Sok pénz és megszállottság – ez kell az új Stratos újragyártásához

Már hivatalos: újjászületik a Lancia Stratos!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Német megrendelő kérésére, egyetlen példányban készítette el a Pininfarina az új Stratos-t, azonban nem kizárt a kis szériában történő gyártás.

Alig egy héttel a kémfotók után hivatalos: újjászületik a Lancia Stratos. Egy autóipari beszállító, a Brose cég tulajdonosa az a szerencsés, aki megengedhette magának a Stratos újragyártását. Michael Stoschek civilben is autóbolond, veterán-raliautókat gyűjt, és nagy kedvence az eredeti Lancia Stratos. Már régóta foglalkozott a gondolattal, hogy fel kellene támasztani a legendás típust - amelynek eredetije zsinórban háromszor nyert rali vb-t 1974-76 között, igaz akkor még más volt a neve a szériának -, pénzügyileg és természetben is támogatta a korábbi Fenomenon Stratost, amely egy modern interpretációja lett volna az eredetinek. A most megvalósított autó ellenben csak részleteiben lett modernizálva, az alap-forma marad a régi – a Pininfarina cég munkatársai hajtották végre sikeresen a nagyon nehéz feladatot. Csak a forma régies, az autó építése során a legmodernebb megoldásokat használták. Karbonból készül a karosszéria váza, a külső burkolat, és az eredetihez hasonlóan ebben is integrált fém bukókeret vigyáz a bent ülők testi épségére. Az eredeti Stratost a Dino V6-os motorja hajtotta, a New Stratos motorterébe viszont igazi Ferrari V8-as kerül. Ennek teljesítményéről egyelőre még nem árultak el semmit a www.new-stratos.com weboldalon, de ami késik, nem múlik. Várhatóan Párizsban is megtekinthető lesz majd az autó a Pininfarina cég standján, és elvileg addigra már mindent tudni lehet majd a különleges modellről. Egy dolog kivételével: a megrendelő Michael Stoschek és a Pininfarina még nem döntötték el, hogy készítsenek-e egy 25 darabos limitált szériát. Az autó egyébként nem csak szép, de gyors is: a baloccói tesztpályán készült fényképeken éppen az látható, ahogy Tiago Monteiro ex F1-es, jelenleg WTCC-s pilóta teszteli az új Startost. Ő elégedett volt a vezethetőséggel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?