váltak, legalábbis a százmilliós szupersportautók helyett a relatíve elérhető és valódi vezetési élményt adó autókért rajongók körében. 1996-ban még a K-szériás Rover motorokat tuningolták, de hozzányúltak a bódéhoz is. A Superlight esetében - ahogy a neve is mutatja - a fókusz a tömegcsökkentésen volt, persze nem a mai divat, a környezetvédelmi normák miatt, hanem a vezetési élmény fokozásáért. A pótkerék és a tartója, a kárpitok, a fűtésrendszer és a szélvédő kihagyása mind a brutálisabb kanyarsebességekről és a jobb autózhatóságról szól.
Hirdetés


A Superlight Twenty a sorozat huszadik évfordulójáról emlékezik meg és összesen 20 készül belőle; stílszerűen. Az egyedi kis emlékplaketteken kívül ott van a Ford régi jó 1.6-os, a Sigma motorcsaládba tartozó blokkja. A Caterham tuninggal 137 lóerőt teljesít, amit egy hatfokozatú, direkt rövidre áttételezett váltóval oszthatunk be. Természetesen alap a hajtott hátsó kerekek közé iktatott önzáró differenciálmű is. A végsebesség nem valami extra, egy dízel kompakt lelépi: csak 196 km/óra. A gyorsulás viszont katalógusadatnak sem rossz, alig 4,9 másodperc százig. Az eleve keménynél is sportosabb futómű és a karbonszálas műanyagelemek már csak a torta habjához hasonlóan vadítják az erre fogékonyakat. A Superlight Twenty extrák nélkül csak 498 kilogramm saját tömegű, azt hiszem, ez a szám önmagában mindent el kell mondjon róla. Hazájában valamivel 30 ezer font alatt, azaz nagyjából 12,8 millió forintért hazavihető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?