OPEL CORSA B

(1993 - 2000)

Pozitív


Jól sikerült forma, megfelelő helykínálat, egyszerű szerkezetek, kellemes rugózás, olcsó fenntartás, hatalmas választék, megfizethető alkatrészek.

Negatív


Rengeteg apró hibalehetőség, általában fapados felszereltség, lötyögős váltó, pontatlan kormányzás, magas olajfogyasztású Ecotec motorok, és vezetési élményt is kár keresni benne.

Méret, kényelem, kidolgozás

Egyszerű, de ötletes műszerfal, ami jól áttekinthető. Az üléspozíció megszokást igényel, lejt az ülőlap és nyomhatja a hátunkat a támla. Lötyöghet az ülés, kiéghetnek a visszajelző lámpák, kikophat a szellőzőrostély, a vészvillogó-kapcsoló és a külső hőmérő gyakran elromlik. Jól látható a rádió kijelzője a műszerfal tetején. Szétmállanak a dudagombok. Sokkal jobb választás a csúnyább ötajtós, mert könnyebb elérni a hátsó üléseket és ebben a hátsó fejtér és a csomagtartó is nagyobb (260 helyett 280 liter). Megfelelő a helykínálat, az elöl ülőknek csak a közeli A-oszlop lehet zavaró.

Különleges felszereltség

A legtöbb Corsa felszereltsége nagyon szegényes, az 1997-es modellfrissítés után jobb lett a helyzet, és a belső burkolatok is igényesebbek lettek. Megéri Swing felszereltségűt keresni, mert ebben volt szervokormány, két automata elektromos ablakemelő és központi zár is.

Ajánlott motor

1997 előtt az 1,4-es motorok ajánlhatóak (60 vagy 82 lóerővel), vagy a "szívós" 1,5-ös dízel. Erősebbek, de bonyolultabbak a hengerenként négyszelepes Ecotec motorok, és eszik az olajat. A modellfrissítéssel érkezett a háromhengeres, 55 lóerős, ami városban elég fürge és takarékos, de a 65 lovas 1,2-es és a 90 lovas 1,4-es városon kívülre is ajánlható. Óvakodjunk a turbódízelektől, az 1997 előtti 1,2-estől, és a széthajtott GSi-ktől!

Fenntartási költség

Rengeteg apróság elromolhat a Corsán, de a legtöbbjük olcsón és könnyen javítható. A vezérműszíj szakadása, a vízhőmérséklet-jeladó hibája miatti túlmelegedés vagy a rossz olajpumpa miatt lecsökkenő olajnyomás azonban komoly károkat okozhat, de a motorvezérlés cseréje sem olcsó. Legalább a futómű és az erőátvitel tartósnak mondható, a generátorral azonban több a gond a szokásosnál.

Biztonság

A korabeli kisautókhoz képest biztonságosnak mondható, két csillagot szerzett az 1997-es EuroNCAP törésteszten. ABS és légzsák csak a jobban felszerelt, újabb példányokban van.

Típustörténet

Opel Corsa B bemutatása, három és ötajtós karosszériával. Motorok: 1.2 (45 LE), 1.4 (60 LE), 1.4i (82 LE), 1.6 16V (109 LE), 1.5d (50 LE), 1.5 TD (67 LE)

Modellfrissítés. Új motor: 1.0 12V (55 LE)

Új motor: 1.2 16V (65 LE)

Modellváltás, Opel Corsa C bevezetése

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre