Steve McQueen csak a második leghíresebb autós filmsztár

Felmérést készített a Hyundai a legnépszerűbb autókról, autós filmekről és azok sztárjairól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A britek legalábbis nem a Bullitt nyomozót alakító színészt szavazták meg kedvenc autós mozis ikonjuknak, a keményfiú helyett egy sokkal inkább kétbalkezes, pocakos karaktert választottak.

Mit kezdhetnek magukkal az autórajongók, ha autózni a járvány alatt már úgysem nagyon lehet? Természetesen autós filmeket nézhetnek, ennek apropóján pedig a Hyundai felmérést készített az Egyesült Királyságban, hogy megtalálja a britek kedvenc autós filmjét, autós üldözési jelenetét, valamint a legnépszerűbb járművet és filmsztárt ebben a műfajban. A szavazás azonban nem csupán filmekre korlátozódott, sorozatok közül is választhatott a 2000 megkérdezett lakos - ez pedig talán már sejtetheti, ki lett az első a sztárok listáján. Brit szavazás lévén, talán nem meglepő, hogy a legkedveltebb autós ikon nem más lett, mint Jeremy Clarkson. Clarkson már lassan negyed évszázada szórakoztatja az autórajongók közösségét, legfőbb ismérve a koptatott farmer, James May szívatása és autók összetörése. Ismertségét leginkább a Top Gear sorozatnak köszönheti, amit pár éve ott kellett hagynia "apróbb nézeteltérések miatt", azóta a Grand Tour szériában láthattuk. Bár tesztelni is szokta az autókat a képernyőn, legtöbben a poénjai és persze a sorozatokban látható autós kalandjai miatt szeretik. Szinte az egész világot bejárta már négy- vagy kétkeréken, még az Északi-sark felé is elindult. Néhány évvel ezelőtt a Top Gear Live műsorával Magyarországon is járt, amit szerencsém volt látni a Papp László Budapest Sportarénában, és tanúsíthatom, élőben is legalább annyira vicces és abszurd, mint a tévében - jó példa erre, amikor a sorozatban használt színpadra kerekeket szereltek, és előben drifteltek vele a műsorban. Második helyen az amerikai Steve McQueen végzett, aki az előző évszázad néhány legjelentősebb autós filmjében szerepelt, köztük A Nagy szökésben és a Le Mans-ban, és persze Bullitt nyomozót alakítva a San Fransisco-i zsaruban - Bullitt karakterére azóta a Ford a Mustang Bullitt kiadással tiszteleg. A leghíresebb autós sztárok listáján McQueent Clarkson művésztársa, Richard Hammond követi. Amilyen alacsony, olyan szép eredményt ért el ezen a szavazáson, a Top Gearben és a Grand Tourban is megnevettette a nézőket éveken keresztül, legemlékezetesebb teljesítménye egy több százmilliót érő Rimac Concept One teljes megsemmisítése. És ha már a trió két tagját megemlítettük, James Mayt sem hagyhatjuk ki, ő azonban csak a hatodik helyen végzett.
Hirdetés
Negyedik és ötödik helyre két nehezen összemérhető színész került: Vin Diesel és Sir Sean Connery. Előbbi természetesen a Halálos Iramban sorozatnak köszönhetően, ami már lassan a kilencedik résznél tart, utóbbi pedig James Bond megformálása miatt. Rajta kívül két másik 007-es is felkerült a listára, Daniel Craig a nyolcadik, Sir Roger Moore a kilencedik lett. Már csak a hetedik és a tizedik hely maradt ki, ezeket A szállítóból ismert Jason Statham és a Porsche Carrera GT-ben tragikus halált szenvedett Paul Walker, a Halálos Iramban szereplője vitték el. A britek kedvenc autós filmjükről is szavaztak, ami pedig nem más, mint Az olasz munka - nem a meló -, az 1969-es alkotásban Michael Caine nagyszerű alakítást nyújtott, a járvány ideje alatt az Egyesült Királyságban ez a legtöbbet megnézett film a Hyundai felmérése szerint, és ebben látható a legnépszerűbb autós üldözési jelenet is. Második helyen a San Fransisco-i zsaru végzett, harmadikon pedig a Halálos Iramban filmek. A sorozatok között természetesen a Top Gear nyert, a dobogóra felkerült még a Knight Rider és a Hazárd megye lordjai. A mozivászon és tévéképernyő legikonikusabb autója James Bond Aston Martin DB5-öse lett, ezt követi a Csodakocsi és persze Emmett Brown doki DeLoreanja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?