aug
31

Nincs meg a törzskönyv - nyakamon marad az autó?

Mit tegyünk, ha elhagytuk autónk törzskönyvét?

2012. augusztus 31., péntek 10:55 | Állapot: Friss

Egy autó eladásakor nem csak annak forgalmi engedélyét, hanem az eladó nevére szóló törzskönyvet is át kell adni a vevőnek. Mit tegyünk, ha nincs meg?

%KA%A forgalmi mellett ma már ez a kis plasztiklap is igazolja a tulajdonjogot. Az autó eladásakor át kell adni a vevőnek, ő pedig le kell adja az okmányirodában%KA%

A forgalmi mellett ma már ez a kis plasztiklap is igazolja a tulajdonjogot. Az autó eladásakor át kell adni a vevőnek, ő pedig le kell adja az okmányirodában

Kétségbeesett levet kaptunk a minap − egyébként a használttesztünkben is kipróbált Mazda E 2200 tulajdonosától: nincs meg az autó törzskönyve, ami mondjuk egy 13 évvel ezelőtt vásárolt autónál nem meglepő, de sajnos nem is normális. A törzskönyvet ugyanis pont 13 évvel ezelőtt, 1999. január 1-jén vezették be, azaz ezen autónak már mindenképp kellene vele rendelkeznie, s azóta egyébként az összes korábbi is kapott, ugyanis az ennyi idő alatt az időszakos műszaki átvizsgálások beírásaival megtelt forgalmikat cserélték, új fajtára, amelyekhez már törzskönyv is járt.

"Elvileg csak törzskönyvvel adhatom el, hiszen azt át kellene adjam a vevőnek. Mit tehetek így, hogy nincs meg?" − tette fel a kérdést, amire választ viszonylag könnyű találni, ám azt értelmezni nem annyira egyszerű. A törzskönyv elvesztése és pótoltatása vélhetően nem egyedi eset, hiszen a Kormányzati Portál is külön oldalt szentel neki és a következőket írja:

A törzskönyv pótlása

A törzskönyv elvesztésekor, megsemmisülésekor annak sorszámát a közlekedési igazgatási hatóság írásbeli értesítése alapján a Magyar Közlönyben a Hivatal közzéteszi.

Az elveszett, megsemmisült törzskönyv csak a sorszámának Magyar Közlönyben való közzétételét követő 15. nap eltelte után pótolható.

Amennyiben a közzétételt követően valamely érdekelt fél a járművel, illetve törzskönyvvel kapcsolatos jogosultságát a megjelölt határidőn belül igazolja, a törzskönyv nem pótolható.

Amennyiben a törzskönyv − megrongálódása ellenére − kétséget kizáróan azonosításra alkalmas, az új törzskönyv kiállításának kezdeményezése közzététel nélkül elvégezhető.

Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja.

A tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére a Magyar Közlönyben történő közzétételt követő 15. nap után történhet.

%KA%Nehezebben kallódik el, ha a tokjában tartjuk, de elvesztése, vagy "jól elrakása" esetén sem kell kétségbe esni. Pótolható, eladáshoz pedig nem feltétlen szükséges%KA%

Nehezebben kallódik el, ha a tokjában tartjuk, de elvesztése, vagy "jól elrakása" esetén sem kell kétségbe esni. Pótolható, eladáshoz pedig nem feltétlen szükséges

A részletes olvasás után, biztos, ami biztos alapon felhívtuk az okmányirodák központi ügyfélszolgálatát és tőlük is megkaptuk az általunk is kiolvasott, kissé megdöbbentő választ. A törzskönyvet nem kell feltétlen pótolni, el lehet adni nélküle is az autót, mindössze rögzíteni kell a szerződésben, hogy az elveszett. Ilyenkor az okmányiroda elindítja a szükséges eljárást, ellenőrzi, hogy nem áll-e körözés alatt az autó, közzé téteti a Magyar Közlönyben annak sorszámát, s amennyiben minden rendben van, kiállíttatja az új tulajdonos nevére szóló újat.

Az eljárás ráadásul pénzbe sem kerül, ellenben ha valaki az eladás előtt pótoltatja a törzskönyvet, akkor fizethet 6000 forintot, és várhat is alaposan, ugyanis a pótlás alsó hangon is 1,5-2 hónap.

A vevő természetesen csak a törzskönyv − és az eredetiségvizsga − birtokában lehet (talán) teljesen biztos a vásárolt autó tiszta múltjában, de azért vannak olyan esetek, amikor nyugodtan el lehet hinni azt a kis plasztiklap nélkül is.

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (10 db)

gb írta: 4 hónapja

Nem értem ezt a dolgot. Miért nem lehet egy okmány a törzskönyv és a forgalmi? Miért nem lehet összevonni? Illetve ha már külön van, a törzskönyv miért egy rohadtul strapabíró plasztiklap, a forgalmi, amit meg begyűrsz a farzsebedbe, sokkal sérülékenyebb.
Soha nem értettem ezt a törzskönyv dolgot. Csak arra jó, hogy fizethess érte 6000 forintot.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Frecó írta: 5 hónapja

Segítséget szeretnék kérni önöktől 1992 okt. 12 vásároltam egy Ford Taunus 1.6 személy gk. vám minden rendezve volt 3.honapos rendszám táblával közlekedtem majd az átírás után az eredeti forgalmi engedélyét vissza küldtem a német gazdájának aki a hatóságuknak le adta: a hazai műszaki vizsgára el vittem de nem fogadták el mivel a forgalmi engedély nincs meg pedig az át íratás itt történt meg az át írási okmányok is meg vannak de hiába.A gk az óta is áll. nem tudom,hogy hová fordulhatnák már több éven keresztül minden hiába! Kérném tisztelettel segítségüket:
Tisztelettel Kovács Ferenc 2837 Vértesszőlős Kossuth Lajos utca 5. Email címem: oroszlan40@t-online.hu

A válaszoláshoz belépés szükséges
Csillag írta: 2015 május 22., péntek 21:58:37

Baleseti kár esetén csak akkor fizet a biztosító, ha a törzskönyv bemutatásra kerül.

A válaszoláshoz belépés szükséges
zámbandika írta: 2014 december 10., szerda 20:29:15

Azt nem tudják még az okmányirodában sem megmondani mikor jelenik meg a körözés a magyar közlönyben mert annak nincsen határideje,pedig a világon minden határidős csak ez az egy dolog nem!!!!!!!!!!Nekem 2 hónapja van bent a körözésre az igényem és még semmi!

A válaszoláshoz belépés szükséges
barcsiktib írta: 2013 október 02., szerda 11:12:45

Egy olasz állampolgát aki, kb. 10 év magával hozott egy Renealut 4. ( most 29 éves a gépkocsi ) tipusu személygépkocsit, majd valamikor leadta az olasz rendszámot nem emlékszik rá, hogy mkor. A gépkocsi évek alatt frsz. nélkül a garászba állt, nincs hozzá kulcsok és papirok sem Egy adásvételi szerződés keretében hozzám került az autó.
Okmányirodából elküldtük a vámosok, majd onnan elküldtek, a Felügyelőséghez. Az aásvételi szerződést meg sem nézték, igy el sem fogadták, kértek egy törzskönyvszerúséget, vagy oly dokumentációt, hogy a forgalmi engedélyt leadták, vagy elveszett, szerezem be Olaszországból. A volt tulaj nem jár Magyarországon, hogy kérjem meg, amikor az egész üggyel nem akar foglalkozni.
Mit csinálhatok, hogy a gépjárművet üzembehelyezhessem?
Nincs lehetőségem, hogy adásvételi szerződésen kivül más okmányt bemutassak a vámosoknak, ill. a Felügyelőségnél. Vigyem a gépkocsit a MÉH telepre? adjam el alkatrészenek? Mit lehet ilynkor tenni, jogszerűen?
Aki tud segiteni, tanácsot köszönettel veszem.
Tisztelettel: Barcsik Tibor

A válaszoláshoz belépés szükséges
ez a becenevem írta: 2012 szeptember 19., szerda 11:25:19

Mi is így jártunk fél éve. Miután meghirdettük a kocsit, sehol nem találtuk a törzskönyvet. Okmányirodában ugyanezt tanácsolták, azaz elég, ha az új tulajnak küldik meg. Persze volt olyan érdeklődő, aki emiatt fordult ki az ajtón, mert ő jobban tudta, hogy ilyet nem lehet, biztos trükközni akarunk.
Szóval a vevővel beballagtunk az okmányirodába, ott lekérték az adatokat, majd ott megírtuk az adásvételit és végül mindenki boldog lett.

A válaszoláshoz belépés szükséges
misi107 írta: 2012 szeptember 17., hétfő 18:11:52

Én is tk nélkül vettem az előző autóm.Okmányirodába bementem,ügyintéző kb. 2 hetet mondott rá a legközelebbi közlöny megjelenéséig.1 hónap után kaptam levelet,hogy átírható,addig még az átiratás 15 napja nem indult el.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Pitty írta: 2012 szeptember 01., szombat 16:23:24

Régebben, a forgalmi engedélyben is fel volt tüntetve, ha hitel volt az autón. Elidegenítési tilalom "XY" bank javára, vagy valami hasonló volt beírva. Vajon, most is így van?

A válaszoláshoz belépés szükséges
Daytona írta: 2012 augusztus 31., péntek 18:56:01
m20b25 írta: 5 éve

Kíváncsi vagyok ki hiszi el majd nekem, hogy azért nincs törzskönyve mert elhagytam. Mindenki arra gondol szerintem, hogy hitel van rajta vagy valami gond van.


Hogy van-e gond az autóval, vagy hitel van-e rajta, azt az ocsmányirodán meg tudják nézni, mondani. Plusz egy kör, de mégis valami. Rögzíteni kell az adásvételin, hogy ilyen esetben visszajár a babaruha.

A válaszoláshoz belépés szükséges
m20b25 írta: 2012 augusztus 31., péntek 17:49:35

Kíváncsi vagyok ki hiszi el majd nekem, hogy azért nincs törzskönyve mert elhagytam. Mindenki arra gondol szerintem, hogy hitel van rajta vagy valami gond van.

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

Nem gáz a gáz - Audi A5 Sportback g-tron a Wörtherseere

Villantós A5-tel gázosít az Audi a Wörtherseen

2 órája – Autósvilág hírei

Különleges módot választott az Audi, hogy elfogadtassa CNG hajtásait: tuningosra vett A5 g-tronnal készültek a Wörthersee fesztiválra.


Volt már Nordschleife-rekorder a Volvo S60 Polestar

Egy évig titkolta Nürburgring rekordját a Polestar

5 órája – Sztori

Volvóék tovább maradtak a tavalyi WTCC futam után, majd az S60 Polestarral megfutották az utcai négyajtósok rekordját a Nordschleifén .


Eladó egy Ferrari Daytona, ami a '70-es években gyorsabban ért Las Vegasba, mint egy helikopter

Versenyzett egy helikopterrel, gyorsabb volt a Ferrari

8 órája – Autósvilág hírei

Meghirdettek egy 1971-es Ferrari Daytonát, a története igencsak erős, az első tulajdonos nevét még Las Vegasban is viseli egy szálloda. Nem teljesen gyári, ennek köszönheti hihetetlen sztoriját.


dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1tYXpkYQ==
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1tYXpkYQ==

Friss tesztek

Lada Vesta LUX vs.  Suzuki Swift 1.2 GL+ összevetés

Melyik jobb a családnak? Suzuki vagy Lada?

Egy időben járt náluk az oroszok és a japánok két újdonsága. Méretben ugyan különböznek, ennek ellenére megnéztük, hogy melyik éri meg jobban, ha családi célra akarunk autót venni.


Suzuki Swift 1.2 GL+ teszt

Jó a hazai, de a japó Swift sem csalódás, sőt! - Swift 1.2 GL+ Videó

Minden újabb autójával egyre jobban zavarba hoz a Suzuki. Az új Swift az 1,2-es alapmotorral vizsgázott. Nehéz róla rosszat mondani.


Lada Vesta Sedan Lux 1.6 teszt

Jó, Ladába be, ablakot le! - Lada Vesta teszt

Nem csak a külső fejlődött előnyére, vezetni is jó a szinte SUV tulajdonságokkal rendelkező Lada Vestát. Azért még mindig van hova fejlődni.

Még több teszt

Használtautó.hu

AUDI A3 1.6 Ambition SZERVIZELT.MEGKÍMÉLT.PIONEER

AUDI A3 1.6 Ambition S...

Ár: 880.000 Ft

Évjárat: 1998 / 1

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

SUZUKI SWIFT 1.3 16V GLX Kitűnő állapot.Új gumik!

SUZUKI SWIFT 1.3 16V G...

Ár: 499.000 Ft

Évjárat: 2003 / 3

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

FIAT BRAVO 1.4 16V Dynamic 70.000 KM! ELSŐ TULAJDONOSTÓL!

FIAT BRAVO 1.4 16V Dyn...

Ár: 1.499.000 Ft

Évjárat: 2007 / 7

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

Még több autó