Roadmap E néven jön a VW-konszern hatalmas villany-offenzívája

2025-re 80 elektromos modellt, évi 3 milliós eladással ígér a Volkswagen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A héten egymásra licitáltak villanyautó-jövőképeikkel a gyártók, a Volkswagen-konszern egyenesen azt ígéri, hogy az iparág átalakulásának élén állva 2025-re a legtöbb villanyautót fogja eladni.


Míg a konnektoros és a hibrid autók piacát egyelőre a Toyota vezeti, tisztán elektromosból pedig idén a Renault adott el legtöbbet Európában, a Volkswagen azt ígéri, hogy 2025-re már ők fogják a legtöbb elektromos autót eladni. Persze konszern szinten. Ehhez a Roadmap E koncepció a céleszköz, melynek része, hogy 2030-ra a konszern teljes modellportfóliójában be kívánják vezetni a legalább részint elektromos hajtást. Ez nem kevesebbet jelent, mint 300 modellsorozat villanymotorral ellátását, ugyanakkor minden márka, minden piaca esetén lesz legalább egy tisztán elektromos modell is.
Hirdetés
A Volkswagen azzal számol, hogy 2025-re autóihoz évi 150 GWh akkumulátorkapacitást kell majd előállítania, ami legalább négy "gigafactory" kapacitását jelenti, ennek biztosítására az autóipar történetének egyik legnagyobb, 50 milliárd eurót is meghaladó volomenű beszerzését pályáztatja meg.
Ugyanakkor a Volkswagen-csoport az elkövetkező évek során is folytatja hagyományos hajtásrendszereinek folyamatos fejlesztését. A jövőben a vállalatcsoport minden dízelmotorja SCR-katalizátorral készül, a korom-részecskeszűrő pedig a benzineseknél is megjelenik. 2019-től, egy új motorgeneráció megjelenésével az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás további csökkentését ígérik. A vállalatcsoport emellett megújuló energiaforrásokból származó szintetikus üzemanyagokat is fejleszt, amelyek lehetővé teszik a belsőégésű motorok széndioxid-semleges üzemét. A földgázüzemű modellek választéka szintén bővül, emellett az Audi vezetésével a vállalatcsoport az üzemanyagcellás technika piacéretté fejlesztésén is dolgozik, igaz, utóbbi a villanyautók elterjedésnél is távolabbi jövőt jelent.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?