jan
6

Azonos áron, de rövidebb időre kapjuk ez évtől a jogosítványt

Csökkent a jogosítványok érvényességi ideje, de van kiskapu

2017. január 6., péntek 8:16 | Állapot: Friss

Az idei évtől már nem az orvosi vizsgálat napja határozza meg a jogosítványok érvényességét, hanem a sofőr születési dátuma.

%KA%Mostantól mindegy, hogy mikor újítjuk meg jogosítványunkat, az mindenképp csak születésünk napjáig fog élni, az jár jól, aki rögtön a szülinapja után újít, az érvényességet ugyanis csakis lefelé kerekítik%KA%

Mostantól mindegy, hogy mikor újítjuk meg jogosítványunkat, az mindenképp csak születésünk napjáig fog élni, az jár jól, aki rögtön a szülinapja után újít, az érvényességet ugyanis csakis lefelé kerekítik

Meglepő változással szembesültek azok, akik idén év elején újították meg jogosítványukat, míg eddig az orvosi vizsgálat, egészen pontosan az igazolás kiállításának napja határozta meg, hogy meddig lesz érvényes a jogosítvány, mostantól az egyszerűség kedvéért minden friss, illetve megújított jogosítvány a delikvens születésnapján jár le, de amennyiben valaki egy héttel a születésnapja előtt újítja meg jogosítványát, akkor egy hét híján egy évet el is veszít jogosítványa érvényességéből. Életkor, illetve egészségi állapot függvénye, hogy mennyi időre kaphatunk hosszabbítást, 50 éves korunkig akár 10, felette már csak 5, 60 felett 3, míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a jogosítvány hosszabbítása. De ugyebár az a 70 év feletti, aki egy héttel születésnapja előtt újít, az ugyanúgy csak „két születésnapnyi”, jelen esetben 53 hétnyi hosszabbítást kap, mint az, aki akár a születésnapja utáni napon, így valóban két évig, kétszer annyi ideig élvezheti jogosítványát. Kivétel, hogy a 2 évnél rövidebb egészségügyi alkalmasság esetén továbbra sem a születési dátumhoz kötik a jogosítvány érvényességét.

Mibe kerül?
Tavalyi újítás, hogy az első jogosítvány kiállítása ingyenes, a hosszabbításkor kiadott új plasztikkártyáért azonban 4000, illetve 62 éves kor felett már csak 2300 forint fizetendő. Nincs ingyen az orvosi vizsgálat sem, az 50 éves kor alattiak 7200 forintot kell fizessenek, az 50-60 év közöttiek 4800, a 60-70 közöttiek 2500, míg a 70 év felettiek 1700 forintot. 2015 óta az alvászavart is figyelik az orvosi vizsgálaton, aki gyanús, az hónapokig tartó részletes vizsgálatra számíthat. Ajánlott tehát nem az utolsó pillanatra hagyni a jogosítvány megújítását, a legjobban akkor járunk, ha nem sokkal szülinapunk után megyünk orvoshoz, majd remélhetőleg mihamarabb az okmányirodába, jogosítványunk úgyis csak addig a napig fog élni.

Melyik dátum mit jelöl?

%KA%Több dátummal is találkozunk jogosítványunkon. A kártya előlapján csak a kártya érvényessége látható, hátul látható a 11. oszlopban, hogy meddig használhatjuk vezetői engedélyként%KA%

Több dátummal is találkozunk jogosítványunkon. A kártya előlapján csak a kártya érvényessége látható, hátul látható a 11. oszlopban, hogy meddig használhatjuk vezetői engedélyként

A vezetői engedély előlapján a 4(b). rovatban a vezetői engedély érvényességi ideje olvasható. Eddig az időpontig használható az okmány a személyazonosság igazolására belföldön (ez a kiállítástól számított tíz év, a 70. életévüket betöltöttek esetében határidő nélkül). Itt az érvényességi idő korábban is a születési dátum napjáig szólt.

A vezetői engedély hátoldalán a 10. oszlop a sikeres vizsga időpontját jelöli, amikor jogosultságot szereztek az adott kategóriára. Mellette a 11. oszlopban található kategóriánként a vezetési jogosultság érvényességi ideje. Ezen időpont lejártát követően az adott kategóriára vonatkozó vezetési jogosultság megszűnik, ugyan az okmány továbbra is érvényes lehet, de az csak személyazonosság igazolására használható.

Az érvényességi időpont a 2012. augusztus 24-ét követően kiadott vezetői engedélyek esetében nap.hó.év formátumú, míg a korábban kiadott vezetői engedélyek esetében év.hó.nap. formátumú.

Forrás: police.hu

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (20 db)

PB70 írta: 3 hete

Én most szembesültem vele, hogy több, mint 18000Ft-ért 4 évre kapok jogosítványt. Regisztrált diabétesz miatt, (amit diétával és gyógyszerrel szinten tarok) szakértői igazolást kell kérnem, ami 7200Ft. 50 évnél fiatalabb vagyok, a háziorvosi vizsgálat szintén 7200Ft. Az orvosi igazolás kiállításakor tünt fel, hogy a 2017.09.25.én kiállított igazolás csak 2021.10.12-ig!!!!! érvényes. a Jogosítvány Kiállításának díja újabb 4000Ft. Tehát 18400Ft-ért sikerült a jogosítványt 4év és két hétre meghosszabbítani!
Valaki meg tudja magyarázni, hogy miért?!

A válaszoláshoz belépés szükséges
hszóló írta: 2 hónapja

miért nem elég hónapban megjelölni a lejárati időpontot? napok is számítanak az egészségügyi állapotnál...?

A válaszoláshoz belépés szükséges
zsukov írta: 4 hónapja

zsukov
Nekem aug.08-án jár le a jogsim és 11.-én születtem.Most három nap miatt vesztek egy évet? Inkább blicceljek addig? Pedig egyszer már hozzá igazították a névnapomhoz a dátumot.Akkor is vesztettem 1 évet.

A válaszoláshoz belépés szükséges
B12 írta: 4 hónapja

Elég átlátszó, de attól még aljas lehúzás. Vagy egy évet veszítesz, azért kerül majd többe, vagy büntetést fizetsz, mert egy-két napig kénytelen vagy lejárt jogsival közlekedni. Mindegy, hogy milyen itt a kormány, megoldja, hogy az Állam rosszhiszemű, mohó és aljas legyen...

A válaszoláshoz belépés szükséges
octi írta: 5 hónapja

Ebben az országban mindent fordítva csinálnak, mint a földgolyó nagy részén.Egyszerűsítés helyett bonyolítanak, ha adót kéne csökkenteni a gazdaság fejlődése érdekében, inkább emelnek.Már egy "egyszerű" villanyszámla értelmezéséhez is egy külön tudományág kell...hát ez detto ugyanaz.Lassan már a rendőr sem igazodik ki a sok évszám meg érvényesség között...szánalmas

A válaszoláshoz belépés szükséges
KoviTibi írta: 5 hónapja
A-Lex írta: 9 hónapja

Ez azt jelenti, hogy mostantól minden jogosítvány hosszabbítással 1 évet veszít, akinek a születésnapja nem munkanapra esik és aznap nem tudja az orvost és az okmányirodát is elintézni. Pont úgy, mint a rezsicsökkentés, ”olcsóbb” mégis többet kell befizetni ugyanakkora időszakra.


Igen, pontosan.
Vagy rendszeresen jár egy pár napig lejárt jogsival... Én emellett döntöttem.

A válaszoláshoz belépés szükséges
svatek2233 írta: 6 hónapja

Hála istennek én lecseréltem Németre a jogsim még pár évvel ezelőtt. 2030-ig érvényes és utána is csak egy vizsgálat aztán megint jó hosszú időre megkapom. Abból a szánalmas országból már semmi nem kell.

A válaszoláshoz belépés szükséges
A-Lex írta: 9 hónapja

Ez azt jelenti, hogy mostantól minden jogosítvány hosszabbítással 1 évet veszít, akinek a születésnapja nem munkanapra esik és aznap nem tudja az orvost és az okmányirodát is elintézni. Pont úgy, mint a rezsicsökkentés, ”olcsóbb” mégis többet kell befizetni ugyanakkora időszakra.

A válaszoláshoz belépés szükséges
dpetiba2 írta: 9 hónapja

Végre, pont most akartam utánanézni ezeknek a lejárati dátumokank. Munkatársanak év.hóap.nap nekem meg nap.hó.év :D De mire rájöttünk... már matekoltunk hogy kinek mikor járt le :)
De hát 2012.08.24 óta akkor máshogy jeölik.. amúgy nem lett volna jobb teljes évet is kiírni az ilyen kavarok miatt???

A válaszoláshoz belépés szükséges
BN(W) írta: 9 hónapja

Jó kérdés, hogyan lesz valaki "gyanús" az orvosi vizsgálaton.
Szerintem 2 lehetőség van erre.
1, vagy ásít egyet-kettőt az orvosi vizsgálaton.
2, vagy arra a kérdésre hogy van-e alvászavara, igennel válaszol.
A 30-as bombázó szerintem lesz a térítésmentes opciók között...(már akinek nincs otthon erre lehetősége)

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

Egy híján húsz Toyota RAV4 szolgálja a MOL-Pick Szeged csapatát

Toyota RAV4 Hybridekbe ültek a MOL-Pick Szeged kéziladásai

2 órája – Autósvilág hírei

Már hatodik éve támogatja a MOL-Pick Szeged kézilabda csapatát a világ legzöldebb és leginnovatívabb gyártójának is tartott Toyota. Idén új RAV4 Hybridekbe ülhettek a játékosok.


Gyárat nyitna a BMW Oroszországban, a Mercedes már építkezik

A következő BMW-d már az oroszoktól jöhet

4 órája – Autósvilág hírei

Új gyárat építene a BMW, egy az utóbbi években csökkenő újautó-piaccal rendelkező országban. Oroszországban az utóbbi időben többen meglátták a potenciált, köztük a Mercedes is.


Folytatódik a Ford és a Michelin együttműködése

Sportabroncsokat kap az új Mustang

7 órája – Autósvilág hírei

Mostmár azt is tudjuk, hogy milyen abroncsok segítenek a frissített Ford Mustangnak elérni a 4 másodperc alatti 100 km/h-ra való gyorsulást.


Friss tesztek

Opel Insignia Sports Tourer Dynamic 2.0 CDTI AWD teszt

Az utolsó igazi Opel? Insignia Sports Tourer Videó

Kombiként kezdeti csúcsdízelével és összkerékhajtással is meggyőző volt az új Insignia, de eláruljuk, van ennél jobb konfiguráció.


Mercedes-Benz GLA 220 d 4Matic 7G-DCT teszt

Feszült pillanatok - Mercedes-Benz GLA teszt

Elismerem, hogy jól néz ki, bár ehhez kell az új kanyon-bézs fényezés. Játszik a menetfény színeivel és a beltéri világítással, tökéletes a színház, aztán felhörren a Sprinter.


Mini Countryman John Cooper Works teszt

Hívj csak hot hatchnek! - Mini Countryman JCW teszt

Terepralis gyökerekkel a háta mögött nagyot domborít szegmensében a Countryman JCW, utóbbi betűtrió pedig garancia a valódi tudásra.

Még több teszt

Használtautó.hu

VOLVO XC70 2.4 D [D5] AWD Momentum

VOLVO XC70 2.4 D [D5]...

Ár: 1.990.000 Ft

Évjárat: 2007 / 6

Kivitel: Városi terepjáró (crossover)

Üzemanyag: Dízel

SKODA OCTAVIA Combi 1.6 CR TDI Style 1.tulaj.Magyar.Szervizkönyv

SKODA OCTAVIA Combi 1....

Ár: 3.980.000 Ft

Évjárat: 2015 / 10

Kivitel: Kombi

Üzemanyag: Dízel

RENAULT TRAFIC 1.9 dCi L1H1 [Business]

RENAULT TRAFIC 1.9 dCi...

Ár: 1.250.000 Ft

Évjárat: 2001 / 5

Kivitel: Kisbusz

Üzemanyag: Dízel

Még több autó