Szennyvíztisztítóként is működik az Audi mexikói gyára

Az Audi mexikói gyárában rengeteg vizet megspórolnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Audi az első prémium autókat gyártó márka, amely visszaforgatja a szennyvizet - mindezt a mexikói gyárában.


Egy autógyárban sok vizet használnak, kezdve a fényezőrészlegtől a szivárgásvizsgálatokig. Az Audi azonban most már nem engedi vissza a csatornahálózatba a szennyezett vizet, inkább újrahasznosítja azt. Először egy fizikai-kémiai kezelés során eltávolítják belőle a nagyobb részecskéket és a nehézfémeket, amely többnyire a már említett fényezés során kerül bele. Az így előkezelt víz ezután egy biológiai szennyvíztisztító telepre érkezik, ahol a szerves szennyeződések lebomlanak. Végül az ultraszűrés és a többlépcsős fordított ozmózis kombinációjával kiválasztják a még fennmaradó szennyeződést, köztük a baktériumokat is. A folyamat végén kiváló minőségű víz keletkezik, amelyet aztán újra felhasznál a gyár, de nem csak a gyártás folyamatában, hiszen a komplexum területén található növények öntözésére is jut belőle.
Hirdetés

Az Audi México ezzel az eljárással évente körülbelül 100 000 köbméter vizet takarít meg, viszont ez csak a teljes felhasznált mennyiség negyede, szóval szeretnék még tovább javítani az arányt és 300 000 köbméterre növelni az újrahasznosított víz mennyiségét. A környezetkímélő működés érdekében az esővizet is felhasználják, amelyet a hat hónapig tartó esős évszakban gyűjtenek össze egy 240 000 köbméteres tartályban. Emellett a gyár szomszédságában egy 100 hektáros területen 100 000 fát ültettek a fenntartható jövő érdekében

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?