Azonos áron, de rövidebb időre kapjuk ez évtől a jogosítványt

Csökkent a jogosítványok érvényességi ideje, de van kiskapu

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az idei évtől már nem az orvosi vizsgálat napja határozza meg a jogosítványok érvényességét, hanem a sofőr születési dátuma.


Meglepő változással szembesültek azok, akik idén év elején újították meg jogosítványukat, míg eddig az orvosi vizsgálat, egészen pontosan az igazolás kiállításának napja határozta meg, hogy meddig lesz érvényes a jogosítvány, mostantól az egyszerűség kedvéért minden friss, illetve megújított jogosítvány a delikvens születésnapján jár le, de amennyiben valaki egy héttel a születésnapja előtt újítja meg jogosítványát, akkor egy hét híján egy évet el is veszít jogosítványa érvényességéből. Életkor, illetve egészségi állapot függvénye, hogy mennyi időre kaphatunk hosszabbítást, 50 éves korunkig akár 10, felette már csak 5, 60 felett 3, míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a jogosítvány hosszabbítása. De ugyebár az a 70 év feletti, aki egy héttel születésnapja előtt újít, az ugyanúgy csak „két születésnapnyi”, jelen esetben 53 hétnyi hosszabbítást kap, mint az, aki akár a születésnapja utáni napon, így valóban két évig, kétszer annyi ideig élvezheti jogosítványát. Kivétel, hogy a 2 évnél rövidebb egészségügyi alkalmasság esetén továbbra sem a születési dátumhoz kötik a jogosítvány érvényességét.
Hirdetés
Mibe kerül?
Tavalyi újítás, hogy az első jogosítvány kiállítása ingyenes, a hosszabbításkor kiadott új plasztikkártyáért azonban 4000, illetve 62 éves kor felett már csak 2300 forint fizetendő. Nincs ingyen az orvosi vizsgálat sem, az 50 éves kor alattiak 7200 forintot kell fizessenek, az 50-60 év közöttiek 4800, a 60-70 közöttiek 2500, míg a 70 év felettiek 1700 forintot. 2015 óta az alvászavart is figyelik az orvosi vizsgálaton, aki gyanús, az hónapokig tartó részletes vizsgálatra számíthat. Ajánlott tehát nem az utolsó pillanatra hagyni a jogosítvány megújítását, a legjobban akkor járunk, ha nem sokkal szülinapunk után megyünk orvoshoz, majd remélhetőleg mihamarabb az okmányirodába, jogosítványunk úgyis csak addig a napig fog élni.
Melyik dátum mit jelöl?

A vezetői engedély előlapján a 4(b). rovatban a vezetői engedély érvényességi ideje olvasható. Eddig az időpontig használható az okmány a személyazonosság igazolására belföldön (ez a kiállítástól számított tíz év, a 70. életévüket betöltöttek esetében határidő nélkül). Itt az érvényességi idő korábban is a születési dátum napjáig szólt.
A vezetői engedély hátoldalán a 10. oszlop a sikeres vizsga időpontját jelöli, amikor jogosultságot szereztek az adott kategóriára. Mellette a 11. oszlopban található kategóriánként a vezetési jogosultság érvényességi ideje. Ezen időpont lejártát követően az adott kategóriára vonatkozó vezetési jogosultság megszűnik, ugyan az okmány továbbra is érvényes lehet, de az csak személyazonosság igazolására használható.
Az érvényességi időpont a 2012. augusztus 24-ét követően kiadott vezetői engedélyek esetében nap.hó.év formátumú, míg a korábban kiadott vezetői engedélyek esetében év.hó.nap. formátumú.
Forrás: police.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    zsukov
    Nekem aug.08-án jár le a jogsim és 11.-én születtem.Most három nap miatt vesztek egy évet? Inkább blicceljek addig? Pedig egyszer már hozzá igazították a névnapomhoz a dátumot.Akkor is vesztettem 1 évet.

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Elég átlátszó, de attól még aljas lehúzás. Vagy egy évet veszítesz, azért kerül majd többe, vagy büntetést fizetsz, mert egy-két napig kénytelen vagy lejárt jogsival közlekedni. Mindegy, hogy milyen itt a kormány, megoldja, hogy az Állam rosszhiszemű, mohó és aljas legyen…

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Ebben az országban mindent fordítva csinálnak, mint a földgolyó nagy részén.Egyszerűsítés helyett bonyolítanak, ha adót kéne csökkenteni a gazdaság fejlődése érdekében, inkább emelnek.Már egy “egyszerű” villanyszámla értelmezéséhez is egy külön tudományág kell…hát ez detto ugyanaz.Lassan már a rendőr sem igazodik ki a sok évszám meg érvényesség között…szánalmas

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Hála istennek én lecseréltem Németre a jogsim még pár évvel ezelőtt. 2030-ig érvényes és utána is csak egy vizsgálat aztán megint jó hosszú időre megkapom. Abból a szánalmas országból már semmi nem kell.

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Ez azt jelenti, hogy mostantól minden jogosítvány hosszabbítással 1 évet veszít, akinek a születésnapja nem munkanapra esik és aznap nem tudja az orvost és az okmányirodát is elintézni. Pont úgy, mint a rezsicsökkentés, ”olcsóbb” mégis többet kell befizetni ugyanakkora időszakra.

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Végre, pont most akartam utánanézni ezeknek a lejárati dátumokank. Munkatársanak év.hóap.nap nekem meg nap.hó.év 😀 De mire rájöttünk… már matekoltunk hogy kinek mikor járt le 🙂
    De hát 2012.08.24 óta akkor máshogy jeölik.. amúgy nem lett volna jobb teljes évet is kiírni az ilyen kavarok miatt???

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Jó kérdés, hogyan lesz valaki “gyanús” az orvosi vizsgálaton.
    Szerintem 2 lehetőség van erre.
    1, vagy ásít egyet-kettőt az orvosi vizsgálaton.
    2, vagy arra a kérdésre hogy van-e alvászavara, igennel válaszol.
    A 30-as bombázó szerintem lesz a térítésmentes opciók között…(már akinek nincs otthon erre lehetősége)

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    A szezőtől:”2015 óta az alvászavart is figyelik az orvosi vizsgálaton, aki gyanús, az hónapokig tartó részletes vizsgálatra számíthat.”
    Amennyiben így van kérem, hogy egy 30-as bombázóval alvás zavarodjak egy hétig, hogy biztos legyen a diagnózis!Mégis hogy vizsgálják kifejtené valaki???

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Ujabb pénzszerzési manipuláció. Más országokban is működik, de a jogsitulajdonos számáéra kedvezőbb dátum felé kerekítenek. Én idén márciusban leszek 70 éves, januári orvosit vittem, mivel jan. végéig érvényes a jogsim. Az orvosi papir szerint 220 jan-ig kellene megkapnom a jogsit, evvel szemben 2019 márciusig lesz érvényes az okmányiroda szerint. Mi lesz 2 év múlva. Ha a születésnapom után megyek orvoshoz, akkor érvénytelen jogsival kell közlekednem, ha csak egy nappal korábbi igazolást viszek, akkor újból vesztek egy évet. És hogy is van ez nálunk? orvoshoz vagy vizsgálatokhoz jutni nálunk azonnal lehet?, vagy már most kezdjem el az “időpontokat” begyüjteni. Aki ezt kitalálta nem gondolta végig,- csak a jó pontot akart szerezni az ujabb pénzszerzésért, az autóso ujabb lenyúlásáért

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Melyik hülye barom állat találta már ezt ki?
    PL aki ünnepnapon született, az mit fog csinálni? Mindig lejárt jogsival kell majd közlekednie, hogy ne bukjon 1 évet?

    Komolyan ennyi dilettáns valakinek rokona/ismerőse, és ezek hozzák a csuda jó törvényeket

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Úgy tudom Németországban egyszer kell levizsgázni vezetésből (személyautó) és nincs rá határidő utána, hogy meg kellene újítani az érvényességét.Csak orvosi vizsgálat van 10 évenként, korosabbaknál nem tudom mennyi.Aki jobban értesült írja meg!Tisztán látszik, hogy mennyire szívatják az autósokat.(mással másokat is)
    Amennyiben így van Németországban, nem jöhetnek az EU jog harmonizációval magyarázatként.

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    70 éven felüli vagyok és 2017. május 20. van a 4(b). , ugyanakkor a születésnapom szeptember 11.
    Jól értelmezem? Május 20. érvényesség megújítás és szeptember 11 újból megújítás!!! Ez kétszer 1700.-Ft
    Választ várok a ratvaimi@gmail.com– ra

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    “Az autóvásárlással kapcsolatos eljárásdíjak csökkentésén dolgozik a Miniszterelnökség, akár teljesen ingyenessé is válhat a forgalmi engedély kiadása.’

    Hopp, már meg is van miből szedik be a forgalmikból adott engedmény kétszeresét…

  • 2017.10.27. at 22:54
    Permalink

    Micsoda újítás. Pár éve már volt ilyen, aztán visszavonták- pont azért mert méltánytalan volt, hogy az ember hónapokat vesztett, ha nem jókor született.

  • 2019.01.22. at 14:24
    Permalink

    Sajnos rosszabb a helyzet, mint előttem írták!
    Kétszer vagyunk megszívatva!
    Egyrész az, hogy májusban jár le a jogosítványom, s októberben születtem. Ez öt hónappal rövidíti meg a jogosítványom érvényességét.
    De nem! Még többel!
    Mostanság egy orvosi vizsgálat (+labor, szemészet, kardiológia stb. orvostól függ) átfutási ideje kb. 3 hónap! 2 éve emiatt kellett egy maszek kardiológushoz mennem (+15 eFt). Ráadásul az Okmányiroda az orvos vizsgálatindítási dátumára állította ki a jogosítványt, úgy, hogy itt is veszítettem 1 hónapot.
    A következő (2020 októberi dátumhoz is június-júliusban el kell kezdenem a vizsgálatokat,s ha 2-4 héttel korábban sikerül befejezni, akkor megint veszítek!
    Nem értem ezt, az államigazgatásban csupa hülye ember ül, akik ilyen szabályokat hoznak?
    Vagy vannak normálisak is, mint pl. a gk műszaki vizsgát 1 hónappal előbb is megcsináltathatom, az eredeti érvényességi dátumot növelik meg x évvel!?
    Jogosítványnál miért nem ez a szabály?
    Ezek szerint tényleg szívatják a nyugdíjasokat?

Vélemény, hozzászólás?