Viszlát, gyorshajtó csomagfutárok? Íme a Ford legújabb kütyüje!

Videó: haszonjárműveiben a sebességhatárokra automatikusan lassító rendszert tesztel élesben a Ford

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még nem kötelező jelleggel, tehát úgymond "felülírhatóan", de a jövőben aktívan beavatkoznak majd a Ford haszonjárművei a figyelmen kívül hagyott közlekedési táblák láttán, ráadásul a sebességkorlátozott zónákba behajtva GPS alapon is reagálnak majd.

Már nem kell sokat várni, hogy az önvezető technológiák a hétköznapokba is lejussanak. A távolságtartós és sávtartós tempomat már jó ideje barátunk az autópályákon, sőt, egyes biztonsági rendszerek már most is megóvhatnak minket hirtelen bekövetkező balesetektől és beavatkozhatnak az új személyautókban. A sebességhatárok aktív, automatizált betarttatására viszont eddig még viszonylag kevés sikeres próbálkozás akadt. Egyes autók például rendszeresen félreértik a táblákat, más sávoknak, esetleg csak bizonyos járműkategóriáknak szóló jelzésekre reagálnak automatikusan, de tévesen. Ezzel az a gond, hogy hiába funkcionál egy ilyen rendszer alapesetben jól, ezzel segítve a hétköznapi közlekedést: ha egy-egy idegesítő hibát vét, az mélyebben belevési magát az ember emlékezetébe.
Hirdetés
Ezt a technológiát a Ford Pro GPS alapú ellenőrzéssel társította, ha ugyanis az autó előre tudja, hogy ott van egy tábla, amire lassítania kell, vagy épp amit figyelmen kívül kell hagynia, akkor jóval hatékonyabban avatkozhat be, és csak a térképadatoktól eltérő helyzeteket kell az adott pillanatban mérlegelnie. Az épp tesztelt technológiát ráadásul a haszonjárművek piacán, egy a városi terítésre szánt E-Transittal mutatták be videón a kékoválosok, ami azt jelenti, hogy ezzel főként településeken belül, az óvatlan gyalogosokkal és kerékpárosokkal tömött 30-as zónákban segítené a rendszer a sofőröket.

Ezekben a zónákban egy gyorshajtási csekknél sokkal súlyosabb dolgok is történhetnek, ha benézünk valamit.

A Geofencing Speed Limit Control névre hallgató technológiát jelenleg a németországi Köln városában tesztelik két E-Transittal. Amikor a rendszer akcióba lendül, akkor a sofőr értesítést kap az átlépett zónahatárról, miközben a jármű automatikusan beavatkozik. Jelenleg van lehetősége a sofőrnek felülírni az automatikát, később pedig még akár saját zónákat és útszakaszokat is hozzá lehet majd adni a térképhez egyéni sebességhatárokkal, sőt, akár bizonyos napszakokban vagy megadott időpontok közt is korlátozható egy-egy terület maximális sebessége. Aki dolgozott már városi terítésben, az tudja: megfelelően beállítva, a cég által elvárt sietségre optimalizálva komoly segítség lehet ez a futároknak és sofőröknek. Kellő szigorral, akár a későbbiekben az EU szabványoknak megfelelően kötelező biztonsági felszerelésként alkalmazva pedig a kerékpárosoknak, gyalogosoknak és magáncélból autózóknak okozhat nyugalmat, ám egyelőre még a nemzetközi szabályozás is kikapcsolhatóként írja elő az ilyesmit a jövőben. Ennek ellenére az a bizonyos jövő talán közelebb van, mint hinnéd: a 2022. július 6. után bemutatkozó, teljesen új modellek már nem léphetnek piacra ilyen technológia nélkül, 2024. július 7-től pedig már minden új autónak rendelkeznie kell aktív sebességhatárolóval. Ha kíváncsi vagy az előírás részleteire, vagy esetleg arra, hogy milyen egyéb felszerelések válnak még kötelezővé idén nyáron, akkor ide kattintva tájékozódhatsz ezekről ebből a korábbi cikkünkből.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?