Villanyárammal küszöböli ki a turbólyukat a BMW

Elektronikus turbófeltöltőt szabadalmaztatott a BMW

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eltűnik a turbólyuk, megkerülő szelepre sincs szükség a BMW új, elektronikus turbófeltöltőjével.

Sajnos a galériában mellékelt, a BMW-fanatikusok által szerkesztett F30post.com által megjelentetett műszaki rajzokat nem igazán tudjuk értelmezni, de a lényeg, hogy a turbólyukat villanymotorral és egy sor apró kuplunggal kiküszöbölő elektronikus feltöltőt fejlesztett ki és szabadalmaztatott a BMW.
Gázadáskor villanymotor pörgeti fel a teljesítményt optimalizáló turbót, majd amikor nincs rá szükség, az akkumulátort visszatöltő generátorként működik a szerkezet.
Hirdetés
Ráadásul ennek során a turbó túlzott sebességű forgását is megakadályozza a kis villanymotor, és ennek köszönhetően a hagyományos megkerülő szelep (wastegate) is lehagyható a turbóról.
Egyelőre nem tudni, hogy a BMW mikor és melyik modellben kívánja bevezetni legújabb fejlesztését, de korábbi pletykák már felrebbentek arról, hogy a következő generációs M3-ast már ilyen technikát felvonultató motor fogja hajtani.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?