Újabb slágergyanús kínai márka? Íme az Omoda 5, benzinmotorral!

Az elsők között próbáltuk ki a hamarosan itthon is kapható Omodát

Ha Kínából érkező autókról van szó, akkor az elektromos autókra gondol mindenki, viszont a Chery rácáfol a sztereotípiákra, és belsőégésű modelleket is hoz Európába. Kipróbáltuk a fiatalokat célzó Omoda 5 SUV-ot!

Az Omoda név nem csak itthon lehet ismeretlen, hiszen még éppen csak a napokban nyílik meg az első kereskedésük Európában, méghozzá Madridban. Hozzánk, ha minden igaz, az idei év második negyedében érkezik meg a kínai gyártó az első modelljével, amely egy benzinmotoros autó mindenféle elektromos hókuszpókusz nélkül.
Hirdetés
Az utastér már egy fokkal visszafogottabb, azonban szépen kidolgozott. A hazánkba érkező modell némiképp eltér a tesztpéldánytól, de lényegében nem fog sokat változni. A legjelentősebb eltérés a két képernyőben keresendő, hiszen ezek az általunk próbált modellben 10 és 10,25 colosak, viszont a végleges verzióban a digitális műszeregység és az érintésérzékeny kijelző is egységesen 12,3 colos lesz. Az ígéretek szerint még kap a szoftver egy jelentősebb frissítést, amely rá is fér, ugyanis a próba során eléggé lassúnak tűnt. Szintén változik majd a középkonzolon a töltőpad és a kulcstartó kialakítása, amely az előszériás modellben Alcantra szerű bevonatot kapott, azonban a végleges kivitel már gumírozott burkolatot kap. Az ülések viszont maradnak, amelyek rendkívül kényelmesek, jó az oldaltartásuk, és elektromosan állíthatóak elöl. Az autó fentebb leírt méreteiből pedig sejthető, hogy hátul is remek a térkínálat. Anyaghasználatban sincs ok a panaszra, szinte mindenhol kellemes tapintású burkolatokkal és műanyagokkal találkozni, és a kormány karimájának vastagsága is megfelelő. Motorfronton is eltér a tesztpéldány és a hozzánk érkező kivitel. Az 1,6 literes motor ugyanaz, viszont míg a kipróbált modell 195 lóerős teljesítményre volt képes, viszont az ide érkező már csak 145 lovas lesz, viszont mindkettő ugyanúgy 275 newtonméter nyomatékot tud. A Magyarországon a kereskedésekbe kerülő autó végsebessége 195 km/óra, álló helyzetből pedig 8,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és az üzemanyag-fogyasztáson is sikerült faragni, hiszen a gyártó állítása szerint a megújult modell már 7,2 literrel is be fogja érni 100 kilométeren, míg a korábbi verziónál 7,5-ös értéket adtak meg. A váltó pedig mindkettőben hétfokozatú, duplakuplungos szerkezet.
Hirdetés
Na, de mennyit kérnek majd itthon az Omoda 5-ösért? Magyarországon kétféle felszereltségi szinttel, a Comfort és Noble csomaggal lesz elérhető, előbbi 9 990 000 forintos, míg utóbbi 10 990 00 forintos indulóáron nyit az előzetes tervek szerint. Utóbbi többek között már tartalmazza a HUD-ot, valamint a 360 fokos kamerát is, a teljeskörű jótállás pedig 7 év vagy 150 ezer kilométerre szól. Az itthoni értékesítésért a Petrányi Autó és a Hovány lesz a felelős, közleményük szerint eleinte Budapesten és a megyeszékhelyeken lehet találkozni az autókkal a szalonokban, később pedig az ország többi pontján is. A belsőégésű modell később kiegészül egy villanytestvérrel is, amely méreteiben nagyjából megegyezik a benzinessel (2,4 centiméterrel hosszabb lesz), és WLTP szerint 430 kilométeres hatótávot kínál majd egy 61 kilowattórás akkumulátornak köszönhetően. Ezt szintén a már említett felszereltségi csomagokkal kínálják majd: a Comfort kerek 12, míg a Noble 13 millió forintos áron lesz elérhető az előzetes tájékoztatás alapján.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.02.28. at 10:47
    Permalink

    Konkrétan 2 millióért tobbért lesznek kaphatóak ezek az autók villannyal.

    Aki pont ilyet szeretne, inkább vegye azzal, 200-ról lebutított 145LE-s teljesítmény helyett.

Vélemény, hozzászólás?