Videó: drónnal razziáztak vasúti átjáróknál, nem is ok nélkül

A levegőből figyeltek a rendőrök: még mindig nem tanultuk meg, hogy a vonatsín nem játék

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ezúttal Kiskunhalason akcióztak drónnnal az egyenruhások, a vasúti átkelőhelyeken szabálytalankodókra vadásztak. Bár az utóbbi időben is rengeteg súlyos baleset történt a síneken, a szabálysértések számát elnézve ez továbbra sem rettenti el a sofőröket.

Kiskunhalason és környékén tartott nagyszabású – 8 helyszínre kiterjedő – közlekedésrendészeti akciót a rendőrség a készenlétisek speciális állományával és egy motoros rendőrrel kiegészülve 2022. április 21-én. A vasúti átjáróknál előforduló szabálytalanságok kiszűréséhez a levegőből támadtak, drón segítségével fülelték le a szabálytalankodókat. Mindez különösen fontos közlekedési szituáció, jó eséllyel halálos kimenetelű balesetek következhetnek be, ha az autóvezetők figyelmen kívül hagyják a szabályokat.
Hirdetés
Ennek ellenére sokakat nem hat meg a pirosan villogó fény: minden helyszínen akadtak sofőrök, akik a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtottak. Egyéb szabálytalanságokat is sikerült így kiszűrni, több sofőr közvetlenül a vasúti átjáró után, a felfestett záróvonal ellenére kezdett előzésbe, illetve egy ittas és jogosítvány nélküli autóst is sikerült elcsípniük a rendőröknek. A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60.000 forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki, a többi szabálytalankodó pedig szabálysértési eljárással távozott.

Fontos viszont megjegyezni, hogy ezzel igencsak jól jártak a piroson áthajtó sofőrök, ha ugyanis a rendőrdrón helyett egy vonat érkezik váratlanul, akkor még akár az életükkel is fizethettek volna a szabálytalan manőverért.

Éppen ezért a rendőrség munkatársai mindenkit kérnek a szabályok betartására. A KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, a síneken pedig kizárólag akkor hajthatunk át, ha a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad, a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad, illetve nem kaptunk „Megállj!” jelzést a vasúti jelzőőrtől.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.04.24. at 21:57
  Permalink

  Ebből legalább két tilos jelzés is véleményes, kikockázva látszik, hogy két autóhossz volt a lámpáig, vagyis max. 10 méter. Féktávon belül váltott tilosra.

 • 2022.04.26. at 17:52
  Permalink

  A vasúti piros előrejelzés elég gázos… Ott vagyok x méterre és pirosra vált a sorompó még meg sem indult, megállni már nem tudok, de nem is akarok, mert mögöttem is jönnek, szóval ez a piros hagy kívánni valót maga után. Ez kb. olyan mintha az útkereszteződésekben nem lenne sárga lámpa, hanem rögtön piros. Nos ezzel szerintem vissza is él a hatóság. No… ezt azért felül kellene bírálni és technikailag módosítani. Villogó piros, majd folyamatosan világító piros. Aki illetékes tegyen ez irányba lépéseket, addig viszont jó bevétel a hatóságnak és lehet pontokat adogatni

 • 2022.04.27. at 00:04
  Permalink

  Jellemző az inkorrekt vegzálása az autósoknak.
  Az éppen pirosan villogni kezdő lámpán áthaladás, az baromira veszélyes és üldözendő cselekedet.
  Hányingerem van ettől a rendszertől!

Vélemény, hozzászólás?