Vajon ittasan hazatekerhetünk?

Szabad-e kerékpárt vezetni némi italozás után?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Húsvétkor szinte örök kérdés az ittas vezetés. Autóval nyilván tilos, de mi a helyzet kerékpárral?

Ahogyan arról már írtunk, a rendőrség idén húsvétkor is fokozott és célzott ellenőrzést végez az ittas vezetők kiszűrésére (lásd az ellenőrzés részleteit itt). De vajon mekkora rizikót vállal az, aki az italozás után nem autóba ül, hanem kerékpárra pattan, netán gyalogosan vesz részt a forgalomban? Meglehetősen nagyot - derül ki a CLB biztosítási alkuszcég közleményéből. Ugyanis a biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti.
Hirdetés
Ahogyan a rendőrök is büntetik bármilyen jármű ittas állapotban vezetését, úgy a biztosítók a kártérítés elbírálásakor nem tesznek különbséget az ittas járművezető, a részeg kerékpáros vagy az illuminált állapotban elektromos rollerren közlekedő által okozott esetek között. Amennyiben egy részegen kacsázó kerékpáros vagy rollerező miatt kell egy autósnak elrántania a kormányt, és esetleg összeütközni egy másik járművel, akkor az esetet előidézőnek vállalnia kell az anyagi következményeket. A vétlen károsultnak fizet a biztosító, ám ezt utólag behajtja a vétkesen. Németh Péter, a CLB biztosítási kommunikációs és online értékesítési igazgatója kiemelte: egy esetleg ittas állapotban előidézett baleset kártérítésének elbírálásakor a biztosítók sem tolerálják az alkoholos állapotot, aminek az általuk meghatározott mértéke a vérben kimutatható 0,8 ezrelék. Ez a szint már 1-2 pohár bor vagy sör, netán egy kupica pálinka elfogyasztása után beállhat. A szakértő szerint húsvétkor különösen fontos figyelmeztetni az embereket arra, hogy sokba kerülhet pár pohár alkoholos ital elfogyasztása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?