Toyotákat is vesz az állam – honvédségi használatra

A Toyota is kiveszi a részét a magyarországi haderőreformból

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Történelmi léptékű haderőfejlesztés folyik napjainkban, harckocsik és helikopterek mellett pickupokat, Toyota Hiluxokat is vásároltak a honvédség számára.

Hazánkban a napjainkban futó Honvédelmi Haderőfejlesztési Program történelmi léptékű haderőreformot jelent. A program keretében többek között olyan eszközök kerültek vagy kerülnek beszerzésre, mint a Leopard harckocsik, Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek, vagy az Airbus H145M többcélú helikopterek, melyek kategóriájuk legfejlettebb, legmodernebb típusaihoz tartoznak. Bizonyos értelemben, ebbe az illusztris társaságba kerültek be a HM ZRÍNYI Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. által most beszerzett Toyota Hiluxok is.
Hirdetés
A haderőfejlesztést célzó program keretében meghirdetett páratlan és egyben hiánypótló haderőreform révén a Magyar Honvédség a régió egyik legmodernebb, legfejlettebb és legfelkészültebb haderejévé válhat, viszont az új eszközök működetéséhez is elengedhetetlen fontosságúak azok a térképek és adatbázisok, amelyeket a HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazata képes szolgáltatni a haderő számára. Ezt a képességet támogatja mostantól a katonai térképészet 6 vadonatúj, offroad abroncsokkal, csörlőkkel és egyéb eszközökkel felszerelt Toyota Hilux frissen bejelentett beszerzése. A világ legnépszerűbb pickupját rendkívüli terepjáróképességei és legendás megbízhatósága teszik alkalmassá a katonai térképészeti feladatok ellátására. Ahogyan az idén frissített Toyota Hilux is komoly, több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza, úgy a magyarországi katonai térképészet is, már több mint 100 éve létezik a sokrétű feladatrendszert kielégítő honvédségi szerv. Az általuk készített adatbázisokkal folyamatosan frissítik a polgári és katonai légiközlekedés során elengedhetetlen repülési akadály-adatbázist, a katonai repülőterek és a Központi Gyakorlótér környezetében lévő 25 méteres akadály-adatbázist, de szakértelmükkel hathatós segítségek nyújtottak a tragikus körülmények között elsüllyedt Hableány sétahajó kiemelése vagy épp a pincehelyi ideiglenes Kapos-híd beemelése során is.
Hirdetés
„Társaságunk csak egy része foglalkozik térképészeti feladatokkal, e képesség mellett a katonai sajtó online és nyomtatott termékeinek előállításával, újság és könyvkiadással, valamint ezek nyomdai és kötészeti kivitelezésével is foglalkozunk. A Toyota Sakurától most beszerzett Toyota Hiluxokat a térképészeti ágazatunk használja a jövőben, akik számára elengedhetetlen munkaeszközül szolgálnak majd.” - avat be Molnár István, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója.
Hirdetés
A HM Zrínyi Nonprofit Kft. szakembereinek, a terepen történő felmérési tevékenységük gyors és precíz elvégzéséhez a legmagasabb technológiai szintet képviselő műszerparkkal kell rendelkezniük: geodéziai eszközök (nagyhatótávolságú lézerszkennerek, mérőállomások, műholdas helymeghatározó vevőberendezések, szintezőműszerek), közműkutatáshoz szükséges speciális műszerek (talajradarok, fém- és markerkeresők) valamint folyók, tavak mélységi adatainak meghatározására alkalmas szonárok. Ezt az eszközparkot egészíti ki a jövőben a megbízható terepképességekkel rendelkező, speciálisan felszerelt Toyota Hiluxok (szám szerint 6 példány), melyek alighanem tökéletes partnerei lesznek a térképészeknek a honvédelmi célú felméréseik ellátásában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.10.19. at 10:15
    Permalink

    Érdekes, hogy ez a 6 példány hír, miközben a honvédség már több száz példányt vett ilyen Hiluxból.
    Főként határőrizetre, de kaptak a tűzszerészek, a KR, de még a pápai reptér is. Amúgy kategóriában jó választás, céleszköznek még mindig a Hilux az egyik legjobb. Mondjuk én szívesen látnék 70-es LandCruiserből is sokat, bár azt a kategóriát a G Mercivel lefedik.

Vélemény, hozzászólás?