Vajon meddig tart egy hibrid autó akkumulátora?

Nyugalom, nem kell tartani a korosabb hibridektől, de az üzemanyagcella még jobb lesz!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Párizsi Autószalonon a Toyota európai kutatás-fejlesztésért felelős elnökhelyettesét kérdezhettük – zömében hibridekről, de a Toyotánál már az üzemanyagcella a jövő, így arról is bőven szó esett.


Rendben, hogy Párizsban debütált a negyedik generációs Prius konnektoros változata, valamint legújabb üzemanyagcellás tanulmányuk is, de nekünk, csóró magyaroknak nem ez az igazán érdekes, hanem az, hogy mit várhatunk a használt példányoktól, ezért aztán e kapcsán rohamoztuk meg néhány kérdéssel Gerald Killmannt, a Toyota Motor Europe kutatás-fejlesztésért felelős elnökhelyettesét.
Gerald Killmann (51) osztrák születésű, egyetemi tanulmányait is Ausztriában, a Grazi Egyetemen végezte. Belső égésű motorok szakiránnyal, 1988-ban szerezte meg gépészmérnöki diplomáját, majd ott - a Grazi Egyetemen - dolgozott előadóként 1992-ig. Akkor csatlakozott ugyanis a Toyotához, 1996-ban már Japánba, a dízelmotorok fejlesztéséért felelős részleghez került. 1998-ban Killmann úr már a motorfejlesztési részleg előbb helyettes, majd teljes jogú vezetője lett. 2007-ben a márka hibrid divíziójához került fél évre, majd 2008-tól európai motorfejlesztési igazgató lett, 2009-től járműfejlesztésekért felelős projektigazgató, majd 2014-ben került jelenlegi pozíciójába (európai kutatás-fejlesztési igazgató), a Toyota belgiumi központjába.
Magyarországon jóval több használt, mint új hibridet helyeznek forgalomba, hiszen a magánvásárlók zömében csak használtan tudják megengedni maguknak az autóvásárlást. A hibridek kapcsán nagyon sokakban ott a félelem, hogy meddig tart a viszonylag drága akkumulátor. Vannak e kapcsán számításaik?
Természetesen vannak, de nem konkrét számokkal. Annyit mondhatok, hogy hibrid modelljeink akkumulátorait mindig az autók teljes élettartamára terveztük, ezt jellemzően ki is szolgálják.
Években vagy kilométerekben lehetne esetleg valamit mondani?
Konkrétumokkal nem tudok szolgálni, de az mindenképp elmondható, hogy 12-15 évvel, illetve több százezer kilométerrel nyugodtan lehet számolni. Beszédes adat lehet, hogy garanciális költségeink a hibridek kapcsán – az alapból is az általánosnál hosszabb, de akár az autók 10 éves koráig hosszabbítható garancia ellenére is – alacsonyabbak, mint a hagyományos hajtásláncú modelljeinknél.
Jövőre már 20 éves lesz az első Prius, van esetleg adatuk arról, hogy a Priusok hány százaléka van még üzemben?
Sajnos nincs, de a kérdés olyannyira jó, hogy ezt fel is írom magamnak. Valószínűleg igen magas százalékuk, de ezt majd megnézzük, mert tényleg érdekes lenne látni.
Lehet esetleg specifikálni, hogy milyen használat ártalmas a hibrideknek, a hosszú parkolást például mennyire kell óvatosan kezelni?
A használat semmiképp sem árt, de a parkolástól sem kell félni. Az akkumulátorok természetes tulajdonsága az önkisülés. Ezért aztán megfigyelhető, hogy hosszabb parkolás esetén esik az akkumulátor töltöttsége, de ez nem fog ártani az akkunak. Még akkor sem, ha nem csak egy-két, hanem akár 8-10 hétre parkoljuk le autónkat. A hosszabb állás pedig ugyanúgy nem kedvező, ahogyan az összes többi autónak sem, gondoljunk csak a féktárcsák rozsdásodására. Egy dologért viszont mégsem javasoljuk a Prius parkoltatását: minél többet használjuk, minél többet használjuk városban, ahol a legjobb a hibrid, annál több pénzt és persze szén-dioxid emissziót spórolunk meg vele.
Érdekes, hogy kiemeli a városban használatot, illetve, hogy ott mondja a legjobbnak a hibridet. Ezzel egyet is tudunk érteni, ugyanakkor kissé túlzottnak érezzük, hogy sokan leszólják a Prius autópályás képességeit. Tapasztalataink szerint a 10 év feletti példányok is nagyon korrektek autópályán, még ott is 5 liter környékén fogyasztanak.
Természetes, hiszen ha már 10 év feletti példányokról beszélünk, ami legnagyobb számba Prius 2, akkor meg kell jegyezni, hogy az nem véletlenül volt Év Autója. Százalékosan azonban városban lehet vele a legjelentősebb spórolást elérni a hagyományos hajtásláncú modellekhez képest. Ettől függetlenül persze autópályán is helytálló, ezt jól látják. Ráadásul a Prius 2 óta sokat fejlődött a technika, a Prius 4 hatalmas előrelépést jelentett, de elárulhatom, már fejlesztjük a Prius 5. generációját is, ami még a Prius 4-nél is takarékosabb lesz.
A Priuson túl ma már vásárolhatunk Yarist, Aurist, RAV4-et, illetve C-HR-t is hibridként, mikor várható a már 50 éves Corolla hibridje?
A standon látható autókon túl nem beszélhetek fejlesztés alatt álló termékeinkről, de kívülállóként is azt kell, hogy mondjam, a következő Corolla már Európa számára is érkezik majd hibridként.
Hirdetés
Öröm hallani, hiszen a hibridek – nem csak a használt, az új Toyoták körében is – mind népszerűbbek hazánkban is. A RAV4 esetén például az átlagosnál hosszabb szállítási időben is visszaköszön ez. De ha már RAV4, nem szándékoznak belőle kisebb belső égésű motorral szerelt verziót bevezetni? Azzal talán még takarékosabb és persze olcsóbb lehetne.
A RAV4-ben pontosan a hozzá megfelelő méretű motor található. Nem szabad elfelejteni, hogy ez is egy Atkinson ciklusú motor, ahogyan az összes hibridünkben olyan található. Ez kisebb névleges teljesítmény mellett takarékosabb üzemet ad. Ekkora homlokfelületet kisebb motor csak magasabb fordulatszámon, nagyobb fogyasztással tudna vinni.
Ezt láthatjuk gyakorlatilag a Prius+ esetén is? Annak következő generációjában is nagyobb belső égésű motort várhatunk?
Termékfejlesztésről nem beszélhetek, de a fizika ugyanaz. Ettől eltekintve még születhet más döntés. Viszont, ha kérhetem, beszéljünk inkább a standon látható újdonságokról!
Igen, igen, remek az új Prius PHV színe és 50 kilométeres emissziómentes hatótávja. Különösen érdekes számunkra, hiszen a magyar piacon zöld rendszámot kaphat, azzal pedig a legtöbb nagyvárosban ingyen parkolás is jár. A Prius eladásainak hány százalékát várják a konnektoros változattól?
Ezt alapvetően a piac fogja eldönteni. Az előző Prius eladásaihoz képest nem volt túl jelentős, hogy 87 ezer Prius Plug-in hybridet adtunk el belőle, az utóbbi szám viszont mégsem jelentéktelen. Biztosak vagyunk benne, hogy az új PHV jelentősebb szeletet fog hasítani magának, mint elődje, de ezt valóban az egyes piacok fogják eldönteni, természetesen jelentős befolyásoló tényezők lesznek a piaci/állami ösztönzők is.
Családosok számára nagyon vonzó lehet FCV Plus néven kiállított üzemanyagcellás koncepciójuk. Mikorra várható mindez szériagyártásban?
El kell szomorítsam őket, soha. Az FCV Plus csak tanulmány, akként viszont nagyon fontos. Mutatja, hogy az üzemanyagcellát, a hidrogénből történő áramtermelést nem csak a közlekedés, hanem az energia alapú világ megoldásának tartjuk. Az FCV Plus által ugyebár otthonunk egyes fogyasztóit is az autónk által előállított árammal üzemeltethetjük. Ez globális szinten is komoly emissziócsökkentési potenciált ad. De ez azért még a távolabbi jövő, ma a Mirai a luxusautók világában kínálja már megvásárolhatóan az üzemanyagcellás technológiát. Célunk, hogy ezt is demokratizáljuk, ahogyan tettük az elmúlt két évtizedben a ma már a Yarisban is megszokott hibrid technológiával. Ma utóbbi van még a középpontban, koncepciónk szerint az elkövetkezendő évtizedekben a hibridek és az üzemanyagcellás, azaz egyaránt villanymotorral, vagy legalább villanymotorral is hajtott autók együttesen fogják a palettánkat alkotni. Mindkét technológiában van még fejlődési lehetőség, de az üzemanyagcella valóban új világot ígér. Az már – egy hibrid akkumulátorával szemben – nem csak az autó élettartamára, hanem hosszabb életciklusra fog szólni. Így nem csak autónk életciklusában, hanem azon túl is elláthatja otthonunkat árammal - a Toyota így további nagyon jelentős emissziócsökkentést, fenntarthatóbb világot kíván elérni.
Szép jövőkép, köszönjük az interjúlehetőséget!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 01:16
  Permalink

  Az audio rendszer nálam a merevlemezes.
  A vinyót nem lehet feltölteni mp3-al csak audiocd-t berakva maga rippeli le a zenét (nem mp3ra).
  Optika olvas dvdt, csak egy kis gond van vele, 255 szám amit kezel a dvdn.
  Usbt nem lehet utólag rákötni.
  Bluetooth meg nem mindig csatlakozik, illetve néha gondol egyet és szám közepén vált a következőre.

 • 2017.10.28. at 01:16
  Permalink

  Nekem is 3-as van, az audiorendszere teljesen jó, bár lehet, hogy az enyém más típussal van szerelve. A klíma nem igazán befolyásolja a fogyasztást, mivel ez nem ON/OFF módban működik, mint a többi autónál, hanem tud akár folyamatosan 15%-on is dolgozni. Nem is lánc/szíj hanem külön villanymotor hajtja a kompresszort. Ellenben a fűtés csak a belsőégésű hulladékhőjével lehetséges (nincs elektromos fűtése) hidegebb időben azt vettem észre, hogy sokszor csak amiatt jár a motor. Ha kikapcsolom a fűtést leáll a motor 🙂 . Érdekes műszaki megoldást, még fejlesztésre vár 🙂 . 20 évesen szerintem semmilyen autó nem áll stabil műszaki alapokon, ilyen öreg priust sem vennék annyi szent. Az enyém 6 éves, de 10 éves koráig garancia van a hajtásláncra. Az akkumulátorokat minden kötelező szervizlátogatás alkalmával műszeresen ellenőrzik, nincs velük baj. Mindig is Toyotáink voltak, azok elektromos rendszerétől nem félek, több mint 20 évre visszamenőleg sem volt ilyen jellegű meghibásodásom. Aki használt példány vásárlásán töri a fejét vigye be egy Toyota szervizbe állapotfelmérésre. Ott le tudják műszeresen tesztelni az egész rendszert és után tudnak nézni a múltjának. Nekem 2 órát vizsgálgatták 13.000 Ft-ért (mindent érintő átfogó vizsgálat), nem nagy pénz érte. A fogyasztását pályán kívül valóban könnyedén 5 liter alatt lehet tartani (városban is). Jól kitalált rendszer ez, ha ésszel vásárolunk akkor nincs benne kockázat. Egy dolog nem tetszik benne, kicsit erősnek érzem a menetzajt. A IV-est próbáltam, az sokkal halkabb.

 • 2017.10.28. at 01:16
  Permalink

  Ha lehetőségem lett volna rá, két kérdést biztosan feltettem volna az úriembernek:

  1. Mennyi kockázatot rejt magában egy 1. generációs Prius megvásárlása? Egy hibrid Toyota majd’ 20 évesen is állhat stabil lábakon műszakilag?

  2. A Toyota sosem tervezte, hogy teljesen elektromos hajtású autókat gyártson?(Nekem úgy tűnik, hogy nyilván nem okozna nekik gondot, csak egyszerűen a jövőt nem ebben látják.)

  Ja, és bár igaz, hogy nem vágott volna a témába, de rákérdeztem volna, mi lesz az Avensis-szel? Lesz-e utódja, ha igen, lesz-e belőle hibrid – és ha nem lesz utódja, akkor egy újabb SUV-val tervezik a “kiváltását”?

 • 2017.10.28. at 01:16
  Permalink

  Prius III – autópályán tényleg jól teljesít. 120 tempónál úgy 5 liter. 140-nél 5,4 liter (klímával).
  5 éves de aksi teljesen jó. Egyetlen bánatom, mikor vettem nem volt elég zsé egy pluginre.
  Meg azért elbeszélgetnék én is az egyik fejlesztővel (audio rendszer), mert amit csináltak már 2011-ben is vicc volt.

Vélemény, hozzászólás?