Sonkázás helyett szondázás: vajon kik ittak többet húsvétkor?

Több mint 40 ezer sofőrt, közel 400 bringást ellenőriztek a rendőrök

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már meg is vannak a húsvéti szondázási eredmények, a rendőrség európai kampány által ellenőrizte a sofőröket 24 órán át.

Ahogyan arról beszámoltunk, április 17-én, azaz húsvét vasárnap este 8-kor 24 órás ellenőrzésbe kezdett a rendőrség. Ez egyébként nem csupán hazai kampány volt, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján futott az „Alcohol & DrugMarathon”-ként nevesített kampány, amely által minden szabad kapacitást és eszközt az adott feladatra, jelen esetben az ittas vezetők kiszűrésére összpontosítottak.
Minden megye és a főváros is részt vett az országos ellenőrzésben. Összesen 41 726 gépjárművezetővel, valamint 378 nem gépmeghajtású eszközt vezetőjével (jellemzően kerékpárossal) fújatták meg a szondát. A gépjárművezetők közül 127 sofőrnél, azaz 0,3 százalékuknál jelzett pozitívat a szonda, közülük 4 ember volt bódult állapotban, a többiek alkoholfogyasztás miatt néznek szembe a büntetéssel. Bár gépjárművezetőt sokkal többet ellenőriztek, így számszerűleg többen is akadtak fenn a hálón, a kerékpárosoknál (pontosabban a nem gépi meghajtású járműveket vezetőknél) talált 15 pozitív eredmény arányaiban sokkalta jelentősebb: körükben az ellenőrzöttek 4,3 százalékáról derült ki, hogy alkoholt fogyasztott.
Hirdetés
A 24 órás célzott ellenőrzés egy további alapigazságra is rámutatott: a fokozott rendőri jelenlét az ittas vezetők mellett az egyéb szabályszegők kiszűrésében is az átlagosnál jóval nagyobb mértékben segített: 672 esetben találkoztak a rendőrök egyéb jogsértéssel, amelyekkel kapcsolatban megtették a szükséges lépéseket. Ne feledjük, a közlekedés egy nagy társasjáték: akkor érhet haza mindenki biztonságban, ha a szabályokat is mindenki betartja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?