Zöld út a zöld rendszámoknak

Mától már zöld rendszámokkal is találkozhatunk az utakon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2015. október 5-én adták át és szerelték fel az első zöld alappal és fekete betűkkel ellátott rendszámtáblát. Mostantól erről is felismerhetjük az elektromos autókat.


Szinte napra pontosan két hónapja számoltunk be arról, hogy zöld rendszámot fognak kapni az elektromos autók, tegnap pedig lencsevégre is kaptuk az első példányt. A Jedlik Ányos Klaszter célja, hogy 2020-ig a hazai járműpark 1,5 százaléka elektromos legyen. Emellett a villanyautók megkülönböztetéséről is gondoskodtak, mostantól már igényelhető a zöld rendszám. Ára ugyanannyi, mint a hagyományosé, azaz 8500 Ft-ot kell fizetni érte.
Hirdetés

A két hete megrendezett Magyar Elektromobilitás Napján elhangzott, hogy két év múlva, 2017-ben robbanhat az e-bomba az európai és egyben hazai piacon is. Emellett arról is beszámoltunk, hogy hamarosan 150 új villanytöltő létrehozását tervezik szerte az országban. Arról jelenleg még nincs információ, hogy milyen előnyökkel jár majd a zöld rendszám használata. Pl. lehet-e majd használni a busz sávot? Nem kérdés, hogy egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az e-autók, hatótávjuk és áruk azonban jelenleg még kívül esik az átlagautósok komfortzónáján. Amennyiben a Jedlik Ányos Terv az ígéreteknek megfelelően áfamentességet hoz, akkor jelentősen közelebb kerülnek majd, ám ez legkorábban és legjobb esetben is csak jövőre várható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Lássuk csak: “ostoba középiskolás hülyegyerek” – az már nagyon rég volt. “Csak itt nagy a pofája” – a te fajtáddal az életben sokszor meggyűlt már a bajom, az itteni dolgok már rutinszerűen mennek. “40 éves szűz” – jó film, de sajnos mellélőttél, régóta kapcsolatban, a párom imád politizálni, más oldalakon ő is keményen osztja az “észt”. Jól egymásra találtunk, mi? A felgyülemlett dühről annyit, hogy NINCS. Látnád a fejemet, öcsém. Eszméletlen jókat röhögök rajtatok. Úgy is mondhatnám, hogy “you make my days”.

  Ez a “bagoly mondja verébnek” szindróma, amiben szenvedsz. Vagy a “más szemében meglátja a szálkát, de a sajátjában a gerendát nem”. Magadra ismertél? És ezek után nem vallod magad dilettánsnak? A vakbelem hahotázik:)

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Hagyd, csak egy ostoba középiskolás hülyegyerek, akinek nincs jobb szórakozása a trollkodásnál. Csak itt nagy a pofája, az a valóságban meg egy 40 éves szűz lesz, akivel mindenhol felmossák a padlót, a felgyülemlett dühét pedig abban vezeti le, hogy itt gyalázkodik.

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Rejtett agressziót vélek itt felfedezni. Tudod, mit? Üss meg, vágj pofán. Képzeld azt, hogy én vagyok a monitorod. De aztán jó nagyot ám – már üvegszilánkok sincsenek, amik elvághatnák a kis kacsódat. De ha mégis megsérül, anyuci ad rá puszikát:)

  Tudod, kivel fuss össze? Camp Allen-nel. Hogy oda milyen “bőrt” viszel, az már csak a kettőtök dolga. De egy a fontos: legyetek diszkrétek:) Az élményeket pedig kéretik majd megosztani! Mondjuk a “Men’s Fitness” oldalán!:)

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Ott a pont, de nem kell csodálkozni, ettől a végtelenül tehetségtelen bandától, akik az óriási eszükkel termékdíjat vezettek be a napelemekre – a makogó bajúszkirály álkörnyeztevédő köztársasági elnök meg arcizom rándulás nélkül makogva aláírta az ezt szentesítő salátatörvényt -, akik megszüntették a környezetvédelmi minisztériumot – hiszen minek az ilyen marhaság ez is csak egy ilyen liberális huncutság -, akik képesek lettek volna pl. [b]havi 2126 Ft + ÁFA [/b]internetszolgáltatási díjra [b][i]havonta[/i] akár majdnem 3,8 millió Ft[/b] adókötelezettséget is kivetni – mondván hogy jól meg kell adóztatni az internetszolgáltatók extraprofitját ROFLMAO! 🙂 – azoktól csak csoda esetén várható valami értelmes dolog.

  Amúgy a zöld hátterű rendszám önmagában kevés. Én a következő rendszámokat vezetném be:
  – fekete rendszám: koromfekete háttérre vérvörös betűk, környezetvédelmi matrica nem kell rá. Az ilyen rendszámot kapó járművek nem hajthatnak lakott terület útjain, természetvédelmi területen és bárhol máshol sem ahol 1 km-es körzetben a járműben tartózkodók kivételével ember található 😛 . Minden megtett km után 150 Ft különadót kellene befizetni utánuk. Ezeket kapnák az undorító koromdízelek, juró-akárhány baromságtól függetlenül. 😉
  – szürke rendszám: világosszürke háttére fekete betűk, környezetvédelmi matrica kell rájuk a mostani szabályok szerint, szmogriadó alatt az érintett területen nem közlekedhetnek. Ezeket kapnák a nem gázolajos nem-hibridek.
  – fehér rendszám: fehér háttér, fekete betűk, környezetvédelmi matrica kell a jelenlegi szabályok alapján. Ezeket a nem gázolajos hibridek kapnák.
  – kék rendszám: világoskék háttér, fekete betűk, környezetvédelmi matrica kell a jelenlegi szabályok alapján. Ezeket kapnák a nem gázolajos, elektromosan külső forrásból is tölthető hibridek.
  – zöld rendszám: világoszöld rendszám, fekete betűk, környezetvédelmi matrica NEM kell hozzá, vagyonszerzési illeték, ÁFA, biztosítási adó, súlyadó, teljesítményadó, meg az anyámpicsájaadó egységesen NULLA, dugódíj, autópályadíj, parkolási díj NULLA. Ezeket viszont csak és kizárólag a nulla lokális emissziót produkálni képes járművek kaphatják meg (tehát az olajmaffia végtelenül szánalmas hidrogénes baromságai nem).
  Amelyik jármű meg egyik fenti kategóriába sem esik bele, az automatikusan szürke rendszámot kap.

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Persze, hisz te vagy az értelem fénye számomra a sötét éjszakában, hát nem tudtad? 😀
  Gondoltam, szerzek neked egy jó napot, hogy ne csak magaddal beszélgess, gondolom, már biztos hiányzott, hogy fröcsöghess egy kicsit rám. 🙂

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  “Kognitív gondolkodás.” Hogy te miket tudsz? Honnan puskáztad? Meg aszongya hogy “fingreszelés”. Na ez az, amit te csinálsz. A “dilettantizmus” szleng változata. Azért valld be, hogy “zöld rendszám” témában most tanultál valamit. Az IQ-szinted már kezd elmozdulni a 0-tól. Még a végén Szász Marci lesz belőled.:)

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  csak hogy teljes legyen a káosz 😀

  Lassú járművek rendszáma. Fehér alapon piros karakterek.
  Mezőgazdasági járművek rendszáma. Fehér alapon zöld karakterek.
  természetesen mezőgazdasági járművet LEHET lassújárműként vizsgáztatni, a különbséget a kettő között nem ecsetelném..(nem csak a sebesség)

  mindkét rendszám szögletes 😀
  a háromszög alakú rendszámokat 1999-ig lehetett használni 😀

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  [i]nem te, komám, mert te konkrétan a legnagyobb vagy[/i]

  Tőled ezt dicséretnek veszem. 😀

  Általában a zöld rendszámot kifejezésként is szövegkörnyezetben használják, így nem túl megterhelő kognitív gondolkodással azért ki lehet következtetni, hogy munkagépről vagy elektromos autóról van-e szó. Felesleges fingreszelés, amit csinálsz ebben a témában is.

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Minek környezetvédelmi matrica a zöld rendszámra? Illetve alap lenne a buszsáv, de hát kell a pénz, nehogy attól a kevés villanyautós büntetésből is elessen állambácsi….

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  És aki nem teljesen kretén(nem te, komám, mert te konkrétan a legnagyobb vagy), az talán tudja értelmezni is azt, amit az imént írtam. A “zöld rendszám” kifejezést már használjuk sok-sok éve – ez főleg mezőgazdasági gépeken, kombájnokon, csettegőkön látható. Fehér alapon zöld betűk és számok – de “zöld rendszámnak” mondjuk. Anno volt a “háromszög-rendszám” – ezt váltotta ki a piros- és a zöld rendszám. Úgy tudom, a max. sebesség különbözteti meg a kettőt – a piros rendszámos le van korlátozva 25 km/h-ra, a zöld rendszámos haladhat gyorsabban.
  Most megint van egy “zöld rendszám” – zöld háttéren fekete betűkkel és számokkal. Az elektromos hajtású autóknál.
  Legalább ne ugyanúgy hívnák mind a kettőt.
  De dilettánsoknak hiába koptatom a számat. Úgyis én vagyok a kretén. Vagy nem:)

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Szerintem aki nem teljesen kretén, meg tud különböztetni egy munkagépet és egy elektromos autót, és a rendszámtábláikat is, pláne mert még csak nem is hasonlítanak, hiába van mindkettőben zöld. És talán a kormányablakban sem szecskázógépre fogják kiadni a forgalmit és a rendszámot, ha egy Nissan Leaf-et vagy egy i3-at, netán egy Teslát szeretne valaki forgalomba helyeztetni.

 • 2017.10.28. at 12:35
  Permalink

  Ez a fogalom, hogy “zöld rendszám”, már el lett lőve a mezőgazdasági gépekre. Ami általában így kezdődik, hogy “M 0…” Erre egy más kifejezést kellett volna kitalálni.

Vélemény, hozzászólás?