Sok pénz múlhat a gumiabroncs nyomásán

Néhány perc az abroncsnyomás ellenőrzése

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A gumiabroncsokkal való törődés nem merülhet ki a téli és nyári vagy az elkopott abroncsok kicserélésében. Légnyomásukat rendszeresen ellenőrizni kell.


Ma már a legtöbb autós tudja, hogy a kopaszra kopott gumi iszonyatosan veszélyes, esőben könnyen felúszik és az autó irányíthatatlanságát okozza. A gumis ráadásul szezononként látja az abroncsokat és mindig szól, ha épp cserére érettek. Ám az abroncsokkal való törődés messze nem merülhet ki abban, hogy mindig megfelelő (lehetőleg a kötelezően előírt 1,6 mm-nél jóval nagyobb, inkább 3 mm feletti) profilmélységű tappancsok legyenek az autón. Havonta (sőt az abroncsgyártók szerint inkább kéthetente) mindenképp ellenőrizni kell a gumikban lévő légnyomást, ugyanis a nem megfelelően beállított abroncs növeli a fékutat, rontja az autó stabilitását és kormányozhatóságát, valamint többletfogyasztást, gyorsabb gumikopást eredményez.
Legyinthetnek persze sokan, hogy a mai abroncsok már nemigen veszítenek nyomásukból, ám az egyik gumigyártó tavalyi, több, mint ezer hazai autó csaknem ötezer gumiabroncsán végzett felmérése alapján az abroncsok közel felében, egészen pontosan 43,3 százalékában nem az előírt, hanem rendszerint annál kevesebb levegőt találtak. Ez alapján tehát fokozottan javasoljuk, ne csak üzemanyagért térjenek be a töltőállomásokhoz, hanem az azokon ingyenesen elérhető guminyomás-ellenőrzős, kompresszoros pumpákkal ellenőrizzék abroncsaik légnyomását is. Utóbbihoz ugyanis nem kell más, mint néhány mozdulat és kerekenként 1 percnyi idő, a helytelenül beállított abroncsnyomás pedig már a gumi gyorsabb kopása, és az általa okozott, akár 10 százalékot meghaladó abroncsnyomás miatt is sokba kerülhet. Ha pedig egy vészhelyzetben pont a rossz guminyomás miatt megnőtt fékút következtében nem sikerül megállni, bizony könnyedén százezres nagyságrendű kár keletkezhet.
Az előbbiek alapján nem meglepő, hogy jövő évtől a guminyomást ellenőrző szenzor kötelező tartozék lesz az Európai Unió területén újonnan forgalomba helyezett autókban. Aki hasonlót szeretne használt autójába, az egyébként utólag is könnyedén elérheti ezen elektronikát. Ehhez a felnikbe speciális, nyomásérzékelős és vezeték nélküli jeladós szelepeket építenek, melyek egy központi kijelzőre küldik rádiófrekvenciás jeleiket, s utóbbi jelez az utastérben, ha valamelyik abroncsban nem a megfelelő mennyiségű levegő lenne. Megbízható rendszerek 40-50 ezer forint alatt aligha kaphatók, ám több abroncsgyártó kínál olcsóbb felügyelő eszközt is a guminyomáshoz, ez pedig nem más, mint az adott nyomásérték alatt elszíneződő szelepsapka. Utóbbiak jellemző ára 10 ezer forint, vásárlásukkor pontosan olyan értékre kalibráltat kell választani, amilyenre autónk abroncsait kell fújni. Ezt, az egyébként a gyakorta ellenőrizendő guminyomás miatt fejből fújandó információt autómodelltől függően a vezetőoldali ajtónál, vagy a tanksapka-fedél belsejében, de minden esetben a használati utasításban is megtalálhatjuk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  A gyárilag beépített nyomásmérő szerintem fölösleges, hamar el fog romlani. A legjobb megoldás még mindig az, ha van egy ezer forintért már jó minőségben kapható nyomásmérő (kínait ne vegyünk) a kesztyűtartóban, Időnként meg szoktam mérni, különösen, ha hosszabb útra indulok. Az állandó nyomásmérés terepjárókban és katonai autóknál indokolt.

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Jó ez a szelepsapka-nyomásmérő csak annyi gond van vele, hogy külön beállítás van ha egyedül, ha 4-en és ha full telepakolva közlekedünk. Vegyünk minden eshetőséghez külön szelepsapkát?

  “Aki hasonlót szeretne használt autójába, az egyébként utólag is könnyedén elérheti ezen elektronikát”
  Igen, 40-50e Ft-tól valóban könnyű beszerezni. 🙂

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  De ettől még mi is megkapjuk és szenvedhetünk vele:) Szerintem tök felesleges “kacat” Legalábbis engem nem izgat minden másodpercben a guminyomás. Néha az ember leellenőrzi és kész.

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Kötelező szenzor… Tegyenek egy hagyományos mérőórát a csomagtartóba a tartozékok közé és kész:)
  Egy ismerősöm lagunájával fogott egy szép kátyút és ettől be is krepált a szenzor. Utána meg folyamatosan boldogította a hiba jelzéssel. Nagyszerű találmány. Még egy hibaforrás, és költségtöbblet.

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Műszaki vizsgára vittem az autóm. Úgy gondoltam minden rendben van. Rosszul tettem. Első nekiszaladásra négy új gumit kell feltetetni, mivel a három éves, 65e futott abroncsok oldalán, körben apró repedéseket fedeztek fel. Futófelület még bőven megfelelne, de a repedezett oldalak miatt cserélni kell. Azt mondta a vizsgabiztos, hogy túl nagy nyomás van az abroncsokban, azért repedezett meg. Ez elég rosszul esett mivel nem volt betervezve egy garnitúra abroncs csere…

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Az autóm kerekébe normál esetben (amikor ketten 1 gyerekkel utazunk), 2.3 barnak kell lennie a keréknyomásoknak, mindegyik gumiban.

  Szomorú tapasztalatom, hogy a benzinkutakon található kompresszoros-nyomásmérős-tömlős egységeken semmi sem igazolja a mérő kalibrálását. Sehol nem láttam még ún. zöld cimkét a nyomásmérőkön.
  Ilyen esetben az sem biztos, hogy amit mutat a műszer, az annyi amennyi. A mutatott értékhez képest bármennnyi is lehet az eltérés… és akkor még a hosszú, repedezett tömlőkről nem is beszéltünk.
  A boltban kapható kis kézi nyomásellenőrzők ugyancsak nem hitelesítettek.

  Sőt kút és kút között is van eltérés. Egy , a cégemtől kért hitelesített nyomásmérővel az egyik közeli kútnál, később egy másik kútnál ellenőriztem a keréknyomást: a beállított 2,3hoz képest a hitelesítő min. +0,2 ill. -0,1 bar eltérést mutatott…
  Kérdés, hogy a nyomásellenőrzős sapkák esetében a kalibrálást mi igazolja? kalibrálási jegyzőkönyv másolatot adnak-e hozzá?

  A másik sajnálatos tapasztalat, hogy a tömlőcsatlakozók állapota siralmas: volt olyan hely, hogy egyszerűen a csatlakozó félig leugrott a szelepről, mire a pumpa nyomógombjához értem, fél bart leeresztett. úgy kellett ráfogatnom, míg a párom a nyomást igazította.

  A nyomásellenőrző rendszer beépítését egyrészt támogatom, ha nem kell érte pluszban fizetni új autó vásárlásakor… ilyen biztosan nem lesz..
  Másrészt még egy lehetőség, ahol plusz elektronika, plusz meghibásodási esély kerül a rendszerbe..

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Az is megérne egy misét, hogy hány benzinkútnál van használható guminyomás ellenőrző. Múltkor épp úgy jártam, hogy a lakhelyemen közeli kútnál nem tudtam mérni, illetve fújni bele, mert egyszerűen a gyári dísztárcsánál nem fért rá a szelepsapkára egy bazinagy bilincs miatt, a másiknál pedig nem működött a műszer, össze-vissza lengett a mutató.
  Egyébként az ellenőrzés sem úgy megy, hogy beállok egy benzinkúthoz és nyomom, ugyanis nyáron, meleg gumiknál, üzemmeleg környezetben eleve sokkal nagyobb a nyomás a kerekekben, ezért célszerű általában reggel, a legközelebbi benzinkúton mérni.

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Na ez mekkora marhaság lesz,hogy kötelező tartozék lesz az abroncs nyomás ellenőrző rendszer az új autókon.Ez is csak néhány lusta ember miatt van,a többiek meg fizessenek érte,ha akarnak ha nem.Marhára elkényelmesedett a világ.Én egy árva fillért nem adnék érte,sem a szelepsapkáért,amit valószínűleg úgyis ellop valaki.

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Nincs általános érték, autótípustól (tömegtől) és gumimérettől függ. A konkrét értéket, miként a cikkben írtam “autómodelltől függően a vezetőoldali ajtónál, vagy a tanksapka-fedél belsejében, de minden esetben a használati utasításban is megtalálhatjuk.”

 • 2017.10.31. at 15:43
  Permalink

  Mondjuk kitérhetett volna a cikk arra, hogy mennyi is az annyi?! Hány bár nyomás az ideális, mennyitől érdemes mielőbb “pumpálni”? Persze valamit bebiflázott 17 és fél éves korában az ember műszaki vizsgára, de én több értéket is hallottam azóta 🙂

Vélemény, hozzászólás?