Űrhajó, ami ringat. Citroën C4 Picasso e-HDi teszt

Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi Exclusive teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Legnépszerűbbnek ígérkező motorjával és leggazdagabb kivitelével teszteltük a Citroën loft hangulatot ígérő és azt valóban adó egyterűjét.

Már a második generációjánál tart a C4 Picasso, Picassóból pedig ez a harmadik (már az autók terén), hiszen az ős a Xsara Picasso volt. A legújabb nemzedék hazai bemutatkozásakor már minden lényeges paraméterét elmondtuk, a legfontosabb, hogy a korábbinál 4 centiméterrel rövidebb, továbbá, hogy a PSA moduláris padlólemeze miatt annál 140 kilogrammal könnyebb. Azért most sem könnyű, a minden létező extrával felszerelt, de nem a legnagyobb, hanem csak 1,6 literes e-HDi, azaz stop-startos dízelmotoros tesztautó is 1,48 tonnát nyomott. Modularitás ide vagy oda tehát, könnyűnek ma sem mondható a C4 Picasso, ellenben legalább a masszívság érzetét kelti, illetve biztonságos is, az Euro NCAP szerint 5 csillagos.
Hirdetés

A C4 Picasso nem csak ötcsillagos, ötüléses is, hétszemélyese ugyanis a Grand C4 Picasso, legalábbis opcióként. Mindkettő nagy belső teret, légies, loft lakásokat idéző hangulatot kíván adni, s azt egészen jól is hozza már a C4 Picasso is. Hatalmasak az ablakfelületek, a szélvédő már alapáron is az első utasok feje fölé húzódó, opcióként pedig van elektromosan behúzható rolóval árnyékolható, de nem nyitható panorámatető is, de anélkül sincs bezártságérzet. Az óriási ablakfelületeken túl a világos tetőkárpitok is térnövelőként hatnak, hát még, ha a panorámatetőn keresztül is beengedjük a fényt.
Az elöl ülők szélesvásznú roadmovie-t kapnak, akkora a szélvédő, s még az átlós oldalra tekintés is tökéletes, nagyok a szélvédőoszlopok tövébe tett üvegek is. A HD mozi a műszerfalon is folytatódik, a 12 colos központi kijelző képek megjelenítésére is képes, meg persze a műszereket is vetíti, tud teljesen és részleges digitális grafikával is dolgozni. A kettő közötti átállás iszonyatosan lassú, a menet közben dinamikusan változó tartalom viszont gyors és profi. Az aktuális navigációs parancsok például mindig felkerülnek a felső kijelzőre, a fordulatszámmérő helyére, így az alsó, navigációs és mindenféle egyebes érintőképernyőre - legalábbis a navigáció miatt - nem is kell lepillantani.
A hagyományos gombokat egyáltalán nem alkalmazó középkonzol viszont ergonómiai zsákutcának tűnik. Azonos felületről, azaz az érintőképernyőről vezérelhetjük - a főfunkció kiválasztása után - a klímát, a navigációt, telefonunkat és a hangzórendszert is. Elsőre parkoló autónál sem minden magától értetődő, menet közben pedig az érintéses visszajelzés nélküli virtuális gombok egyáltalán nem szerencsések. Ezt sajnos el kell fogadni, látványos próbálkozás a gombok irtására az érintőképernyő, mégis sokan visszasírjuk a hagyományos gombokat.
Míg az ergonómia a sajátos középkonzol miatt hagy kívánnivalókat, az utazási komfort - legalábbis elöl - átlag feletti módon jó. Még úgy is, hogy az ülések ott is lehetnének méretesebbek és jobb tartásúak. Az Exclusive szinten masszázsfunkcióval is kényeztetnek, az utasoldalon pedig van elektromosan szabályozható lábtámasz is, de a székek sajnos így sem a legjobbak. Nem rosszak, megszokhatók, de ültünk már jobbakban. Ugyanez fokozottan igaz hátul, ahol három egyenértékű, Isofix csatlakozóval is kivétel nélkül ellátott, egyenként tologatható és dönthető ülést kapunk. Felnőttek számára keskenyek, a szélekre kerülőknek pedig nem csak a középső utas, a tetőoszlop is nyomhatja a vállát. A síkpadlós láb- és a fejtér azonban nagy, a térérzet több mint jó. Pakolórekeszből egyterűsen sok van. Nagy ajtózsebek, tároló az első ülések között, pohártartók a váltó előtt, padlórekeszek hátul. A szegmensben ezek persze már-már magától értetődők.
Az utazási komfort meghatározója a csend és a rugózási kényelem. Jól szigetelt és halk ugyanis a régi ismerős, sokat finomított 1.6 e-HDi turbódízel. Szíjhajtású, azaz újfent hangoztatva halk járású, ráadásul stop-startos, enyhe fékezéskor, lámpához guruláskor már 20 km/órás tempó alatt lekapcsol. Dugóban így tényleg némán ücsöröghetünk, ha már éppen muszáj. Az újraindítás gyors és finom, hiszen maga a generátor, nem pedig hagyományos önindító rántja be a motort. A dízel menet közben is halk, 6 fokozatú, PSA-s viszonylatban szuper és általánosságban is egészen vállalható kapcsolhatóságú váltója hosszúra, jól áttételezett: az autópályás 130 km/óra hatodikban 2200 1/perc fordulattal futható. Utóbbihoz mérten pedig üdvözítendő, hogy (70 km/órás szakaszoknál) városban is használható az ötödik, országúton is tökéletes a hatodik, ugyanis 1500 1/perctől már terhelhető a motor, 1750-től pedig megvan a 270 (átmeneti túltöltéssel 285) Nm nyomatékcsúcs. A gyorsítási élmény családi autós szinten teljesen kielégítő, a 0-100 km/órás adat 11,8 másodperc, a végsebesség 189 km/óra – ha egyáltalán érdekli a potenciális vevőket.
A Picasso ugyanis egyértelműen nem a száguldásról, sokkal inkább a kényelmes, higgadt utazásról és utaztatásról szól. Még a hátul ülő gyerekek is jól kilátnak belőle, autópályán is csendes és egészen takarékos. A gyári vegyes fogyasztási érték 4,0 l/100 km, ami nyilvánvalóan mese, de 5-6 liter közötti értékeket valós használatban sem lehetetlen hozni. Tesztátlagunk a fedélzeti számítógép alapján 5,6, tankolás szerint 6 literes lett (igaz, nem tudjuk, hogy valóban teletöltötten kaptuk-e meg az autót). Ez az étvágy ahhoz képest főként remek, hogy gyakorlatilag egy egészen nagy guruló nappaliban utazhatunk, az elöl MacPherson jellegű, hátul csatolt lengőkaros futómű által lágyan ringatva. A lágy hangolás szó szerint értendő, még a fekvőrendőrökön, s a nagyobb úthibákon is felettébb finoman visz át a Picasso. Kanyarban, hirtelen kormánymozdulatra persze dől, de nem veszélyesen.
Egyértelmű hát, hogy a C4 kényelemorientált. Komfortosan utaztat városban és városon kívül, akár hosszú távon is. Autópályán is csendes, csomagtere nagy, alapból 537, de már csupán a hátsó üléseket előre tolva is 630, azokat padlósíkjába hajtva pedig 1739 literes és 1,74 méter hosszú, még kerékjáratai között is több mint 1 méter széles. Igazi családi autó, miként bemutatójánál is írtuk, 4 990 000 forintos alapárral, ezzel a motorral 5 770 000 forinttól. Alapáron is minden fontosat megadó (egyebek mellett tempomat, kétzónás légkondi, 6 légzsák, visszagurulás-gátlós ESP) ellátmánnyal, a csúcs Exclusive szinten (az 1.6 e-HDi-vel 7 490 000 forinttól) sok más mellett távolságtartós tempomattal, tolatókamerával, a radarokon túl már nem sokat segítő parkolóasszisztenssel, elektromos mozgatású csomagtérajtóval, kulcs nélküli nyitó- és indítórendszerrel, valamint beépített illatosítóval. Jó ajánlat az utazni kényelmesen szerető, formában és technikában újdonságokra nyitott vevők számára. Aki pedig még többre, mondjuk 16 cm-rel hosszabb autóra, alapból is 645 literes csomagtérre vágyik, az már most rendelheti a csupán 100 000 forinttal drágább, további 200 000 forintért hétüléses új C4 Grand Picassót is. A két Picassóval pedig igen jó esélyekkel indul a kompakt egyterűek vevőiért a Citroën.
Értékelés
Pozitív
Csendes futás, takarékos motor, helykinálat elöl, 3 Isofix csatlakozó hátul, variálható csomagtér, dinamikusan változó tartalom a műszerfali kijelzőn
Negatív
Hátul keskeny, válltérben szűk ülések, kifogásolható középkonzoli ergonómia, időnként fölöslegesen gyorsító távolságtartós tempomat, a távolásgtartó fukció kikapcsolhatatlanságával
Árak
Tesztmodell alapára
7 490 000 Ft (2013.10.24.)
Tesztautó ára
8 015 000 Ft (2013.10.24.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1560 cm3
Teljesítmény:
84 kW (114 LE) 3600 1/min-nél
Nyomaték:
270 Nm 1750-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,8 s
Végsebesség:
189 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,0 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4428 mm
Szélesség:
1826 mm
Magasság:
1613 mm
Saját tömeg:
1480 kg
Össztömeg:
1940 kg
Tengelytáv:
2785 mm
Karosszéria-kivitel:
egyterű
Csomagtér:
537 l
Belső szélesség elöl:
1500 mm
Belső szélesség hátul:
1480 mm
Belmagasság elöl:
940-1000 mm
Belmagasság hátul:
910 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
160-290 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
460 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1020 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1020 mm
Csomagtér magassága:
460-820 mm
Csomagtér hossza:
900 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1740 mm
Raktérnyílás szélessége:
1140 mm
Raktérnyílás magassága:
940 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
EURO 5
Hengerűrtartalom:
1560 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/8
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
270 Nm 1750-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
84 kW (114 LE) 3600 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
189 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,8 s
CO2-kibocsátás:
105 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,0 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,6 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
68 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 21:49
  Permalink

  A Citroen ismét nagyot alkotott, mint minden Picasso esetében eddig. Az, hogy szép, vagy nem szép, az elég szubjektív dolog. Elsőre kicsit megdöbbentő – gondolom ez volt a cél – de nekem nagyon tetszik. A Xsara Picasso és a C4 Picasso mindenkinek tetszett, legalábbis én nem találkoztam még olyan emberrel, akinek ne tetszett volna, a nők – különösen az anyukák – meg egyenesen odavannak érte. Ez az új azért megosztóbb lesz, de ebből is sok rója majd az utakat, az nem vitás.

  witz!
  Nagyon meglepő, hogy valakinek gond van a Picassojával, hiszen köztudottan a kategória egyik legmegbízhatóbb típusa, mind a Xsara, mind a C4 esetében hosszú évek óta, persze ettől még ki lehet fogni egy-egy példányt, amivel gond van, de ritka, mint a fehér holló. Nem az előítéletek döntenek, hanem a statisztika, érdmes átnézni, az ADAC listáit. Jó példa, hogy amikor az egyterűeket nézegettem kiváncsi voltam a Ford S-Maxra (amibe megjelenése óta “szerelmes vagyok”), de legnagyobb megdöbbenésémre a megbízhatósági lista végén kullog. Szóval a Picasso jó választás, gond nem nagyon lesz vele.

  Aki a kijelző miatt aggódik, az nem követi a piaci trendeket. Miért lenne drága a cseréje? Hiszen nagyon olcsó gyártani, tiszta elektronika, nincs benne mozgó alkatrész. Valószínűleg egy “filléres” kütyü. Mindig az a drága, amiben sok az alkatrész. bonyolult a mechanika (vagyis emberi munka is kell hozzá). Elég, ha pl. megnézi az ember, hogy egy Xsara Picassoba mi a drágább a manuális klíma vezérlőegysége vagy a digitálisé? Elárulom, hogy a manuális a drágább, ha esetleg elromlik. Arról ne is beszéljünk, hogy a digitális cseréje mennyivel egyszerűbb (3 csavar és egy csatlakozó).

 • 2017.10.29. at 21:49
  Permalink

  Teljesen értelmetlen az aggodalmad. Minden ilyen defektre van egy vészprogram, ami ugyan egy előre beégetett konfig, de nem maradsz fűtés nélkül.

 • 2017.10.29. at 21:49
  Permalink

  Érdekes ez a kijelző kezelő panel. Ha elromlik szerintem se olcsó dolog lesz bele. Főleg mondjuk télen -15C ban. Nem tudjuk majd irányítani a fűtés erősségét. Vagy nyáron bekapcsolni vele a klímát. A váltó áttétele viszont nagyon jó lehet 130-nál 2200-at forog a motor az nagyon jó. Van még benne bőven tartalék ha netántán nyomni kéne még a gázt.Ettől függetlenül nekem tetszik ez az autó.

 • 2017.10.29. at 21:49
  Permalink

  mivel egy ekkora kijelzo kisker vegfelhasznaloi ara manapsag is 100 dollar alatt van erosen ketlem, hogy 3-4 ev mulva egy fel auto arat fogjak elkerni erte…

 • 2017.10.29. at 21:49
  Permalink

  Klassz dolog az az érintőképernyő ott középen. Gondolom, mikor 3-4 évesen majd összefossa magát egy használt autó áráért lehet majd cserélni.

Vélemény, hozzászólás?