Stílusra fókuszálva – Ford Focus ST-Line

Ford Focus ST-Line 1.0 EcoBoost teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kompakt piac meghatározó alakja, de megtörtént vele az, amitől a legtöbb vásárló fél. A turbósított, hengerétől vesztett Focus már nem tűnik annyira jó üzletnek, legalábbis ebben a formában nem.


A hagyományos ötajtós kompaktoknál még nem szokás elvinni a divat által diktált irányba a formatervezést, ugyanakkor már érkeznek az első fecskék. Most konkrétan a Hyundai i30 Fastback-re gondolok, ám hasonló kupétetős megoldása egyelőre senkinek nincs. A Focusnál azonban mégis temérdek ponton láthatjuk azt, hogyan áldozták fel a praktikus megoldásokat a divat oltárán. Hagyományos ötajtós a felépítés, ahogy az már 1998-ban, éppen 20 évvel ezelőtt is volt az első generációsnál. Az viszont nekem pozitív, hogy a kor buci fazonját egyre inkább nagyautósra veszik, gondolok itt arra, hogy a motorháztető vonala és a szélvédő már élesebben elhatárolódik. Persze a külső megoldások amúgy is minden eddiginél látványosabbak, pláne az ST-Line kivitel esetében.
Elsőre talán fel sem tűnne, mitől látszik annyira sportosnak oldalról, ám itt egy kis segítség. Egész másként kanyarodik az ablakvonal, mint azt szokás a kompaktoknál, a hátsó oldalablakok teljes egészében az ajtók részei. Ez a kevesebb részre tagolt ablakmegoldás lendületesebb kinézetet hoz, sokkal jobb ránézni, mint például a Ceedre, amivel éppen össze is vetettük. Ugyanakkor ezzel a hátsó ajtók rendkívül hosszúak lettek, így fal mellett állva kisebb nyíláson át juthatunk be, és nyitáskor is nagyobb eséllyel vágjuk magunkat hasba, vagy mellkasba vele. Velem megtörtént, persze nem kizárt, hogy a hiba bennem van, de például a Ceednél, ahol pont előrefelé döntötték az ajtó fölső részét, ilyen nem fordult elő. Formailag viszont ma a Focus tetszik legjobban a kompakt mezőnyből, az oldalsó domborítások rendkívül jól sikerültek, és ha ezt megfejelik egy rendes hátsó légterelővel az RS-nél, garantáltan szívdöglesztő lesz. Mikor még csak fotókon láttam, nekem is a Tipo jutott eszembe egyből a hátuljáról, ám a teszthét alatt egyszer sem gondoltam rá, élőben egészen más a hatás.
Ha csak a száraz adatokat nézzük, a Focus nem teljesít túl jól helykihasználás szempontjából, ám mára akkorára nőttek a kompaktok is, hogy hiába szűkebb a Focus szám szerint belül, mint a Ceed, egy pillanatig nem érezzük szűknek széltében. Ebben a felállásban csak a hangulat miatt érezhetjük nagyon bezárva magunkat, a fekete tetőkárpit és a hátul sötétített ablakok miatt. Az utastér a külsőhöz hasonlóan sportos, ám a félbőr ülések és a középkonzol pirosan varrott puha borítása feláras még az ST-Line-hoz is, előbbi 230 ezerrel dobja meg a vételárat, de talán kicsit strapabíróbb, mint az egyszerű szövet. Szép a sportkormány, de kissé vaskosabb annál, mint amit jól esne fogni, és nagy is, de ez ízlés kérdése. Az üléspozíció remekül beállítható, a kézi állítás ellenére viszont magasabb a legalsó állása is az ülésnek, mint azt egy sportos modelltől várnánk. Vannak még ergonómiai anomáliák, amik egy részére találtam magyarázatot, például ilyen a szokatlanul balra fordított indítógomb , ez hüvelykujjon kívül semmi másra nem esik kézre, de úgy abszolút kényelmesen kezelhető. A műszeregység is függőlegesebben áll a szokásosnál, de pont annyiszor néztem rá, ahányszor fotóztam, vezetés közben szinte soha, mert

az új színes head-up kijelzőn minden hasznos infót megkapunk.


Hirdetés

A váltógomb is sportos, jó nagy krómozott betéttel, de legalább hagyományos gömb formával, kapcsolási érzetre pedig elég jó, határozott megvezetésű, de jobbnak nem mondanám, mint az előzőt. Indítás után nem feltétlenül tűnik fel, hogy ez a motor csak háromhengeres és csupán 999 köbcenti, ez már a korábbi Focusban is kellemes csalódás volt. Mármint a járása, elég kulturált és csöndes, sokszor még túl csöndes is, simán belefeledkezünk a váltásokba és többször volt, hogy 4-5 ezres fordulatnál jutott eszembe, hogy váltani kéne, mert nem hallottam semmit. Érezni azért éreztem, méghozzá a nyomaték hiányát, ami egy négyhengeresben meglett volna.

Indulásnál hiába segít önálló gázfröccsökkel kuplungemeléskor, ügyelni kell a lábmunkára,

ha lendületesen akarunk elindulni. Kétarcú az ezres, 125 lóerős EcoBoost, alul és tiltásközel alig van ereje, viszont a legtöbb helyzetben, mondjuk 2000 és 6000-es fordulatszám között nagyon jól használható és elég rugalmas. Nem akarom megcáfolni az előítéleteket, miszerint egy ezres háromhengeres kevés egy ekkora autóba, de azt sem mondanám, hogy igaz. Felhasználó kérdése, kinek mi az elég, és ha valakit hidegen hagynak a technikai megoldások és csak közlekedni szeretne, csöndben és nyugalomban, nem fog csalódni egy ilyen új Focusban.
Nekik a fogyasztás is kellemes pont lesz, a városi használat mellett 400 kilométernyi autópályázás is befigyelt négy fővel a fedélzeten, és így lett 6,6 literes fogyasztás a végeredmény, tankolás szerint. Temérdek olyan modell van, amihez azonnal hozzá tudunk fűzni valamit, amikor a Focus szóba kerül, akkor egészen biztos, hogy a futómű lesz a téma. Az első Focus hátul többlengőkaros megoldása meglepő volt megjelenésekor, ma viszont ez elveszett az alapmodellnél. Hiába ST-Line, a tesztautóban is hagyományos csatolt lengőkaros dolgozik, a komolyabb csak a szintén háromhengeres, de ezerötös motorhoz jár.

Ez a hagyományosabb sem rossz megoldás, és így sem egy esetlen jószág a Focus, sőt, kényelmes és elég jó a kanyarstabilitása is.

Úthibáknál érezni némi bukdácsolást hátulról, amiken a 18 colos felnik sem segítenek. Ebben a formában közel került a 9 millió forinthoz a tesztautó, ami sportos külső ide, látványos fényezés oda, egy ezres motorral szerelt autóért vállalhatatlanul nagy összeg. A Focus kicsivel több mint 5,5 millióról indul, a nagyobbik benzines 1,11 millióval magasabb áron, ám érdemesebb lehet azt választani, ha nem a négyhengeres, szintén 1,5-ös dízelt. Minden Focus magától fékez vész esetén és sávtartót is kap, így a biztonságról már alaposan gondoskodik, óvatosan ikszelgessünk a konfigurátorban, hiába néz ki jól egy ilyen ST-Line, nem feltétlenül éri meg a felárat a megjelenés.
Értékelés
Pozitív
Sportos és stílusos megjelenés, csöndes motor és utastér, stabil futómű
Negatív
Túl hosszú hátsó ajtók, furcsa beltéri megoldások, alul nyomatékszegény motor, az ST-Line magas árképzése
Árak
Tesztmodell alapára
6 810 000 Ft (2018.11.05.)
Tesztautó ára
8 718 000 Ft (2018.11.05.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
998 cm3
Teljesítmény:
92 kW (125 LE) 6000 1/min-nél
Nyomaték:
170 Nm 1400-4500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.00 s
Végsebesség:
200 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,8-5,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4378 mm
Szélesség:
1825 mm
Magasság:
1452 mm
Saját tömeg:
1322 kg
Össztömeg:
1855 kg
Terhelhetőség:
533 kg
Tengelytáv:
2700 mm
Karosszéria-kivitel:
ferdehátú
Csomagtér:
375 l
Belső szélesség elöl:
1460 mm
Belső szélesség hátul:
1440 mm
Belmagasság elöl:
910-1000 mm
Belmagasság hátul:
930 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
270 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
500 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1170 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1020 mm
Csomagtér magassága:
410-700 mm
Csomagtér hossza:
760 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1600 mm
Raktérnyílás szélessége:
1050 mm
Raktérnyílás magassága:
810 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
998 cm3
Hengerek/szelepek száma:
3/12
Sebességváltó:
manuális (6 fokozatú) sebességváltó
Nyomaték:
170 Nm 1400-4500 1/min-nél
Teljesítmény:
92 kW (125 LE) 6000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
200 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.00 s
CO2-kibocsátás:
115 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,8-5,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,6 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.11.05. at 07:04
    Permalink

    TC végre írt az EB motorok problémáiról. Az előző generációs Focusoknál is akadtak problémák a forszírozottan használt RS szeriánál, 20-30ekm után lett hengerfejes egy rakás motor… tele van ilyen videókkal a YT.

      • 2018.11.06. at 06:40
        Permalink

        Az USA-ban is elég sok Fordba raktak sok cm3-s szívó helyett kicsivel kevesebb cm3-s EB motorokat (mint például a Mustangba idehaza is rendelhető 2.7 literes motor, de van talán 3.5 literes is az F150 szeriához, pontosan nem emlékszem már), 2016-ban odakint rengeteget cikkeztek a hibás motorokról.

        Az, hogy a hengerfej átég a motorok jelentős részénél, hívhatjuk trógerségnek a mérnökök részéről, de a meetingen inkább tervezési hibaként utalhatnak rá. A fő gond az, hogy sumákolnak.

    • 2018.11.06. at 06:44
      Permalink

      Pedig nem olyan rémes a literes motor, próbáltam, kellemes a karakterisztikája és 6 sebességes a kézi. 2016-ban 200e forinttal lett volna drágább csak, ha szívó helyett EB lett volna, de én a garancia lejárta után LPG szettet szerettem volna az autóba, szívóba egyszerűbb lett volna.
      Amúgy nem minden EB motort a sátán szerelt össze, rengeteg hiba nélkül szolgál 🙂

  • 2018.11.06. at 10:39
    Permalink

    Mind a két feltüntetett ár röhejes. Ez a primitív csatolt lengőkaros hátsó felfüggesztés és a nyomorék 3 hengeres kávédaráló párosa maximum a belépő szinten lehetne elfogadható. Persze ott is max kb. 4-4.5 millás induló árral. Ezen az árszinten ez egy rossz vicc. Valaki belegondolt már, hogy a feltüntetett 8 718 000 Ft-ér már egy Hyundai i30 N is elérhető? 250 lóerős 2 literes rendes 4 hengeres motorral, független hátsó felfüggesztéssel, valódi sport változatban…..

  • 2018.11.06. at 23:23
    Permalink

    Na, múltkor láttam élőben ezt az ST-Line verziót piros színben.
    Valóban nem néz ki rosszul, de azért a sajátom jobban tetszik és abban még normális motor is van.
    Olvastam ezeknek a nyomorult 1 literes 3 hengeres motoroknak a problémáiról, amiben a legdurvább az, hogy a Ford nem ismeri el, hogy elcseszte.
    Ez az autó ezzel a “fos” motorral nem kerülhetne többe 6 milliónál normális felszereltséggel.
    A jóval 8 millió feletti ár annyira szánalmas, hogy nem is lehet komolyan venni.

      • 2018.11.07. at 10:32
        Permalink

        Meglepő, de tényleg így van. 5 ajtós Civic Sport Plus felszereltségben 1.5 VTec turbó motorral 7839000 forint adaptív lengéscsillapítással, nyitható napfénytetővel. Cserébe alig extrázható tovább, ami pipálható, annak elég brutális ára van (pl: 1000€ egy másik felniszett)

      • 2018.11.07. at 18:12
        Permalink

        Hát igen, de azért azt sem tartom reális árnak, így fel sem merült, amikor autót választottam.
        Annak az 1,5-ös Hondának 7 millió alatt kéne lennie. Akkor lehet, hogy megvettem volna.

    • 2018.11.07. at 10:11
      Permalink

      A Titanium és az ST-Line felszereltség között 200e forint a differencia ugyanezzel a motorral, most még más benzinmotort nem is mutat a konfigurátor. Csak a 120LE 1.5TDCi van, ami 600e forinttal drágább.

      Az ST-Line mindig is csak optikai tuningot jelentett a Fordnál (nagyobb felni, nem krómozott elemek, extra műanyag kötény-szoknya), közben kevesebb extrát ad, mint a Titanium.

  • 2018.11.07. at 12:18
    Permalink

    Igazan jol nez ki ez az ST -Line verzio.
    Most egy Mondeot hasznalunk csaladi autonak. Elgondolkoztam rajta, hogy ha majd cserelve lesz, akkor maradnek a Fordnal, de a Mondeonal kisebbet szeretnek, igy a Focus is “latotavolsagon” belülre került. De, az az igazsag, hogy nem igazan vagyok kibekülve ezzel a haromhengeres motorral, legyen barmilyen erös is. Nekem valahogy megnyugtato az a negy henger…igy sanszos, hogyha majd oda jutunk, nem ez lesz a befuto…
    Inkabb akkor majd Mazda3/Honda civic/Kia ceed triumviratusbol nezelödunk. De ez meg odebb van, egyenlöre marad a Mondeo meg nehany evig.

  • 2018.11.08. at 20:31
    Permalink

    Kívülről gyönyörű ez az autó…..belülről egy kicsit gyenge….Mondjuk az új Ceednek is sokal szebb a belseje,bár ízlés kérdése….A küéseje meg gyengébb….

Vélemény, hozzászólás?